Quantcast

Επίσημο: Η ημερομηνία άρσης όλων των μέτρων στην Ελλάδα!

Άρση μέτρων: Γνωστό έγινε το πότε θα λήξουν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό στη χώρα μας. Δείτε τι ανακοινώθηκε επισήμως.

Δια στόματος του Υπουργού Υγείας έγινε γνωστό το πότε θα απαλλαγούμε από όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Υπάρχει μόνο ένας αστερίσκος για το αν θα είναι για όλους ή μόνο για τους εμβολιασμένους.

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει στην Ελλάδα.

Άρση μέτρων: Πότε έρχεται η κατάργηση 

Χωρίς μέτρα αναμένεται να μπορούν να κινούνται – τουλάχιστον οι ανεμβολίαστοι πολίτες – μέχρι τα μέσα έως και τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε για πλήρη αποκλιμάκωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «μέχρι τα μέσα έως τέλη Μαρτίου πρέπει να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με τις πιέσεις στα επιμέρους εθνικά συστήματα υγείας αλλά χωρίς εφησυχασμό».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «όλοι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο. Η συνολική εικόνα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει η Ευρώπη για το τέλος της πανδημίας αλλά να είναι προετοιμασμένη» έσπευσε να προσθέσει ο υπουργός Υγείας.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ «ακόμα και με το υπάρχον στέλεχος του κορωνοϊού θεωρούν πολλοί ειδικοί ότι ακόμα και αν έχει την φυσιολογική κίνηση θα έχει μια ένταση μεγαλύτερη από τις απλές γρίπες».

Απαντώντας στο γιατί αποφασίστηκε άρση μέτρων, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «αυτή τη στιγμή κάνουμε συνδυασμό της εμβολιαστικής κίνησης που έχουμε προωθήσει ακόμα και με σκληρά μέτρα στον ενήλικο πληθυσμό είμαστε άνω του 80%, στον συνολικό πληθυσμό στο 71%, ενώ από τους 680 έχουμε πέσει στους 480 όσον αφορά τους διασωληνωμένους και αντιστοίχως στο ισοζύγιο εισιτήρια-εξιτήρια ήταν 150 υπέρ των εξιτηρίων την Τετάρτη».

Άρση μέτρων: Τι ισχύει με τον αριθμό των κρουσμάτων

«Τα κρούσματα είχε πολύ μεγάλη αξία ως αριθμός όταν είχαμε το κύμα της πολύ νοσηρής μετάλλαξη Δέλτα. Στη μετάλλαξη Omicron η μεταδοτικότητα είναι σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί μας λένε ότι υπάρχουν μέτρα που δεν μπορούν να την περιορίσουν. Τα 20.000 της Όμικρον προκαλούν μικρότερη πίεση σε σχέση με τα 6.000 της Δέλτα» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Όσον αφορά στην τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα από τους επιστήμονες για τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ελλάδα.

Διασκέδαση και για όρθιους – Με χωρητικότητα 50% τα γήπεδα, ξαναρχίζουν οι σχολικές εκδρομές

Δεκτή, στο σύνολό της, έγινε από την κυβέρνηση η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θετική υπήρξε η εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στο αίτημα της κυβέρνησης να αυξηθεί η πληρότητα θεατών στα γήπεδα από το 10% στο 50%. Παράλληλα, οι ειδικοί άναψαν το «πράσινο φως» και για τις σχολικές εκδρομές από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και για τις πολυήμερες από τον Μάρτιο.

Τι εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, δήλωσε τα εξής:

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Η εισήγηση της επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

Υπάρχει και η άλλη άποψη…

Η πανδημία είναι εδώ φωνάζουν οι επιστήμονες, με τον Γιάννη Πρασσά, Διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, να υπογραμμίζει σήμερα τι δεν πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε να ξαναέχουμε μέτρα στο μέλλον.

Ο κ. Πρασσάς δεν λέει «όχι» στη χαλάρωση, όμως εξηγεί ποιο είναι το μεγάλο ρίσκο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Προφανώς», είπε σήμερα στο OPEN, «όταν υπάρχει τόσο μεγάλη εξάντληση του κόσμου και ψυχική και οικονομική, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί μια κοινωνία να παραμένει μόνιμα κλεισμένη. Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη απόσταση στο να πούμε θα αποκλιμακώσουμε σιγά – σιγά τα μέτρα από το να πούμε τελείωσε η πανδημία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη χρονική περίοδο ως εξής:

«Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι ότι η πλειοψηφία των κυβερνήσεων πουλάει επικοινωνιακά ότι τελειώσαμε ξαφνικά με την πανδημία. Και χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε τον χρόνο να κυλάει υπέρ μας. Αν δεν το κάνουμε σωστά, ο χρόνος θα κυλάει υπέρ του ιού. Έχουμε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να τα πάρουμε, σίγουρα θα ζήσουμε κάποιο επόμενο κύμα. Το πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε για αυτό εξαρτάται πλέον από εμάς.»

Τι μπορεί να γίνει; Όπως ανέφερε ο κ. Πρασσάς:

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περιορισμοί, καταλαβαίνω ότι οι οικονομικοί όροι είναι ένα μεγάλο μέρος της εξίσωσης. Υπάρχουν μέτρα, πχ η αναβάθμιση των εξαερισμών, είναι μεγάλη επένδυση και θα είχε και σε οικονομικούς όρους οφέλη. Η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση».

Και συμπλήρωσε:

«Οι κυβερνήσεις αντί να πουν τελείωσε η πανδημία, πάμε παρακάτω, θα έπρεπε να πει: “Πάρτε εσείς τις ανάσες σας, δικαιούστε, να λειτουργήσει και η οικονομία και εμείς θα αρχίσουμε να χτίζουμε τις υποδομές ώστε όταν έρθει το επόμενο κύμα και δεν γνωρίζουμε ποια χαρακτηριστικά να έρθει, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη ζήσουμε μια παρόμοια τραγωδία με αυτή που ζήσαμε το τελευταίο τρίμηνο».

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας προβλέπει ότι σε λίγο καιρό, «θα ξαναχρειαστεί να φωνάξει τον κόσμο να ξαναβάλουν πλάτη, να ξανακάνουν booster, όταν θα έχεις δείξει ότι πρώτος κρατάς την πρωτοβουλία, τότε θα έχεις πιο μεγάλο κεφάλαιο να πείσεις τον κόσμο, αλλιώς δεν θα σε ακούει κανείς».

«Αν πεις ότι τελείωσε η πανδημία, δεν θα σε ακούει κανείς. Αυτό είναι το μεγάλο ρίσκο. Υπάρχουν λύσεις, η επιστήμη προτείνει, αρκεί οι κυβερνήσεις να ακούν την επιστήμη και να μην ακούν μόνο τα δικά τους» κατέληξε.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.