Quantcast

Δ. Κωνσταντόπουλος: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Κύριε Πρόεδρε, Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζήσαμε χθες μια ιστορική στιγμή.

Τη θεσμική καταδίκη του νεοναζισμού, τη νίκη της Δημοκρατίας. Aποδείχθηκε ότι οι θεσμοί είναι οι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Ο φασισμός, όμως, δυστυχώς, δεν τελειώνει. Η ιστορία έχει δείξει ότι μπορεί και  αναγεννάται. Η ακροδεξιά οι ακραίες φωνές με υπερεθνικιστικά φρονήματα,που μάχονται το διαφορετικό θα συνεχίσουν να υπάρχουν με ή χωρίς την Χρυσή Αυγή. Και δυστυχώς για την παγκόσμια κοινότητα, ο Όρμπαν, ο Μπολσονάρου αναπτύσσουν ρητορική μίσους στις κοινωνίες μας.

Απέναντι σε όλους αυτούς, χθες, όρθωσε το ανάστημά της η Ελληνική Δημοκρατία. Χθες όλοι οι πολίτες του δημοκρατικού τόξου ως μια γροθιά περιμέναμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, ώστε να νικήσει η Δημοκρατία και αυτό συνέβη.

Σήμερα λοιπόν, σε εμάς απομένει, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να διασφαλίσουμε θεσμικά, ότι ο ναός της Δημοκρατίας, η Ελληνική Βουλή δεν θα ξαναζήσει τέτοιες περιπτώσεις και δεν θα γίνει ποτέ πεδίο δράσης μιας εγκληματικής οργάνωσης. 

Ωστόσο, να θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΠΑΣΟΚ,  δεν ήμασταν ούτε στις πλατείες,ούτε στους δρόμους με τη Χρυσή Αυγή. Εμείς το 2009-2011, δίναμε μάχη για τη Δημοκρατία εντός της Βουλής για να κρατηθεί η χώρα όρθια, να μη χρεοκοπήσει. Όταν τα άλλα πολιτικά κόμματα βρίσκονταν στο Σύνταγμα ως αντιμνημονιακές φωνές. Βέβαι στη συνέχεια βρήκαν το δρόμο του ρεαλισμού και ακολούθησαν εμάς.

Να θυμίσω, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν ψήφιζε τον Ποινικοό Κώδικα, ήταν η Κυβέρνηση που άλλαξε τις ποινές για συγκρότηση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ώστε η ηγεσία, να έχει την ίδια τιμωρία με το απλό μέλος. Μετέτρεψε τις ποινές από 10-20 χρόνια, σε 5-15 χρόνια, καταργώντας ταυτόχρονα την πρόβλεψη για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε την ευκαιρία, να ξεριζώσει τους θύλακες του φασισμού. Δεν το έπραξε, αφήνοντας το αβγό του φασισμού να επωάζει.

Μάλιστα σήμερα, ο τ. Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Επί του νομοσχεδίου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο νόμος 4604/2019 εν τοις πράγμασι δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Με την αλλαγή κυβέρνησης, συνεχίστηκε η εφαρμογή του νόμου ΠΑΣΟΚ του 3838/2010, όπως ίσχυε πριν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, οι επιτροπές πολιτογράφησης υπολειτουργούσαν.

Και εδώ, αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εντοπίσει τις αδυναμίες αυτές προτίμησε να φέρει προς ψήφιση ένα νέο σύστημα πολιτογράφησης, που θα ισχύει από τον Απρίλιο του 2021, έχοντας στην «πλάτη του» 30.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Ένα σύστημα που ούτε απλοποιεί ούτε καταπολεμά τη γραφειοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, καταθέσαμε μια δέσμη 15 σημείων με στόχο την επιτάχυνση των εκκρεμών αιτήσεων.

Στόχος, να διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο στο πνεύμα του 3838/2010, πιο λειτουργικό και σύγχρονο, αλλά με πραγματικές εγγυήσεις ποιότητας και διαφάνειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, να ξεκαθαρίσουμε:
Με το νομοσχέδιο, η επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτογράφησης, παραπέμπεται στις καλένδες, αφού οι υπηρεσίες μετά την 1/4/2021 αναστέλλουν μέχρι νεωτέρας.

Ταυτόχρονα, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια και κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ίσο με τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Τα κριτήρια αυτά αποκλείουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων και πλήττουν πολλούς που έχουν ήδη κάνει αίτηση. 

Και να σημειώσω, ότι 30.000 αιτήσεις θα κριθούν με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2021.

Και έρχομαι στο 2ο Κεφάλαιο του νομοσχεδίου για την επιλογή διοικήσεων στον δημόσιο τομέα.

Μειώνετε διαρκώς τα απαιτούμενα προσόντα για να μπορεί κάποιος να επιλεγεί σε θέση διοίκησης δημοσίου τομέα. Κατεβάζετε διαρκώς τον πήχυ κ. Υπουργέ.

Καταργήθηκε η προϋπόθεση να είναι κανείς πτυχιούχος για να μπορεί ένας μετακλητός να γίνει διευθυντής σε γραφείου υπουργού.

Μειώθηκαν τα απαιτούμενα προσόντα για τον διοικητή της ΕΥΠ ώστε να περνάει εύκολα η κομματική πρόταση.

Και τώρα μειώνετε και τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να επιλεγεί σε θέση διοίκησης δημόσιου φορέα.

Βάζετε ως προϋπόθεση την  5ετή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα έπρεπε να προβλέπεται να κατέχει βαθμό Α ή Β. Δηλαδή, να προηγηθεί το βαθμολόγιο και όχι τα έτη προϋπηρεσίας. Εμείς λέμε διαφάνεια, διαφάνεια, αξιοκρατία παντού.

Επίσης, διαφωνούμε με τις νέες δυνατότητες που δίνετε στους μετακλητούς. Οι μετακλητοί κ. Υπουργέ, δεν υποκαθιστούν δημόσιες υπηρεσίες.

Περνάω στις ρυθμίσεις που φέρνετε με τροπολογία για τα αθλητικά σωματεία. Δίνεται καταρχάς η δυνατότητα στους Δήμους να επιχορηγούν και να αναλαμβάνουν έξοδα μετακίνησης αθλητικών συλλόγων, με ορίζοντα όμως έως την 30/6/2021. Και σας ερωτώ, γιατί τόσο στενά χρονικά περιθώρια; Και μάλιστα εν μέσω της κρίσης!

Επίσης, σε συνέχεια του τελευταίου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, προβλέπεται ότι αθλητικά σωματεία που δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν θα μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις αθλητικής ανάπτυξης με δημόσιους φορείς.

Η θέση μας σαφής:

Το Μητρώο των αθλητικών φορέων πρέπει να είναι ανοιχτό και να μη χρησιμοποιείται ως κριτήριο αποκλεισμού από αρχαιρεσίες από τη χρήση εγκαταστάσεων από συμβάσεις για αθλητική ανάπτυξη.

Άλλωστε, πώς θα αναπτύξουν δραστηριότητα τα σωματεία ώστε να λάβουν ειδική αθλητική αναγνώριση αν δεν έχουν χώρο να προπονούνται και να αγωνίζονται;

Τα αθλητικά σωματεία αγαπητοί συνάδελφοι, χρειάζονται στήριξη και άμεσα την επιχορήγησή τους. Να αναφερθώ επίσης στην τροπολογία μας για την παράταση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι 31.12.2021, με εξαίρεση όσους προσληφθούν ως τότε μέσω ΑΣΕΠ. Σας καλούμε να την κάνετε αποδεκτή. 

Κλείνω με την τροπολογία που καταθέσαμε για τον αποκλεισμό από εκλογικές δικαδικασίες όσων καταδικάσθηκαν ως μέλη εγκληματικής oργάνωσης και για εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εμείς δε μιλάμε αγαπητοί συνάδελφοι μόνο για πρόσωπα, αλλά και για κόμματα που σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις.

Δεν είναι δυνατόν κόμματα που υποθάλπτουν εγκληματίες να κατέρχονται σε εκλογική διαδικασία. Και μιας και είδαμε την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, καλό θα είναι κ. Υπουργοί να υιοθετήσετε την τροπολογία μας που είναι και κοινή πεποίθηση όλων.

Ας μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και ας αφήσουμε οριστικά στο περιθώριο τους εχθρούς της Δημοκρατίας. 

Θα μου επιτρέψετε κλείνοντας, μιας και στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ είμαι από ιδεολογικό αίτιο και έχω υπηρετήσει το χώρο αυτό με συνέπεια και σταθερότητα, δεν μπορώ να βλέπω κ. Ραγκούση τον κυνισμό σας και θα ήθελα να σας θυμίσω τα εξής και τούτο περί αξιοπιστίας: 

STAR Κεντρικής Ελλάδας, Σεπτέμβριος 2017, Γιάννης Ραγκούσης:

  • “Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται που κολλήσαμε στα μνημόνια”.
  • “Ο Τσιπρας έκανε ωμές παρεμβάσεις υπέρ της διαπλοκής”.
  • “Ο Τσιπρας δεν μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση. Χρειάζεται άλλη ηγεσία”. 
  • “Όσοι πηγαίνουν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν για 7 χιλιάδες”.
  • “Αν ο Τσίπρας είχε αξίες, δεν θα έκανε συνέταιρο τον ακροδεξιό Καμμένο”.
  • “Ο Τσίπρας είναι καιροσκόπος, τυχοδιώκτης και ιδιοτελής”.
Βγάλτε λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι τα συμπεράσματά σας, περί αξιοπιστίας και αξιοκρατίας.

Ευχαριστώ

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.