Όταν έχουμε μια σημαντική επιτυχία σε κάτι που ερευνούμε, λέμε ότι «πετύχαμε λαβράκι».
Η φράση προέρχεται από το ψάρι λαβράκι, που αν και πολύ νόστιμο, δεν είναι εύκολο το πιάσιμό του. Ψαρεύεται με την καθετή πιο εύκολα στα θολά νερά.
Το λαβράκι ανήκει στα περιζήτητα ψάρια της Μεσογείου, λόγω υψηλής διατροφικής αξίας και θεωρείται εκλεκτό ψάρι στην ελληνική κουζίνα (αλλά και σε άλλους λαούς), γι’ αυτό οι ψαράδες το θεωρούσαν μεγάλη επιτυχία αν έπιαναν λαβράκι, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Αρα μεγάλη θα είναι η χαρά για την επιτυχία ενός ψαρά από την Αμφιλοχία που κατάφερε να πιάσει ένα μεγάλο λαβράκι, βάρους 5 κιλών!!
Στον Αμβρακικό κόλπο ζουν και αναπαράγονται τουλάχιστον 33 είδη ψαριών, ενώ περίπου 15 ακόμα είδη αλιεύονται εκεί. Στις λιμνοθάλασσες τρέφονται και μεγαλώνουν πολλά νεαρά ψάρια που στα εύτροφα νερά τους βρίσκουν κατάλληλες για την ανάπτυξή τους συνθήκες. Η παραγωγικότητα του κόλπου είναι πολύ μεγάλη και ένα μεγάλο ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού απασχολείται στο ψάρεμα. Στον Αμβρακικό ψαρεύονται χέλια, λαβράκια, κέφαλοι, τσιπούρες, γλώσσες κ.ά. Εκτός από την ξακουστή σαρδέλα, ο Αμβρακικός είναι γνωστός και για τις γαρίδες του, ειδικά για την εντυπωσιακή γάμπαρη.
Οι παραδοσιακές τεχνικές αλιείας, διαφορετικές για το κάθε είδος ψαριού, είναι μοναδικές σε θέαμα και δεξιοτεχνία

φωτο-Ηλίας Νακόπουλος