Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις, οι οποίες έφτασαν για την καταληκτική απόφαση σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, φαίνεται να “κλείδωσε” ο νέος Δικαστικός Χάρτης, όπου όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr το τελικό σχέδιο προβλέπει όπως έγραψε και ο “Επίκουρος” πως η διαμάχη λήγει υπέρ Λιβαδειάς και υπέρ Αγρινίου.
Εξελίξεις, που δεν έγιναν δεκτές με… ενθουσιασμό από τα θιγόμενα Πρωτοδικεία των αντίστοιχων πόλεων και ειδικότερα αυτό της Θήβας, όπου συνεχίζει τις διαμαρτυρίες του με αποστολή επιστολών προς το Μαξίμου και άλλα κυβερνητικά στελέχη, διακηρύσσοντας την υπεροχή τόσο των υποθέσεων που εξετάζονται από αυτό, όσο και των εγκαταστάσεων που διαθέτει και – όπως αναφέρει – υπερέχουν μακράν εκείνων του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.
«Σύμφωνα με τον Δικαστικό Χάρτη και τα όσα ο Υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε στις 24/1/2024, λόγω της Συγχώνευσης το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς θα είναι το Μητροπολιτικό ενώ Περιφερειακό καθίσταται το μεγαλύτερο του Νομού Πρωτοδικείο Θήβας. Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στον Δικηγορικό Σύλλογο και στον Δήμο Θηβαίων αλλά και στον Δήμο Τανάγρας που πλήττονται ανεπανόρθωτα από αυτήν την απόφαση αν τελικά ολοκληρωθεί» επισημαίνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θήβας.
“Κλείδωσε” ο νέος Δικαστικός Χάρτης: Οι αριθμοί που επικαλείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας
Όπως είχε γράψε το dikastiko.gr, «ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας ενημερώνει ότι ο Δικαστικός Χάρτης που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σχεδιάσει αναμένεται να υποβαθμίσει το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ και, ως εκ τούτου, την πόλη της Θήβας την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας την τρίτη αρχαιότερη Πόλη της Ευρώπης – μια από τις Αρχαιότερες πόλεις όλου του κόσμου» αναφέρεται.
Σε νέα ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας Σωτηρία Μανάρα- Μαυράκη επισημαίνονται συγκεκριμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις εργασίες, που διενεργούνται στα δύο Πρωτοδικεία Θήβας και Λιβαδειάς, αλλά και στις κτιριακές εγκαταστάσεις, που διαθέτουν.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση και ως προς τον όγκο εργασίας και υποθέσεων για το 2023, αναφέρεται πως στο Πρωτοδικείο Θήβας εκδικάστηκαν 1.012 υποθέσεις και στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς 278, ενώ στην Εισαγγελία Θήβας υπήρξαν 2.428 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Λιβαδειάς 897.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση και στο σκέλος της κτιριακής υποδομής επισημαίνεται πως το Δικαστικό Μέγαρο Θήβας εκτείνεται σε 8.500 τ.μ., με 8 ακροατήρια, δεκάδες γραφεία, αίθουσες αναμονής και συνεδριάσεων, πάρκινγκ υπόγειο και υπαίθριο, καθώς και ειδικές εισόδους για κρατούμενους.
Σε αυτό αντιπαραθέτουν πως το Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς βρίσκεται σε έκταση 2.500 τ.μ., με 3 ακροατήρια και χωρίς πάρκινγκ με τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης.
Η επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος
Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας παραπέμπει και σε επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδος, όπου τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Πρωτοδικείου στην περιοχή
«Ως γνωστόν η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό της βιομηχανικής ισχύος της χώρας φιλοξενώντας εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις με έντονα εξωστρεφή/εξαγωγικό χαρακτήρα. Άνω του 11,5% των απασχολουμένων στην ελληνική μεταποίηση εργάζεται στην Στερεά Ελλάδα η οποία είναι η πρώτη ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας, έχοντας και τον υψηλότερο δείκτη δημιουργίας Μεικτής Προστιθέμενης Αξίας σε απόλυτο νούμερο και ως ποσοστό εξέλιξης τα τελευταία έτη» αναφέρεται σε αυτήν.
«Οι άνω των 110 εταιρειών – μελών του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που εκπροσωπεί τη βιομηχανία της περιφέρειας μας, απασχολούν περισσότερους από 17.500 εργαζόμενους, συμβάλουν (άμεσα, έμμεσα και ως προκαλούμενη επίδραση) στο 35% του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας και το 2,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ συνεισφέρουν στο 12,0% των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Εκ της θέσεως και του ρόλου του, ο Σύνδεσμος μας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς κάθε ζήτημα που αφορά την επιχειρηματικότητα της περιοχής και εντός αυτού του πλαισίου, το αναφυέν ζήτημα σχετικά με την εξαγγελθείσα υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών, χαρακτηριζόμενου ως περιφερειακού» προστίθεται.
Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό του ΔΣΘ
Προ μηνός μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε αποστείλει ενόψει του Δικαστικού Χάρτη και επιστολή στον πρωθυπουργό αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το Πρωτοδικείο της Θήβας ιδρύθηκε το 1936 μετά από πολλούς και τιτάνιους αγώνες των Τοπικών Αρχόντων Δικηγόρων και Πολιτών της εποχής αυτής (να σημειωθεί ότι είχε σχεδιαστεί από την πρώτη Κυβέρνηση της Επανάστασης να συσταθεί το 1833)!!!! Το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης αποπερατώθηκε και λειτούργησε το 1999 και αποτελεί κόσμημα για τον Νόμο αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο Δικαστικό Μέγαρο της Στερεάς Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος σε επίπεδο Εφετείου.
Το Πρωτοδικείο Θηβών, το οποίο διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη γυναικεία φυλακή ήτοι τις γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα με 500 περίπου κρατούμενες, και επίσης το Κέντρο Απεξάρτησης με 100 περίπου τροφίμους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή στη χώρα μετά το κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, παρουσιάζει την υψηλότερη μετά το Πρωτοδικείο Γρεβενών αναλογία δικαστή- κρατουμένων (107,29 κρατούμενοι ανά δικαστή). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ανωτέρω αναλογία είναι 54 κρατούμενοι ανά δικαστή στο Πρωτοδικείο Σερρών όπου υπηρετούν τρεις (3) Πρόεδροι Πρωτοδικών και οκτώ (8) Πρωτοδίκες για 600 κρατούμενους και 22,77 κρατούμενοι ανά δικαστή στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου υπηρετούν 19 Πρόεδροι και 65 Πρωτοδίκες για 1910 κρατούμενους. Κατά το δικαστικό έτος 2021 έχουν λάβει χώρα 41 συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πλημ/κών Θηβών και έχουν ήδη εκδοθεί 264 Βουλεύματα – δηλαδή 44 Βουλεύματα ανά εισηγητή δικαστή-, εκ των οποίων τα 206 αφορούν κρατούμενους στις ανωτέρω φυλακές. Σύμφωνα με τα όσα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Φλωρίδης μας είπε στις ως άνω γυναικείες Φυλακές θα προστεθούν ακόμα άλλες 200 κρατούμενες, ενώ συγχρόνως έχουν παραγγελθεί και ειδικοί λυόμενοι χώροι διαμονής για να κρατούνται εκεί οι κρατούμενες με τις ελάχιστες ποινές.
dikastiko.gr