Quantcast

Covid θετικός. Και τώρα τι;…

Για όποιον γνωρίζει ότι έχει εκτεθεί στον ιό η 14ήμερη καραντίνα από την τελευταία επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι επιβεβλημένη.
Με τον κορονοϊό σε εκθετική αύξηση από άκρη σε άκρη της χώρας είναι πολύ πιθανό να λάβετε τηλεφώνημα από… φίλο, συγγενή ή συνάδελφο για να σας πει ότι κόλλησε τον ιό. Ή μπορεί να βγείτε εσείς θετικός στο τεστ και να αναρωτιέστε πώς να πείτε στους ανθρώπους σας ότι έχετε Covid.
Το πιο σημαντικό είναι να το πείτε. Σε ποιους; Στους ανθρώπους με τους οποίους περάσατε χρόνο – μέσα ή έξω, με μάσκα ή χωρίς. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να γνωρίζει ότι έχει εκτεθεί στον ιό. Και πρέπει να το μάθει ώστε να αποφύγει να τον μεταδώσει και σε άλλους ανθρώπους. Ειδοποιήστε ακόμα τους χώρους που βρεθήκατε, όπως την εργασία σας.
Πώς να το πω στους ανθρώπους;
Ευθέως είναι ο καλύτερος τρόπος. Τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα απλά ενημερώνοντας: «Είμαι θετικός στον κορονοϊό και ήθελα να το ξέρεις» ή «Είμαι άρρωστος με Covid και ήθελα να το γνωρίζεις». Πείτε τους ακόμα πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας ή πότε κάνατε το τεστ για να υπολογίσουν πότε να περιμένουν συμπτώματα αν εμφανίσουν ή πότε να πάνε να κάνουν το τεστ.
Για κανέναν δεν είναι εύκολο να πει σε κάποιον ότι μπορεί να τον κόλλησε έναν σοβαρό ιό. Είναι ανθρώπινο να νιώσει κανείς ενοχές ή ντροπή που εξέθεσε κάποιον άλλο στον Covid. Αλλά είναι σημαντικό να ξεπεράσετε τα συναισθήματα αυτά και να κάνετε το σωστό γνωστοποιώντας στους άλλους ότι μπορεί να διαγνωστούν με τον ιό. Δεν είναι εύκολο ούτε γι’ αυτόν που το ακούει.
Πότε να το πω;
Το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι για καθυστέρηση η πληροφορία. Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν να πραγματοποιείται η ενημέρωση με την εμφάνιση των συμπτωμάτων Covid. Αλλοι είναι αντίθετοι με τη δημιουργία αγωνίας σε άλλους, λέγοντας τους για κάθε αδιαθεσία που θα νιώσετε που μπορεί να είναι Covid, αλλά μπορεί και όχι.
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε τον ιό, τόσο ώστε να οδηγηθείτε στον έλεγχο, τότε ενημερώστε τους ανθρώπους σας, τουλάχιστον εκείνους με τους οποίους ήρθατε σε στενή επαφή ή περάσατε πολύ χρόνο μαζί. Αν χρειάζεται να κάνετε το τεστ, χρειάζεται να το πείτε. Και από τη στιγμή που θα χρειαστεί να περάσουν λίγες ημέρες μέχρι να πάρετε τα αποτελέσματά σας κάντε τα τηλεφωνήματα και στείλτε τα μηνύματα, λέγοντας ότι ο Covid είναι μία πιθανότητα και θα τους ενημερώσετε μόλις βγουν τα αποτελέσματα σας. Κάποιος που έχει αυτή την πληροφορία μπορεί να επιλέξει την αυτο-απομόνωση ή απλά μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα στις μετακινήσεις του, όπως να αποφύγει να πάει μαγειρεμένο φαγητό και μερικά ψώνια από τη λαϊκή στην ηλικιωμένη μητέρα του που μένει μόνη της ή να ακυρώσει τη συνάντηση με τη δασκάλα του παιδιού του.
Κι αν πριν από το αποτέλεσμα η περιοχή μπορεί να φαίνεται λίγο γκρίζα, όσον αφορά το πώς να κινηθεί κάποιος αν το τεστ βγει θετικό, η οδηγία είναι ξεκάθαρη: ένα θετικό PCR στον Covid -ανεξαρτήτως αν έχετε ή δεν έχετε συμπτώματα- σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε όσους έχετε έρθει σε επαφή δύο μέρες πριν από τη διάγνωσή σας ή όταν ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας. Αν δεν έχετε Covid αλλά αρρωστήσετε, αναπτύξετε πυρετό κ.ά. πάλι πρέπει να ενημερώσετε τους άλλους. Δεν είναι μόνο ο Covid, είναι και άλλοι ιοί που μπορεί να έχετε διασπείρει.
Πηγές: WHO, CDC
Τι να κάνω αν διαγνωστώ με Covid;
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι.
● Μείνετε σπίτι, εκτός αν χρειαστεί να λάβετε ιατρική βοήθεια.
● Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό δωμάτιο και μπάνιο (εάν είναι δυνατόν).
● Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά το φύσημα της μύτης, τον βήχα ή το φτέρνισμα, τη χρήση της τουαλέτας, πριν από την προετοιμασία του φαγητού ή πριν από το φαγητό.
● Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό εάν τα χέρια σας είναι εμφανώς βρόμικα.
● Φορέστε χειρουργική μάσκα (μίας χρήσης) στο σπίτι εάν συγκατοικείτε με άλλα άτομα όταν χρησιμοποιείτε τους κοινόχρηστους χώρους (μπάνιο, κουζίνα κοκ), ώστε να αποφύγετε τη διάδοση του Covid στους άλλους.
● Καθαρίστε και αερίστε το δωμάτιο σας καθώς και το μπάνιο κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε.
Τι να κάνω αν χρειαστώ ιατρική βοήθεια;
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ιατρική βοήθεια. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας και μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
● Δυσκολία στην αναπνοή
● Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
● Σύγχυση
● Αδυναμία να ξυπνήσετε ή να μείνετε ξύπνιοι
● Μπλε χείλη ή πρόσωπο
🔴 Η παραπάνω λίστα δεν περιλαμβάνει όλα τα πιθανά συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για όποια σοβαρά συμπτώματα εμφανίζετε ή όποια συμπτώματα σας απασχολούν.
🔴 Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Ενημερώστε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ ή το νοσοκομείο ότι μπορεί να έχετε Covid.
efsyn.gr

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.