Quantcast

Εκλογές: Την άνοιξη θα στηθούν οι κάλπες

Εκλογές: Το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου είναι το πιθανότερο διάστημα για τη διενέργεια των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλειστεί η προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς ο χειμώνας πάντα είναι αποτρεπτικός και επιπλέον μαίνεται η ενεργειακή κρίση που απαιτεί λήψη αποφάσεων.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο του Μαρτίου και όλα δείχνουν ότι ο προγραμματισμός παραμένει για την άνοιξη. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών και ο Χρήστος Τριαντόπουλος στον Νόμο Μαγνησίας. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις επισκέψεις του στο Λεκανοπέδιο και τις περιοδείες του στην περιφέρεια, ενώ όλα τα κομματικά στελέχη «οργώνουν» κάθε γωνιά της χώρας για να προβάλουν το κυβερνητικό έργο και να κρατήσουν ισχυρή την επικοινωνία με τους πολίτες.

Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση τόσο από την επαφή με τον κόσμο όσο και από τις δημοσκοπήσεις είναι θετικά, ωστόσο το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι «κανένας εφησυχασμός», καθώς είναι κρίσιμο στοίχημα η μάχη της αυτοδυναμίας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε (ΣΚΑΪ) στις πιθανές ημερομηνίες για τη διενέργεια των εκλογών και είπε πως είναι αυτές που «πλησιάζουν» προς το τέλος της τετραετίας. Εξήγησε ότι από την άνοιξη και μετά κάθε μέρα μπορεί να είναι μια πιθανή ημερομηνία για τις εθνικές κάλπες και επανέλαβε πως «η Ν.Δ. έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις». «Εχουμε το γεγονός ότι θα γίνει μια εκλογική αναμέτρηση που δεν θα βγάλει κυβέρνηση εξαιτίας της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νάρκη της απλής αναλογικής. Από την άνοιξη και μετά, μπορούμε να περιμένουμε τις εκλογικές διαδικασίες. Η Ν.Δ. έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων δανεισμού σχολίασε ότι «έχουμε ένα κοινό συμφέρον, η κοινωνία, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι τράπεζες. Να κάνουμε ό,τι απαιτείται ο καθένας για να μη δημιουργηθεί μια γενιά “κόκκινων” δανείων εξαιτίας μιας δυσμενούς διεθνούς εξέλιξης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει την τεχνογνωσία και κυρίως την πολιτική βούληση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη».
Οπως επεσήμανε ο Γιάννης Οικονόμου, «κανέναν δεν συμφέρει μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων, ούτε την οικονομία ούτε το τραπεζικό σύστημα. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις από το τραπεζικό σύστημα… Πρέπει να κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του ό,τι απαιτείται, και αυτή την ώρα οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά “κόκκινων” δάνειων λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας της διεθνούς ανόδου των επιτοκίων».

«Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις για τη μη συσσώρευση νέου ιδιωτικού χρέους», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Συντηρούν τη… λασπολογία

 Να συντηρήσει στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, τουλάχιστον ως την Πέμπτη που θα έρθει αντιμέτωπος στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που συνεχίζει τις προεκλογικές του εξορμήσεις, καθώς σήμερα και αύριο επισκέπτεται τη Δυτική Μακεδονία.

«Να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει η κυβέρνηση αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να κάνει αντιπολίτευση από τις σελίδες του «Documento», που έγραψε χθες ότι στόχος της ΕΥΠ ήταν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο φόντο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να κάνει την τελική επίθεση φιλίας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, με το επιτελείο του να στοχεύει αρκετά πριν από την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ξεκάθαρα θετική ή ξεκάθαρα αρνητική απάντηση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τόσο η πρόθεση καταψήφισης του σχεδίου νόμου για την ΕΥΠ όσο και η ξεκάθαρα αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έναντι του νομοσχεδίου για τις αυξήσεις στις αμοιβές των ιατρών και την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ είναι ξεκάθαρα μηνύματα προσέγγισης του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτόν το λόγο, πέραν της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έτερος στόχος του Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή είναι η σύμπτυξη δυνάμεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κατά της κυβέρνησης και της Ν.Δ.
«Είναι αληθές ότι η ΕΥΠ είχε ως στόχους παρακολούθησης τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας; Μπορεί ο πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ και πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, να το διαψεύσει κατηγορηματικά; Θα περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια», κατέληξε η ανακοίνωση, ενώ στην Κουμουνδούρου υπήρξε γκρίνια, επειδή τόσο η «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο όσο και η «Αυγή» το Σάββατο και την Κυριακή δεν είχαν ούτε λέξη για τις υποκλοπές στην πρώτη σελίδα.

«Ο κ. Βαξεβάνης συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες τους αισώπειους μύθους του, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το αφήγημά του, το οποίο φθίνει όσο περνάει ο χρόνος, είναι ένα συνονθύλευμα ατεκμηρίωτων ισχυρισμών. Οσο υστερεί σε θεμελίωση και στοιχεία άλλο τόσο πλεονάζει σε μυθοπλασία. Το πλέον τραγικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ασμένως (προτού καλά καλά κυκλοφορήσει η εφημερίδα) να υιοθετήσει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς και να εξαγάγει πολιτικά συμπεράσματα», απάντησε στην Κουμουνδούρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Εκλογές: Η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ και η «μεζούρα» του Ανδρουλάκη

«Tο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είναι η δημοκρατική παράταξη την οποία πρέπει να στηρίξει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές για να υπάρχει μια δυνατή και πραγματική ελπίδα και όχι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο ελιτισμός της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε Νίκος Ανδρουλάκης μετά την τελετή εγκαινίων του νέου γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του κόμματός του.

Ωστόσο, η τοποθέτηση που συζητήθηκε περισσότερο από τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης από το Ρέθυμνο είχε να κάνει με τη στάση του κόμματός του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και έναντι της Ν.Δ. μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Σε ερώτημα για το αν οι αποστάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μετεκλογικά, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «δεν κρατάω μεζούρα και δεν μετράω αποστάσεις», διευκρινίζοντας ότι «έχουμε άλλες αξίες και άλλο πρόγραμμα, είμαστε τρία διαφορετικά κόμματα». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτό το κόμμα με τις ιστορικές και κοινωνικές του ρίζες σε όλη την Ελλάδα και εδώ, στην Κρήτη, μπορεί να επιστρέψει δυναμικά και να γυρίσει σελίδα. Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από αυτά που του προσέφερε και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας».

Ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμα ότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συνεχίζεται «η προσπάθεια να ανατραπεί ένας πολιτικός συσχετισμός μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που είναι άγονος και ατελέσφορος», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα «τοξικό κλίμα σύγκρουσης, καμία κουλτούρα υγιούς δημόσιου διαλόγου σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην κοινωνία, από την οικονομία, τις ανισότητες μέχρι την ενεργειακή κρίση».

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.