Ανυπότακτο Αγρίνιο: Να αλλάξει ή να ακυρωθεί η απόφαση για τις δημοτικές εκτάσεις στο Αγγελόκαστρο

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου μάθαμε και εμπεδώσαμε ότι:

Μάθημα 1ο: Το δημοτικό συμβούλιο, το κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο ενός δήμου, δεν μπορεί με απόφασή του να προκαλέσει με ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τρόπο αλλαγή της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία αλλοίωσε σημαντικά την όποια απόφαση του.
Αυτό δεν μας το δίδαξε ο κ. Θεοδωρικάκος ούτε η αντισυνταγματικότητα των νόμων που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια όριζαν το ΝΟΜΙΜΟΝ στην αυτοδιοίκηση. Μας το δίδαξαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου (τη εξαιρέσει του Γιάννη Φαρμάκη, ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου) και παραδόξως τα δύο μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής, αν και την καταψήφισαν.

Μάθημα 2ο: Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δεσμεύουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Μάθημα 3ο: Το ΝΟΜΙΜΟΝ είναι περίεργη λέξη και έννοια. Διαβάζεται το ίδιο από μπροστά, το ίδιο κι από πίσω. Εξαρτάται από το σε ποια θέση βρίσκονται τα συμφέροντα του καθένα. Αλλού βρίσκονται τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών του κάμπου και αλλού τα συμφέροντα των μικροκαλλιεργητών ή και των ακτημόνων νέων αγροτών του Δήμου, που αναγκάζονται να ενοικιάζουν χωράφια δεξιά κι αριστερά για να στήσουν την οικονομική αξιοπρέπεια των οικογενειών τους.

Μάθημα 4ο: Οι τελευταίοι προχθές δεν ήταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου. Ούτε στο διαγωνισμό της ενοικίασης των χωραφιών την 1η Μαρτίου του 2023 θα είναι, γιατί γνωρίζουν καλά πως «όταν τα βουβάλια τσακώνονται στη λίμνη, οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα βατράχια».

Για την ιστορία: Ως γνωστόν, την Τετάρτη 30 Μαρτίου του 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου συζήτησε και αποφάσισε (απόφαση 42/202) «σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους όρους που έθεσε η Κοινότητα Αγγελοκάστρου στις υπ’ αριθμ. 5/2021 και 6/2021 αποφάσεις της», την εκμίσθωση 11 αγροτεμαχίων στις τοποθεσίες «Ραγκαβά» και «Αξέρα» του κάμπου του Αγγελοκάστρου.
Όπως μπορείτε να δείτε στις αποφάσεις της κοινότητας η τοπική κοινότητα αποφάσισε την εκμίσθωση των αγροτεμαχίων και στις δύο θέσεις (Ραγκαβά και Αξέρα) για χρονική διάρκεια τεσσάρων ετών. (Δείτε τις αποφάσεις 5/2022 και 6 /2022 στα συνημμένα),
Αρμόδια επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για να καταρτίσει τους όρους του διαγωνισμού της εκμίσθωσης είναι η Οικονομική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν την εκμίσθωση των 6 αγροτεμαχίων στη τοποθεσία «Αξέρα» για 4 + 4 χρόνια (Απόφαση 12-2023 ΑΟΕ), όπως όριζε η απόφαση της τοπικής κοινότητας Αγγελοκάστρου (Απόφαση 6/2021) και του Δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου (Απόφαση 42/2022), καθώς και την εκμίσθωση των 5 αγροτεμαχίων στη τοποθεσία «Ραγκαβά» για 10+ 10 χρόνια (Απόφαση 13-2023 ΑΟΕ) αλλοιώνοντας την απόφαση και της τοπικής κοινότητας Αγγελοκάστρου (Απόφαση 5/2021) και του Δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου (Απόφαση 42/2022).

Θέση: Αυτές τις «νομιμότητες» που διαχειρίζονται τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για να υπηρετήσουν γνωστά ή άγνωστα ή γνωστά άγνωστα συμφέροντα, αλλοιώνοντας και απαξιώνοντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ούτε τις στηρίζουμε ούτε τις αποδεχόμαστε. Εμείς είμαστε με τις άλλες «νομιμότητες»: με εκείνες που καταξιώνουν τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου ως κορυφαίου οργάνου της αυτοδιοίκησης και όχι ως εργαλείο στα χέρια των οικονομικά ισχυρών της περιοχής μας.
Πρόταση: Καλούμε, την Οικονομική Επιτροπή να αλλάξει προς ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ του Δήμου Αγρινίου. Εάν δεν μπορεί να το πράξει να την ακυρώσει και να επιστρέψει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλούμε επίσης τη Δημοτική Αρχή του Αγρινίου που έχει στη περιουσία της όλη αυτή την τεράστια καλλιεργήσιμη έκταση, να καλέσει με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου τους νέους ακτήμονες αγρότες του Δήμου Αγρινίου στη συγκρότηση συνεταιρισμού εκμετάλλευσης του συνόλου των συγκεκριμένων αγροκτημάτων, στο οποίο και θα εκχωρήσει έναντι μικρού τιμήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης ορίστηκε ο  Π. Σακελλαρόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης ορίστηκε ο  Π. Σακελλαρόπουλος

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης ορίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος,εκλεγμένος στην ΠΕ Αχαΐας, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.  O κ. Σακελλαρόπουλος είναι υπάλληλος...