Αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς και ανακρίβειες σε δηλώσεις για φόρους μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων αναζητούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προχωρώντας σε διασταυρώσεις δεδομένων παλαιοτέρων ετών.
Διπλό μέτωπο
Eφαρμόζοντας τον προγραμματισμό και τη στόχευση που προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ξεκινά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τον εντοπισμό εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις που «ξεχάστηκαν» να δηλωθούν, για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, καθώς και για τον εντοπισμό αδήλωτης φορολογητέας ύλης σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν κυρίως κατά τη διάρκεια του 2019 αλλά και επομένων ετών.
Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ παρακολουθούν τις κινήσεις των εκμισθωτών ακινήτων, ακόμα και με τη χρήση ειδικού λογισμικού που αποθηκεύει σε βίντεο τις παρουσιάσεις από τα σπίτια που προσφέρουν για ενοικίαση, αλλά και στοιχεία από προπληρωμένες κάρτες και κυρίως από τις εταιρίες διαμοιρασμού.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός μάλιστα βάζει στο «στόχαστρο» και ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια του εξωτερικού, για να εισπράττουν ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ψηλά στη λίστα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν χρήματα από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις περισσοτέρων των δύο ακινήτων χωρίς να έχουν δηλώσει τα ποσά στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (στα έντυπα Ε2 και Ε1) και χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, «τρέχουν» και διασταυρώσεις δεδομένων για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των εκμισθωτών, για τα ποσά που αποστέλλουν οι πλατφόρμες και τη χρήση των Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), αφού σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι τα έσοδα αποκρύπτονται -με το να δηλώνεται η χρήση των ακινήτων ως «φιλοξενία φίλων»- και οι εισπράξεις γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών τρίτων προσώπων.
Μεταβιβάσεις
Παράλληλα η ΑΑΔΕ βάζει στο «μικροσκόπιο» 2.500 φάκελους με αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, αδήλωτες μεταβιβάσεις έτους 2019, αλλά και υποθέσεις δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, στο πλαίσιο κλεισίματος των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Οι υποθέσεις που ελέγχονται έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένο αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης, μετά όμως την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, αλλά και βάσει στοιχείων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.