Quantcast

ΕπιΜένουμε Καινούργιο: «Δύναμη στις Κοινότητες = Δυνατή Κοινωνία»

Σχέδιο Νόμο για Ο.Τ.Α. – Κατάργηση Κοινοτήτων

Δύναμη στις Κοινότητες = Δυνατή Κοινωνία

Σας είναι γνωστές οι διακηρύξεις του κ. Πρωθυπουργού και υπουργού εσωτερικών, σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου που θα εισαχθεί για ψήφιση στη βουλή, για την αυτοδιοίκηση, όπου εκτός των άλλων αρνητικών  συνεπειών, καταργείτε η ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες  και ουσιαστικά «εξαϋλώνεται» το όποιο ενδιαφέρον να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά, ενώ υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ο πρωτόλειος θεσμός αυτοδιοίκησης.

Δεν πρέπει να σας διαφεύγει της προσοχής σας ότι με το νόμο 3852/2010, καταργήθηκε η δυνατότητα των κοινοτικών συμβουλίων να αποφασίζουν σε καίρια τοπικά-κοινοτικά θέματα. Όπως για τη χρηματοδότηση και τον προγραμματισμό των έργων των κοινοτήτων και υποβίβασε το ρόλο τους μόνο ως «εισηγητικού χαρακτήρα», με σαφή σχεδιασμό να επανέρθουμε στο προηγούμενο καθεστώς.

Με το πλαίσιο αυτό, όπως καταλαβαίνεται, δεν θα επιτρέπονται πλέον ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στις κοινότητες, από αυτά των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Αγρινίου. Αποτέλεσμα αντί της αναβάθμισης των λειτουργιών και αρμοδιοτήτων των κοινοτήτων που είναι το ζητούμενο, αντίθετα νομοθετούν την πλήρη απαξίωση της κωμόπολης του Καινουργίου και όλων μικρών ή μεγάλων κοινοτήτων.

Θεωρούμε αναγκαία την αντίδραση του κοινοτικού μας συμβουλίου μαζί με τους φορείς και τους δημότες και να απαιτήσουμε να μην γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο αυτό, τόσο για το θέμα των κοινοτήτων, όσο και για το όριο εκλογικού μέτρου εισόδου κάποιου συνδυασμού στο κοινοτικό συμβούλιου.

Σας καλούμε για τα εξής:

  1. Να συγκαλέσετε άμεσα κοινοτικό συμβούλιο, με διευρυμένη συμμετοχή φορέων και κατοίκων για να τοποθετηθείτε επί του θέματος.
  2. Να υιοθετήσετε την «Πρόταση ως ψήφισμα της επιστολής 439 και πλέον Κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα για το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση – και τον ρόλο των Συμβουλίων Κοινότητας».
  3. Να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου να τοποθετηθεί θετικά. 

Ψήφισμα Συμβουλίου Κοινότητας για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Tοπική Aυτοδιοίκηση

  • Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου –  είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

 Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και  ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε: 

  1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
  2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
  3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
  4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στο τοπικό τύπο, να κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα να εκδοθεί και από αυτό αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, να σταλεί στους Βουλευτές του νομού και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος καλούμε σε άμεση σύγκλυση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου με θέμα το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, που καταργεί ουσιαστικά τις Κοινότητες, αντι της αναβάθμισής τους.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.