Quantcast

Απολογισμός Περιφερειάρχη: 1060 ενεργά έργα, ύψους 1,5 δις €!

Πολυσέλιδος ήταν ο απολογισμός του έργου της νυν Περιφερειακής Αρχής που τον παρουσίασε πριν από λίγα λεπτά ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης ανέλυσε το έργο του δίνοντας και αρκετές λεπτομέρειες, όμως επιγραμματικά αναφέρθηκε σε 9 άξονες:

Υποδομές και τεχνικά έργα: Το σύνολο προγράμματος του Π.Δ.Ε. περιλαμβάνει 1.060 έργα προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ. Σημαντική παράμετρος θεωρείται η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των έργων και κυρίως εκείνων που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. Ενδεικτικά στην Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται 54 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ.

Φυσικές καταστροφές: Για τις καταστροφές που σημειώθηκαν το 2021 εντάχθηκαν έργα αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις επιχειρηματικότητα: Εντάχθηκαν 5.484 επενδυτικά έργα προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ, με την χρηματοδότηση να προέρχεται από το ΕΣΠΑ.

Αγροτική οικονομία: Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022 διατέθηκαν 280 εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Σημαντικά ήταν τα προγράμματα προώθησης των τοπικών προϊόντων, που παρουσιάστηκαν σε μεγάλες εκθέσεις αλλά γενικότερα προωθήθηκαν με κάθε τρόπο. Η καλή πορεία του προηγούμενους έτους θα συνεχιστεί, όπως υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης με την συμμετοχή της Περιφέρειας σε περισσότερα μεγάλα γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας.

Ενέργεια και περιβάλλον: Μεγάλη είναι η σημασία της πρωτοβουλίας που πήρε η Περιφέρεια για την δημιουργία των 7 Ενεργειακών Κοινοτήτων και της επερχόμενης κατασκευής του φωτοβολταϊκού. Ήδη έχουν κατατεθεί οι όροι σύνδεσης. Σπουδαίο έργο αποτελεί και η ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημόσιων κτηρίων και κοινόχρηστου φωτισμού. Επιπλέον ολοκληρώθηκε η μελέτη για το παρατηρητήριο ενέργειας και εγκρίθηκε η κατασκευή αποθήκευσης ενέργειας στην περιφέρεια που θα αποδίδεται στο δίκτυο σε περιόδους κρίσιμες.

Κοινωνικές δράσεις: Η Περιφέρεια κάνει έναν μεγάλο και συνεχή αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και της φτώχειας, εφαρμόζοντας ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 100.000 ωφελούμενοι. Οι δράσεις και τα προγράμματα είναι πολλά και αφορούν όλους τους τομείς στήριξης ανήμπορων και αδύναμων κατηγοριών ανθρώπων. Αποδοτικό και σημαντικό είναι το πλέγμα δράσεων που αφορά στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες, τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Τουριστική ανάπτυξη: Η Δυτική Ελλάδα αποκτά πλέον την δική της τουριστική ταυτότητα με την καμπάνια τουριστικής προβολής που εφαρμόστηκε. Τον ενδιαφέρον των κορυφαίων tour operators που ήδη έχει εκδηλωθεί από την προηγούμενη χρονιά δείχνει ότι η φετινή θα κυλήσει με αυξημένη επισκεψιμότητα.

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Δημιουργήθηκαν πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που εφαρμόστηκαν σε πολλούς τομείς, ενώ σχεδιάζεται να αναπτυχτούν ακόμη περισσότερο δωρεάν για όλους.

Πολιτισμός και αθλητισμός: Κορωνίδα των πολιτιστικών δράσεων είναι το ψηφιακό μουσείο, που έχει υποδεχτεί μέχρι τώρα πάνω από 46.000 επισκέπτες. Σε λίγο θα εγκατασταθεί μόνιμα σε Μεσολόγγι και Καλάβρυτα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 300 και πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Περιφέρεια δίνει βαρύτητα στον πολιτισμό, ενώ ξεχωριστή θέση έχει και ο αθλητισμός αφού όπως είπε ο Περιφερειάρχης μιλάμε για την Ολυμπιακή γη.

Ο κ. Φαρμάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η Δυτική Ελλάδα μεγάλωσε σε επίπεδο παραγόμενου έργου ενώ υπερδιπλασιάστηκε το Π.Δ.Ε. αφού η Πολιτεία βλέποντας ότι παράγεται έργο έδωσε επιπλέον χρήματα. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν και κυρίως οι υπηρεσιακοί παράγοντες τους οποίους ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε.

Τέλος αναφέρθηκε και στο νέο ΕΣΠΑ που ξεκινάει από φέτος, που κλείνει η προηγούμενη προγραμματική περίοδος. Έχει εκπονηθεί ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα που θα απορροφήσει τους πόρους για ουσιαστικά έργα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανάπτυξη και όχι απλά για να απορροφηθούν. Η συνεργασία με τους Δήμους είναι δεδομένη, αφού ο βασικός Περιφερειακός Σχεδιασμός έγινε μαζί με τους Δημάρχους, οι οποίοι είναι ικανοποιητικά έτοιμοι για διεκδίκηση. Ωστόσο η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να στηρίξει όσους το χρειάζονται.

Ακολουθεί αναλυτικό δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια:

«Η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τρία χρόνια, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζουμε πλέον την ατζέντα για τη Δυτική Ελλάδα του μέλλοντός μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, τον απολογισμό δράσης της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2022, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σκιαγραφώντας τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας, για την οποία τόνισε πως η «δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει», ανέφερε τα εξής:                                                                                                                                                                     

«Μιλάω για:

τη Δυτική Ελλάδα της Ολυμπιακής Γης που ως τέτοια, ήδη ξανασυστήνεται και αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο.

 τη Δυτική Ελλάδα των μεγάλων πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων όπως το L’ EtapeGreece που σε λίγους μήνες θα φιλοξενήσουμε στον τόπο μας και των αρχαίων θεάτρων που σε λίγο καιρό θα μπορούν να φιλοξενούν πολύ σημαντικές εκδηλώσεις

τη Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών, όπως η νέα Πατρών – Πύργου, ο νέος σιδηρόδρομος, το εμπορικό λιμάνι της Πάτρας και το τουριστικό λιμάνι του Κατακόλου.

τη Δυτική Ελλάδα των μεγάλων και ουσιαστικών αστικών και χωροταξικών παρεμβάσεων, όπως είναι η μεγάλη ανάπλαση του Λαδόπουλου και το νέο χωροταξικό σχέδιο για το σύνολο των περιοχών της λίμνης Τριχωνίδας.

τη Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου να έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και τη διεκδίκηση επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου από την Κορινθία.

τη Δυτική Ελλάδα ως ισχυρό πόλο καινοτομίας και τεχνολογικής έρευνας που θα διασυνδέσει τα ερευνητικά μας ινστιτούτα και θα ελκύσει κορυφαίες εταιρείες.

τη Δυτική Ελλάδα που θα πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση».

Ερχόμενος στα στοιχεία του απολογισμού ο Περιφερειάρχης παρουσίασε κάποια κομβικά μεγέθη που όπως είπε, αναδεικνύουν την αλλαγή ταχυτήτων, την παραγωγή έργου και το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα πέρασε «από το πλην στο συν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αυτά είναι:

  • 1060 ενεργά έργα, ύψους 1,5 δις ευρώ.
  • 180 εκ. ευρώ το αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τοπική οικονομία σε πληρωμές μόνο το 2022 και 322 εκ. ευρώ το συνολικό αποτύπωμα της τριετίας.
  • 5.510 έργα, ύψους 132 εκ. ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το 2022 και συνολικά, 7.092 έργα ύψους 395 εκ. ευρώ, την τριετία. Σημείωση: Το 94% των νέων έργων εντάχθηκε στη δική μας θητεία.
  • Στο 75,5% έφτασε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2022 από 26,6% που το παραλάβαμε το 2019
  • 5.484 επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν το 2022 ενώ από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας επωφελήθηκαν 7.000 επιχειρήσεις συνολικά.
  • 5.000 αγρότες μας επωφελήθηκαν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα οποία διατέθηκαν 280 εκ. ευρώ
  • 300 φορείς και 100.000 είναι οι ωφελούμενοι από τις δράσεις κοινωνικής στήριξης της Περιφέρειας
  • 100 τοπικές επιχειρήσεις έχουν ήδη συμμετάσχει σε εκθέσεις εξωστρέφειας, τουρισμού και προβολής των τοπικών προϊόντων
  • 300 δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Ακόμα, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε εκτενέστερα στον απολογισμό, εστιάζοντας σε εννέα τομείς δράσεις και πιο συγκεκριμένα, στις υποδομές, στα έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, στην αγροτική οικονομία, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στις  κοινωνικές δράσεις, στην τουριστική ανάπτυξη, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση έργων είναι διαρκής και ως παράδειγμα έφερε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ξεκίνησε με αρχικό όριο πληρωμών τα 14,2 εκ. ευρώ και τελικά έφτασε στα 38,2 εκ. ευρώ. Την ίδια αλήθεια, είπε, μαρτυρούν και οι αριθμοί του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, με πληρωμές που ανέρχονται στα 106,5 εκ. ευρώ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο από αρχή σύστασης του θεσμού της ΠΔΕ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το σύνολο των τοπικών φορέων, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των εργαζομένων και στελεχών της Περιφέρειας, απευθύνοντας ένα κάλεσμα ενότητας για τη δουλειά που μένει ακόμα να γίνει και η οποία, όπως υπογράμμισε, είναι ακόμα μεγάλη και δύσκολη, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα να φτάσει εκεί που αξίζει.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δεν είμαι εδώ για να κοκορευτώ. Ναι, αισθάνομαι περήφανος για όσα καταφέραμε να κάνουμε και μάλιστα, σε εποχές μεγάλων και αλλεπάλληλων κρίσεων. Αλλά ξέρω επίσης, ότι η Δυτική Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Το τρένο της μεγάλης αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα μόλις ξεκίνησε. Και για να προχωρήσει χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Χαμηλά τα κεφάλια και ψηλά τα μανίκια.  Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται ενότητα. Μας χρειάζεται όλους. Και σε όλους απευθύνομαι. Γιατί όλοι είμαστε συνεπιβάτες του τρένου της Δυτικής Ελλάδα. Και όλοι μαζί θα το φτάσουμε εκεί που πρέπει: Στην ψηλότερη κορυφή. Είμαστε εδώ για να το πετύχουμε. Είμαστε εδώ για όλα, με όλους και για όλους!»

 

n-farmakis_2.jpg

n-farmakis_4.jpg

 

O ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ακολούθησε ο απολογισμός πεπραγμένων του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γιώργου Τελώνη, ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των υποθέσεων που φθάνουν στο θεσμό και ανέφερε ενδεικτικές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι έτος 2019 στην έναρξη του θεσμού στο γραφείο του έφτασαν 20 υποθέσεις, ενώ το 2022 ανήλθαν 143. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια και την προσωπική του πρωτοβουλία  για την κάλυψη δημοσίων χώρων με απινιδωτές και κάλεσε το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων να συνεισφέρουν ώστε να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατό περισσότερα κομβικά σημεία της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Δείτε πιο κάτω το βίντεο με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη:

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.