26 Σεπτεμβρίου, 2020

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Αιτωλ/νίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19 Δεκέμβρη στην Πάτρα, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, εκδήλωση με θέμα «Η εκλογική αναμέτρηση για την τοπική περιφερειακή διοίκηση, ισχυρό ΚΚΕ σε όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες, οι υποψήφιοι που υποστηρίζουμε σε Δυτική Ελλάδα – Νότιο Ιόνιο». Την παρουσίαση του θέματος και την ανακήρυξη των υποψήφιων περιφερειαρχών και των δημάρχων για τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Ιόνιο έκανε ο Δημήτρης Τζαβάρας, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Κώστας Πελετίδης.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι: Ήρα Κουρή εκπαιδευτικός, Ανδρέας Μάζης ιατρός, Γεώργιος Μαγιάκηςπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς, Γιάννης Κανελλόπουλος πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καστελοκάμπου, Χρήστος Αθανάσουλας ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πύργου και ο Γεώργιος Σολτάτοςπρώην περιφερειακός σύμβουλος.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Τζαβάρας είπε:

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Εισερχόμαστε, για τα καλά, σε προεκλογική περίοδο, σε μια μεγάλη αναμέτρηση τριπλή (και, ίσως, τετραπλή). Οι Κομματικές μας Οργανώσεις, και η ΚΝΕ, αλλά και οι οπαδοί και φίλοι του, όσοι συσπειρώνονται με το Κόμμα, ο καθένας μας, ετοιμαζόμαστε να δώσουμε με αισιοδοξία και ενθουσιασμό αυτήν τη μάχη.

Αποκαλύπτουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων κομμάτων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των στηριγμάτων τους στην Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση. Θα αναδείξουμε το κύριο πολιτικό ζητούμενο, δηλαδή την ανάγκη συνολικής αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής και των εκπροσώπων της, την ανάγκη να μπαίνουν συνεχώς νέες βάσεις αντίστασης και ανατροπής, την ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Εφιστούμε προσοχή στις εξελίξεις, αλλά και ετοιμότητα απέναντι στην επιχείρηση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να τις αξιοποιήσουν στις εκλογές προς όφελός τους, για το χτύπημα του ΚΚΕ και την ενσωμάτωση εργατικών λαϊκών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις εξελίξεις στην οικονομία, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και ξεδιπλώνει μια μεγάλη προπαγανδιστική αποπροσανατολιστική εκστρατεία. Μιλάει περί εξόδου από την κρίση και περάσματος στην ανάπτυξη, περί αποκατάστασης των αδικιών και αντισταθμιστικών μέτρων και περί μεγάλων επενδύσεων που θα ωθήσουν την οικονομία. Διαφημίζει τον ενεργητικό της ρόλο στη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων ως πολιτική δήθεν φιλειρηνική και σταθεροποιητική, με προβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κολλάει τη ρετσινιά του εθνικιστή σε όποιον αντιτάσσεται. Αξιοποιεί την άνοδο της ακροδεξιάς για να επισείει τον κίνδυνο του φασισμού και να περνάει τα περί δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου.

Με κάτι τέτοια επιχειρούν να συγκαλύψουν την πραγματική πολιτική τους και να «ψαρέψουν» κόσμο που, εξαιτίας της, είναι δυσαρεστημένος και παρακολουθεί (ή και προσεγγίζει) το ΚΚΕ.

Αυτό δεν πρέπει να το πετύχουν. Σημαντικό τμήμα του λαού μας κι εδώ στην περιοχή μας αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που μιλάει για τα ματωμένα πλεονάσματά τους, για τους μνημονιακούς νόμους τους, για τα αντισταθμιστικά τους μέτρα που θυμίζουν το γνωστό ανέκδοτο με το Ναστραδίν Χότζα, για τη βαρβαρότητα της δήθεν μεταμνημονιακής τους εποχής, για τους μεγάλους ωφελημένους και τους μεγάλους χαμένους της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης, για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Εμείς, το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του θα οργανώσουμε την ενημέρωση του λαού και την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας.

Σύντροφοι και φίλοι,

Το μεγάλο στοίχημα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (μαζί και σ’ αυτές για την Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση) είναι τούτο: Να φανεί πιο ισχυρό το μήνυμα της αντίθεσης στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις που εφαρμόζουν τα μνημόνια, την αντιλαϊκή επίθεση, να μην ενσωματωθούν οι λαϊκές δυνάμεις σε νέες αυταπάτες. Να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις με το Κόμμα μας, να απεγκλωβιστούν εργατικές – λαϊκές δυνάμεις από το ιδεολογικό και πολιτικό «μαντρί» των κομμάτων του κεφαλαίου. Να ενισχυθεί η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω από το ΚΚΕ, να αξιοποιηθεί η πολιτική δράση αυτής της περιόδου έτσι ώστε να δημιουργηθούν πιο καλές προϋποθέσεις για νέα βήματα στην ισχυροποίηση του Κόμματος και γενικά στην υπόθεση του λαού μας.

Έχουμε, ως Κόμμα, από καιρό, αποδυθεί σε μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια και είμαστε σε συζήτηση και κοινή δράση με ευρύτερο κόσμο. Δεν υποτιμάμε την παραμικρή αμφισβήτηση της σημερινής κατάστασης, του καπιταλισμού και των αστικών κομμάτων. Εκτιμάμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, σήμερα, μέσα σε συνθήκες δύσκολες, σημειώνεται, έστω όχι στον αναγκαίο βαθμό, αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, κριτική στο σύστημα και τους εκπροσώπους του, εκτίμηση στο ΚΚΕ και αναγνώριση του ρόλου του, προσπάθεια προσέγγισής του. Το ζήσαμε πιο έντονα αυτή τη χρονιά, παντού στην Ελλάδα, επίσης στη δική μας περιοχή, με ιδιαίτερη έκφραση σε αστικά κέντρα, ειδικά στην Πάτρα, σε μεγάλες εκδηλώσεις για τα εκατόχρονα του Κόμματος, στα Φεστιβάλ, σε μεγάλες συσκέψεις, σε άλλες δραστηριότητες των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε προσπάθειες για νέα βήματα, για σταθεροποίηση και διεύρυνση των δεσμών με αυτόν τον κόσμο, για ενίσχυση της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, με ρόλο για τους φίλους και συνεργαζόμενους. Επιδιώκουμε να βαθαίνει η συμφωνία μας, να παίρνει ολοένα και πιο έμπρακτο χαρακτήρα.

Βεβαίως, είναι άλλο πράγμα η επιμονή μας στη συσπείρωση, η συζήτηση με κόσμο διαφορετικών αντιλήψεων, η επίγνωση ότι κανένας δεν περισσεύει και, άλλο, τελείως διαφορετικό, η αποδοχή χρεοκοπημένων και αποτυχημένων συνταγών του τύπου «συνεργασία δημοκρατικών δυνάμεων», «ενότητα της αριστεράς» (ή καμουφλαρισμένων έμμεσων εκδοχών τους). Δεν είναι τέτοιου είδους οι συνεργασίες που κάνει το ΚΚΕ και που χρειάζονται σήμερα στο λαό μας. Αλλά και οι σχέσεις μας με κόσμο που διατηρεί επιφυλάξεις, θέλουμε να είναι ειλικρινείς, ανιδιοτελείς και ξεκάθαρες, «με ανοιχτά χαρτιά» – όχι καιροσκοπικές και με «δεύτερες σκέψεις».

Ειδικά στο κίνημα, στην πορεία προς τις εκλογές, επιδιώκουμε ν’ αποφευχθούν οι παγίδες και να πέσουν στο κενό οι σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων δυνάμεων. Δεν έχουν μόνον εκλογικές στοχεύσεις, αλλά πρόκειται για σχεδιασμούς του συστήματος και των αφεντικών να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση, να υποτάξουν το εργατικό και τα υπόλοιπα κινήματα στους στόχους τους, να πιστέψει ο εργάτης κι ο βιοπαλαιστής πως έχει τα ίδια συμφέροντα με τα μονοπωλιακά μεγαθήρια, να χτυπηθεί το ΠΑΜΕ εκεί που πρέπει να ‘ναι δυνατό (στους μεγάλους τόπους εργασίας και στα συνδικάτα), να χωριστούν τα παιδιά μας σε «μακεδονομάχους» και μη (κι αυτοί να περνάνε την πολιτική τους ανενόχλητοι). Κανένα «συγχωροχάρτι» σε κανένα τους (ούτε στη ΓΣΕΕ, ούτε στους περιφερειάρχες και δημάρχους τους), ανάπτυξη διεκδικήσεων και πρωτοβουλιών για όλα εκείνα που σχετίζονται με τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες, ακόμα πιο πολιτικοποιημένα διεκδικητικά πλαίσια με συσπείρωση και κινητοποίηση ευρύτερων εργατικών λαϊκών δυνάμεων.

Φίλοι και σύντροφοι,

Όσον αφορά την Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση, οι εξελίξεις τόσων χρόνων και η ίδια η πραγματικότητα, σ’ όλη την Ελλάδα, δικαιώνουν το Κόμμα μας που τόσα χρόνια επιμένει ότι δεν πρόκειται για κανενός είδους «αυτοδιοίκηση».

Ειδικά στην περιοχή μας αποτελεί ένα θεσμό εξόχως αντιλαϊκό, με ενεργό και ισχυρότατο ρόλο στην καπιταλιστική ανάκαμψη και ανάπτυξη, με σοβαρό βαθμό σύμφυσής του με τα μεγάλα συμφέροντα, στα οποία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, με διαχείριση πακτωλού χρημάτων, έναν κανονικό οργανωμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο σβέρκο των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων των πόλεων και των χωριών μας, με συμβολή στην υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων των κυβερνήσεων, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση συμφιλίωσης του λαού με την ανέχεια, ένα πολύ σοβαρό γρανάζι της χειραγώγησης και ενσωμάτωσης, έναν υποστηρικτή των ΝΑΤΟικών φιλοπόλεμων σχεδιασμών και της εμπλοκής της Ελλάδας (αλλά και της δικής μας ευρύτερης περιοχής) σ’ αυτές.

Οι ηγεσίες των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, των δήμων τους (εκτός του Δήμου Πατρέων την τελευταία πενταετία) μ’ αυτά ασχολούνται, κοιμούνται και ξυπνάνε κι αυτό τον καημό και πόνο έχουν, δηλαδή:

 • Πώς θα προωθήσουν και θα στηρίξουν την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, πράγμα που αποτελεί «Ευαγγέλιο» για περιφερειάρχες και δημάρχους, που θέτουν δομές – υπηρεσίες κλπ. στη διάθεση των καπιταλιστών και δεν λυπούνται τρεχάματα γι’ αυτούς, την ίδια ώρα π.χ. που τα εργατικά – λαϊκά στρώματα σε Αχαΐα – Αιτωλοακαρνανία – Ηλεία και στο γειτονικό Ιόνιο είναι στο έλεος των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σεισμών.
 • Σα να μην έφταναν οι δυσβάσταχτες άμεσες και έμμεσες φορολογίες του λαού από τις κυβερνήσεις, υπάρχει και ο «τοπικός» βραχνάς των δημοτικών αρχών, με τους δικούς τους φόρους (δεν έχουν δικαιολογία, γιατί την πολιτική που απογειώνει τους δημοτικούς φόρους και μειώνει τη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό την αποδέχονται και την εφαρμόζουν οι ίδιοι).
 • Ζητάνε κι άλλο «ξαλάφρωμα» της κεντρικής εξουσίας από ευθύνες της για τομείς σχετικούς με τις καθημερινές λαϊκές ανάγκες και πέρασμά τους στην αρμοδιότητα Τοπικής Διοίκησης (όπως η Υγεία), την ώρα που είναι γνωστό το χάλι στο οποίο έχουν περιπέσει άλλοι τομείς όπου αυτό έχει συντελεστεί εδώ και χρόνια (όπως τα σχολεία).
 • Απέναντι στο ίδιο τους το προσωπικό, εφαρμόζουν αντεργατική πολιτική, υλοποιούν την αξιολόγηση και ασφυκτικό έλεγχο.
 • Κι ενώ κάνουν όλα αυτά, παίζουν και ρόλο «αμορτισέρ» του συστήματος, εμφανίζονται με δήθεν φιλολαϊκό προφίλ (π.χ. με δράσεις για την ακραία φτώχεια). Ορισμένοι, μάλιστα, εντελώς ανερυθρίαστα, φτάνουν στο σημείο να τοποθετούν τον εαυτό τους …στην ίδια όχθη με το λαό, το ταξικό κίνημα και τους αιρετούς του ΚΚΕ («κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες», όπως λέει ο λαός).

Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο «τα έργα και οι ημέρες»:

 • Του ΣΥΡΙΖΑ, που, εκτός των ευθυνών του ως αντιλαϊκής κυβέρνησης, συνεχιστή του έργου των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, χρεώνεται, ακόμα, με τη στήριξη της εκλεκτής του, επίσημης συμμάχου του εδώ και καιρό, περιφερειακής αρχής του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα και ακόμα με τις ευθύνες της δικής του περιφερειακής αρχής στο Ιόνιο και ορισμένων δημοτικών αρχών.
 • Της ΝΔ, που εκτός της γενικότερης ευθύνης της (ως προηγούμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση που έχει στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ), χρεώνεται και την πολιτική των πλειοψηφιών της σε σειρά δήμων της περιοχής μας και στις Περιφερειακές τους Ενώσεις.
 • Του ΚΙΝΑΛ, που, εκτός των ευθυνών του ως κόμμα που κυβέρνησε, χρεώνεται την πολιτική της δικής του περιφερειακής αρχής στη Δυτική Ελλάδα και πολλών δήμων όπου έχει την ευθύνη της διοίκησης.

Να μην πλανέψουν κανένα οι εκλογικές τους τακτικές, η ευελιξία τους σε συμμαχίες μεταξύ τους, τα πολλαπλά ψηφοδέλτια που ξεφυτρώνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, εδώ κι εκεί:

 • Στην κάλπη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η δυσαρέσκεια και η οργή των προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ να μην «ξεθυμάνει» με διοχέτευση της ψήφου σε ψηφοδέλτια-δορυφόρους ή σε άλλα του οπορτουνιστικού φάσματος (ούτε, βεβαίως, προς τη ΝΔ). Να ενισχυθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» και να έχει εμφανή αύξηση ψήφων, ποσοστών και εδρών, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή του Κόμματος, οικονομολόγο, 56 ετών.
 • Στους δήμους αυτής της Περιφέρειας να πάει όσο γίνεται πιο κάτω η δύναμη όλων των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους, φανερών και μη, υπέρ των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που πρέπει τώρα να ‘χει ακόμα πιο ισχυρή εκπροσώπηση, ιδιαίτερα στους πιο μεγάλους και πιο σημαντικούς δήμους.

Στηρίζουμε τους παρακάτω υποψηφίους δημάρχους:

Στην Πάτρα τον Κώστα Πελετίδη, δήμαρχο, γιατρό, καρδιολόγο, 65 ετών.

Στην Αιγιάλεια την Αγγελική Κουρή, λογίστρια, 57 ετών.

Στα Καλάβρυτα τον Σταμάτη Ανδριόπουλο, συνταξιούχο εργάτη, 59 ετών.

Στη Δυτική Αχαΐα τον Αλέκο Θανόπουλο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας και του Συλλόγου Παραγωγών, Λαϊκών Αγορών Νομού Αχαΐας, 60 ετών.

Στον Ερύμανθο τον Τάκη Σκιαδά, συνταξιούχο υπάλληλο του Δήμου Πατρέων, 60 ετών.

Στο Αγρίνιο τον Τίμο Παπανικολάου, δημοτικό σύμβουλο, μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, υπάλληλο ΔΥΟ, 58 ετών.

Σε Άκτιο-Βόνιτσα τον Γιώργο Αμαργιανό, εστιάτορα, 35 ετών.

Στην Αμφιλοχία τον Ηλία Μάλλιο, συνταξιούχο οδοντοτεχνίτη, 60 ετών.

Στο Θέρμο τοω Χαρίλαο Μπουγά, έμπορο, 54 ετών.

Στο Ξηρόμερο τον Δημήτρη Κομπλίτση, συνταξιούχο του ΟΤΕ, δημοτικό σύμβουλο, 58 ετών.

(Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Ναυπακτίας θα ανακοινωθούν προσεχώς).

Στον Πύργο τον Χρήστο Γιάνναρο, μηχανολόγο μηχανικό, αυτοαπασχολούμενο, μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηλείας, 38 ετών.

Στην Ήλιδα τον Άγγελο Κολόσακα, συνταξιούχο δάσκαλο, δημοτικό σύμβουλο, 59 ετών.

Σε Ανδραβίδα – Κυλλήνη τον Γιώργο Μοσχονά, γενικό γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λεχαινών, 46 ετών.

Στη Ζαχάρω τον Χρήστο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικού Συλλόγου Ηλείας, δημοτικό σύμβουλο, 58 ετών.

Σε Ανδρίτσαινα – Κρέστενα τον Νίκο Γκότση, ιδιωτικό υπάλληλο, δημοτικό σύμβουλο, 28 ετών.

Στον Πηνειό τον Αλέξη Τσαουσάκη, αυτοκινητιστή, 38 ετών.

Στην Αρχαία Ολυμπία τον Γιώργο Τζαβάρα, δημοτικό σύμβουλο, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, 35 ετών.

 • Στα Ιόνια Νησιά, να δεχτούν πλήγμα οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ, που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν για τα μεγάλα συμφέροντα στον τουρισμό, στην ακτοπλοΐα κ.α., ενώ είχαν σε δεύτερη μοίρα τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Να υπερψηφιστεί σημαντικά το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια, με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού, από την Κέρκυρα, σήμερα περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, συνδικαλίστρια τραπεζοϋπάλληλο, ετών 57.

Στους δήμους του Νότιου Ιονίου στηρίζουμε τους εξής υποψηφίους δημάρχους:

Στη Ζάκυνθο τον Φώτη Κόκλα, λογιστή, 31 ετών.

Στην Κεφαλονιά τον Δημήτρη Μαντζουράτο, γυμναστή, πρόεδρο της ΕΛΜΕ, 60 ετών.

Στην Ιθάκη τον Νώντα Μαυροκέφαλο, δημοτικό σύμβουλο, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, 60 ετών.

Φίλοι και φίλες,

Είναι καιρός και ώριμη ανάγκη (και αυτό θα έχει ευεργετικές συνέπειες για το λαό μας), η κεντρική φθορά των αστικών κομμάτων να’ ακουμπήσει και τους αιρετούς τους στην Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση, να πληρώσουν και σ’ αυτό το επίπεδο τον αντιλαϊκό τους βίο και πολιτεία τα αντιλαϊκά κόμματα, να πάψουν οι τοπικοί τους εκπρόσωποι να βρίσκονται στο απυρόβλητο, γιατί χωρίς αυτούς το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του θα είχαν μεγάλο ζόρι να περάσουν τα φαρμακερά μέτρα τους.

Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του θα συμβάλουμε τώρα, αξιοποιώντας και την πείρα που συγκέντρωσε μεγάλο τμήμα του λαού μας, στην περαιτέρω αποκάλυψη και αποκαθήλωση κάποιων μύθων που αξιοποιούν οι αντίπαλοί μας για να στρεβλώνουν το κριτήριο της ψήφου και να τη γλιτώνουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:

 • Είναι ο μύθος που μιλάει περί δήθεν τοπικών προβλημάτων που τάχα διαχωρίζονται από τα γενικά πανελλαδικά. Γιατί μπορεί το πρόβλημα π.χ. της διαχείρισης των σκουπιδιών να εκδηλώνεται τοπικά, όμως πίσω απ’ αυτό και τους μεγάλους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία στέκει η επιλογή κεφαλαίου – κυβερνήσεων – περιφερειαρχών και δημάρχων τους, να το λύσουν εις βάρος του λαού και υπέρ των ιδιωτών καπιταλιστών, καθώς «τα λεφτά είναι πολλά».
 • Άλλος μύθος είναι αυτός που λέει ότι δήθεν άλλο τα πρόσωπα και άλλο η πολιτική που υπηρετούν. Στην ευρύτερη περιοχή μας, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων (μαζί τους και κάποιοι ανεπίσημοι ή «ανεξάρτητοι»), ευθυγραμμισμένοι με τα κόμματά τους και με την πολιτική στήριξης των επιλογών του κεφαλαίου δεν βγάζουν άχνα, όχι μόνο για τη γενική εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά ακόμα και για τα «τοπικά» ορμητήρια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ – μαγνήτες αντιποίνων σε ένα πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο (Άραξο, Ανδραβίδα, Άκτιο κ.ά.).

– Είναι ακόμα ανάγκη να απομονωθεί παντού η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες τέτοιες δυνάμεις που βυσσοδομούν ενάντια στο λαό και το κίνημα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Επί μια ολόκληρη πενταετία, στην Τοπική Περιφερειακή Διοίκηση της περιοχής μας το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» εργαστήκαμε, μέσα και έξω από τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, στις Περιφερειακές και Κεντρικές Ενώσεις, με βάση τη γραμμή της λαϊκής αντιπολίτευσης. Είχαμε διακριτή δράση και παρέμβαση απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις (των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αρχικά και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στη συνέχεια), αλλά και απέναντι στις τοπικές περιφερειακές αρχές, με σταθερό μέτωπο και αποκάλυψή τους, με σταθερή στήριξη των δικαιωμάτων και των αγώνων του λαού μας, για όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα. Αυτό γινόταν και σ’ όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τη δημοτική αρχή της Πάτρας και το δήμαρχό της έχουμε, πάντοτε, αυτί ανοιχτό σε κάθε παρατήρηση ή κριτική που προέρχεται από κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων της πόλης και με σεμνότητα στεκόμαστε, όπως κάναμε και από την επομένη των εκλογών του ’14. Πρέπει ωστόσο να πούμε ότι είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έγινε αυτά τα χρόνια. Κι αυτό, γιατί η δημοτική αρχή και ο δήμαρχός της:

 • Εναντιώθηκαν στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και στην άσκησή της από το Δήμο Πατρέων. Δεν ήταν του χεριού των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των εχθρών του λαού, οι οποίοι στερήθηκαν εδώ και πέντε χρόνια ένα από τα σοβαρά του ερείσματα στη Δυτική Ελλάδα, με πανελλαδικό αντίκτυπο. Αμφισβήτησαν με κάθε ευκαιρία τα πλαίσια και τις αντιδραστικές πολιτικές κράτους – κυβερνήσεων – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποκάλυψαν τι και ποιον υπηρετούν. Δεν έκρυψαν την πολιτική τους τοποθέτηση, τις γενικότερες αντιλήψεις τους. Δεν δίστασαν να δείξουν απειθαρχία, εν γνώσει των συνεπειών.
 • Σηματοδότησαν τις λαϊκές ανάγκες μέσω της οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκησή τους με σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μέσω λήψης μέτρων ανακούφισης των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών και μέσω έργων απαραίτητων για την καθημερινή ζωή τους. Χωρίς να σταματήσουν να διεκδικούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αξιοποίησαν κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης.
 • Αποτέλεσαν στήριγμα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, του εργατικού συνδικαλιστικού (και της μεγάλης προσπάθειας να απαλλαγεί το ΕΚ Πάτρας από τους νόθους), των φοιτητών και σπουδαστών, των μαθητών, των αυταπασχολουμένων, των μεγάλων και μικρότερων αγώνων τους, σε κάθε φάση, αποκούμπι όλων των Πατρινών που παλεύουν για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση και να υπερασπιστούν τη ζωή τους, στον κλάδο τους και στον τόπο κατοικίας τους.
 • Καταγράφηκαν ως αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική – φιλειρηνική δύναμη, αντίθετη στην εμπλοκή της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – κυβέρνησης, στη μεταφορά πυρηνικών όπλων στον Άραξο.

Είπαν «όχι» στην εγκληματική – ναζιστική Χρυσή Αυγή, στην αναγνώρισή της και στην ανοχή απέναντι στο φασισμό, σηματοδότησαν την ανάγκη να απομονωθεί.

Πήραν σωστή θέση στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό σε συνδυασμό με την επίδειξη αλληλεγγύης.

 • Ακολούθησαν σωστή πολιτική απέναντι στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό του δήμου, με συνείδηση των τρομακτικών ελλείψεων και των άλλων προβλημάτων, με στήριξη των δικαιωμάτων του και των αγώνων του, με πλήρη και πιο ορθολογική αξιοποίησή του, με ανασυγκρότηση υπηρεσιών, με επίδειξη εμπιστοσύνης και ενθάρρυνση κάθε καλής προσπάθειας, με συχνή ενημέρωση και επαφή, με προσπάθεια να εμπνεύσουν.

Όλη αυτή η στάση και δράση της δημοτικής αρχής που υποστηρίζει το ΚΚΕ στην Πάτρα, εκτός από τα άμεσα οφέλη που ο λαός είδε χειροπιαστά στη ζωή του (σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο όσα κατακτήθηκαν, αλλά και όσα αποτράπηκαν), προκάλεσε θετικούς προβληματισμούς και διεργασίες. «Συναντήθηκε» με άλλες θετικές εξελίξεις στην πόλη, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τη δράση τμημάτων και κινημάτων της νεολαίας, με τον πόθο για ζωή και δημιουργία από κόσμο των λαϊκών συνοικιών, του αθλητισμού, του πολιτισμού. Και, οπωσδήποτε, δεν είναι όλα αυτά έξω από την πολιτική γραμμή και την παρέμβαση του ΚΚΕ, αντιθέτως, σχετίζονται άμεσα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος συγκεντρώνουν τα «πεπυρωμένα βέλη» ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου, μερίδας του Τύπου τους, της κυβέρνησης και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών.

Την ώρα που ο λαός της Πάτρας, ανεξαρτήτως του βαθμού συμφωνίας του με το ΚΚΕ (ακόμα και κόσμος που το ’14 επέλεξε άλλο ψηφοδέλτιο) επιδοκιμάζει τη δημοτική αρχή και το δήμαρχό της, όλοι αυτοί θρηνούν και οδύρονται, ο καθένας για τους δικούς του ιδιαίτερους λόγους και όλοι μαζί γιατί διακόπηκε η συνέχεια του αντιλαϊκού τους έργου, γιατί η φθορά των αστικών κομμάτων αγγίζει και τοπικά τους στελέχη, γιατί είναι αναγκασμένοι να συνενώνονται ακόμα πιο φανερά στην υπηρεσία του κοινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης, να ταυτίζονται ακόμα και με ανοιχτά αντιδραστικές δυνάμεις ή να ελίσσονται (είτε αποφεύγοντας να εκτεθούν είτε παριστάνοντας το φίλο της δημοτικής αρχής).

Στην κάλπη για το Δήμο Πατρέων να μη σκορπίσει η ψήφος στα επίσημα ή ανεπίσημα ψηφοδέλτια των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ή στα υπόλοιπα ποικιλώνυμα δήθεν ανεξάρτητα σχήματα. Να τους αφήσει ο λαός της Πάτρας στα αδιέξοδά τους και τις αντιφάσεις τους. Να σηματοδοτήσει ευρύτατη συσπείρωση νίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Κώστα Πελετίδη. Η Πάτρα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων έχει δημοτική αρχή και δήμαρχο, δοκιμασμένους και σταθερά δικούς της. Πρέπει να συνεχιστεί το φιλολαϊκό έργο που ξεκίνησε. Στη δύσκολη συνέχεια, θα ‘ναι αναγκαίος όσο ποτέ ένας Δήμος Πατρέων με γραμμή λαϊκής αντιπολίτευσης. Να συνεχίσουν να στερούνται το δήμο οι εχθροί του λαού μας, που θέλουν πάση θυσία να εγκατασταθούν και πάλι στην οδό Μαιζώνος έχοντας «ράμματα για τη γούνα» της φτωχολογιάς και των βιοπαλαιστών της πόλης.

Όπως τόνισε και ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, κατά την πρόσφατη παρουσία του στην πόλη, πρέπει να καταφέρουμε, μαζί με το λαό, νικηφόρα επανεκλογή εδώ στην Πάτρα του Κώστα Πελετίδη, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που σήμερα μετά από μια σχεδόν πενταετή πορεία εκφράζει και μπορεί να εκφράσει ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις στην Πάτρα:

 • Που εμφορούνται από το ιδανικό να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών της Πάτρας.
 • Που διεκδικούν φιλολαϊκά μέτρα που μας πηγαίνουν μπροστά.
 • Που παίρνουν μέτρα συνεχούς ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.
 • Που αναβαθμίζουν την πόλη, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου όλων.
 • Που δεν γίνονται παρατρεχάμενοι της εκάστοτε αντιλαϊκής εξουσίας, αλλά είναι στην αντιπολίτευση των κυβερνητικών επιλογών που ματώνουν το λαό της Πάτρας, της Αχαΐας.
 • Που κινητοποιούν σε καθημερινή βάση απαιτώντας ό,τι ανήκει στο λαό και στους Πατρινούς.

Έχοντας παλαιότερη αλλά και πολύ πρόσφατη πείρα, καλούμε σε επαγρύπνηση για τυχόν προβοκάτσιες ή άλλες μεθοδεύσεις των αντιπάλων μας, καθώς, όπως έχουν αποδείξει, είναι αδίστακτοι. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τοπικά, αλλά και για ευρύτερα συμφέροντα που θα ήθελαν ν’ απαλλαγούν από την «ενοχλητική» δημοτική αρχή. Αν το επιχειρήσουν, να πέσει στο κενό και να προσκρούσουν οι αθλιότητές τους σε τείχος, δηλαδή, ο ίδιος ο λαός της Πάτρας να υψώσει προστατευτική ασπίδα γύρω από τη δημοτική του αρχή και το δήμαρχό της.

Αλλά, τονίζουμε και το εξής που αφορά έναν κόσμο ευρύτερο που νιώθει αριστερός και διαισθάνεται κι αυτός την κρισιμότητα της αναμέτρησης στο Δήμο Πατρέων: Η απάντηση δεν βρίσκεται σε λογικές και τακτικές που προδιαγράφουν ήττα για να τη χρεώσουν στο ΚΚΕ, στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Κώστα Πελετίδη, ούτε η αξιοποίηση της μεγάλης μάχης της Πάτρας για το πέρασμα γραμμών, στρατηγικών και σχημάτων όπως τα ξαναζεσταμένα «αριστερά» ή «αντινεοφιλελεύθερα» μέτωπα. Η συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σηματοδοτεί ένα πολύ διαφορετικό, πραγματικά ριζοσπαστικό περιεχόμενο. Ας θυμηθούμε όλοι ότι ο Δήμος Πατρέων κερδήθηκε το ’14 στη βάση της γραμμής της λαϊκής αντιπολίτευσης και της απόρριψης των τότε «μεγάλων προσφορών» του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος, πραγματικά, θέλει να μηδενίσει την πιθανότητα να ξαναπάρουν το Δήμο Πατρέων οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και μπαίνει ανιδιοτελώς, όπως όλοι μας, στη μεγάλη μάχη».

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Μπισκότα
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.