Ψηφιακά θα ενημερώνεται από 1ης Σεπτεμβρίου η Φορολογική Διοίκηση, για την ανάγκη δέσμευσης (ή αποδέσμευσης) αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας σε φορολογούμενους που έχουν (ή εξοφλούν αντίστοιχα) ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δήμους και Περιφέρειες, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η ΑΑΔΕ και πρακτικά σημαίνει πως η φορολογική ενημερότητα θα εκδίδεται η θα απορρίπτεται εύκολα και γρήγορα, καθώς εφορία και δήμοι θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις οφειλές δημοτών σε δήμους τις οποίες οι δεύτεροι απέστειλαν για είσπραξη στην εφορία. Με τον τρόπο αυτό δίνεται τέλος στην έως σήμερα διαδικασία κατά την οποία ένας πολίτης δεν είχε μεν χρέη στην εφορία αλλά ανακάλυπτε, όταν ζητούσε φορολογική ενημερότητα (π.χ για την μεταβίβαση ενός ακινήτου), πως είχε απλήρωτες κλήσεις η δημοτικά τέλη στο δήμο του και αιτία ήταν ήταν το γεγονός ότι ενώ του είχαν βεβαιωθεί δεν εμφανίζονταν στον προσωπικό του λογαριασμό στο taxisnet καθώς σε αυτόν εμφανίζονται μόνο άμεσα χρέη προς την εφορία και όχι οφειλές που αναλαμβάνει να εισπράξει η εφορία υπέρ τρίτων (δηλαδή φορέων του δημοσίου όπως δήμοι).
Έτσι μια κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας ή ένα απλήρωτο τέλος στον δήμο(π.χ Τ.Α.Π) μπλόκαρε την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας και ο πολίτης έπρεπε να εξοφλήσει και τα χρέη στο δήμο του πριν λάβει την ενημερότητα .Ωστόσο η όλη διαδικασία καθυστερούσε μιας και όταν τα χρέη προς το δήμο εξοφλούνταν ή έμπαιναν σε ρύθμιση, η εφορία δεν είχε αυτόματη ενημέρωση για να άρει άμεσα τη δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας έτσι ώστε να μπορέσει ο φορολογούμενος να διεκπεραιώσει απρόσκοπτα την πώληση ενός ακινήτου ή την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.
Από τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ενεργοποιείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δήμων και της ΑΑΔΕ ώστε η δέσμευση ή η άρση δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας να γίνεται άμεσα και ψηφιακά. Με τη νέα υπηρεσία οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για φορολογούμενους που έχουν κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς στο Δήμο. Από την άλλη όμως σε περιπτώσεις οφειλών που δεν έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί οι οφειλές σε δόσεις, οι δήμοι ,όπως και η εφορία, θα μπορούν να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Τι ισχύει και τι όχι για τις τραπεζικές κατασχέσεις
Για τραπεζικούς λογαριασμούς ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ για έναν και μοναδικό καταθετικό λογαριασμό. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.