Με αφορμή τη «συζήτηση και απόφαση για την διαφαινόμενη ανακατανομή των Ιδρυμάτων της Δικαιοσύνης και την εν γένει λειτουργία της στο Αγρίνιο και την Δυτική Ελλάδα», που εντάχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, πρώτο στη λίστα των θεμάτων«που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Για μια ακόμη φορά το Αγρίνιο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, τα οποία και κατέκτησε ύστερα από αγώνες ετών. Ο τρόπος με τον οποίο το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει το Δήμο Αγρινίου καταδεικνύει το μέγεθος της αδυναμίας που έχει επιδείξει ο τόπος στο να διεκδικεί, έστω κι αν συχνά πρόκειται για τα αυτονόητα.
Η Δημοτική Αρχή φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με καθυστέρηση. Και το κάνει λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Σώμα. Αυτό ίσως δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα που στην επικαιρότητα κυριαρχεί η «διαφαινόμενη ανακατανομή των Ιδρυμάτων της Δικαιοσύνης», η Δημοτική Αρχή δεν ανέλαβε καμιά ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία (ακόμη και αυτή η συνεδρίαση έγινε κατόπιν αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου), ώστε να μην χρειαστεί η συζήτηση του εν λόγω θέματος στη συνεδρίαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μοιάζει περισσότερο με ξέπλυμα ντροπής, παρά με πολιτική πράξη που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.
Τι να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο; Μια επιτροπή, ένα «μέτωπο αγώνα» ακόμη; Μια εξουσιοδότηση στον δήμαρχο να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, γενικά και αόριστα, που ήδη θα έπρεπε να έχουν υπάρξει;
Δεν διαφωνούμε.Προφανώς και θα πρέπει θεσμικά να θωρακιστούν με απόφαση του Σώματος οι όποιες ενέργειες αποφασιστούν. Τι, όμως, εμπόδισε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει από την πρώτη στιγμή σε σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες; Τι έκανε όταν το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας επισκέπτονταν το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου και τι όταν γνωστοποιήθηκε το πόρισμα και ο σχεδιασμός του αρμοδίου υπουργείου;
Δεν ξέρουμε αν ποτέ ο δήμαρχος πήγε σε κάποιο υπουργείο για να διεκδικήσει το οτιδήποτε, εκτιμούμε, όμως, ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα όφειλε, αν ήθελε να υπερασπιστεί τον τόπο που τόσο τον τίμησε, να κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έξω απ’ το γραφείο του αρμοδίου υπουργού, μέχρι να επιβάλει το δίκαιο της πόλης. Και να επιστρατεύσει κάθε πιθανό σύμμαχο, από τον Δικηγορικό Σύλλογο μέχρι τα μέλη της πρωθυπουργικής οικογένειας, που σκέφτηκε να τα καλέσει στον αγώνα για τις κάλπες, για τα οποία δεν ξέρουμε, όμως, αν έχουν κληθεί ποτέ σε κάποιον αγώνα για τα αιτήματα του Αγρινίου. Ομοίως και το πολιτικό προσωπικό, ιδιαίτερα δε εκείνους που από την πρώτη γραμμή τον χειροκροτούσαν στις προεκλογικές του ομιλίες.
Σημειώνουμε πως, όπως ορθά αναφέρθηκε κατά την εισήγηση ακόμη του θέματος, σε άλλες περιοχές όπου επίσης ο νέος δικαστικός χάρτης, όπως διαφαίνεται τους στερεί από τις εκεί δομές, αντέδρασαν, ανέλαβαν πολιτικές πρωτοβουλίες και έλαβαν σαφείς δεσμεύσεις απ’ τον ίδιο τον υπουργό ότι τελικά οι όποιες αλλαγές δεν θα τις επηρεάσουν (π.χ. Χανιά, Καλαμάτα).
Σε κάθε περίπτωση συνιστά προσβολή να γυρίζουμε τόσα χρόνια πίσω και να συζητάμε σήμερα ξανά για το Εφετείο, που με συνταγή Πανεπιστημίου είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια οδό, αν ο Δήμος, εκφράζοντας την τοπική κοινωνία, δεν αντιδράσει αποφασιστικά και με ξεκάθαρους όρους.
Τι αλήθεια θα κάνει ο δήμαρχος Αγρινίου αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτό που σήμερα διαφαίνεται;
Η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», πάντως, δηλώνει παρούσα σε κάθε κάλεσμα της «ομάδας αγώνα», όπως ονομάστηκε η υπό συγκρότηση επιτροπή, ώστε να αποτραπεί, έστω και την ύστατη ώρα, ο διαφαινόμενος σχεδιασμός.