Στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο «Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της», την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί.
Η ημερίδα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, το Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας.
Το κάστανο Αρακύνθου Μακρυνείας είναι απ’ τα βασικότερα προϊόντα που παράγει η περιοχή καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων. Έχει υψηλή διατροφική αξία, είναι σημαντική πηγή βιταμινών πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ελεύθερο γλουτένης και παρέχει αρκετή ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό, και δεν περιέχει χοληστερόλη.
Η ενημέρωση εστιάστηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εχθρών της καστανιάς και στην μεταποίησή του, παράγοντες σημαντικοί για την αύξηση της παραγωγής και την ανάδειξη της ποιότητας του κάστανου του Αρακύνθου.
Ένα από τα κύρια θέματα της ημερίδας ήταν η «σφήκα της καστανιάς», Dryocosmus kuriphilus, ένας νέος εχθρός που προσβάλει το δέντρο της καστανιάς, και ο ενδεδειγμένος βιολογικός τρόπος αντιμετώπισής του (η εξαπόλυση και εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (Hymenoptera, Torymidae).
Ειδικότερα για την «Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι κύριοι εχθροί και ασθένειές της» μίλησε Γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου, για την« σφήκα της καστανιάς» ο Θ.Γ. Φούντας, Δασάρχης Μεσολογγίου, ΠΕ Δασολόγων και Γ. Δεληγιάννης ΠΕ Δασολόγων, Δασαρχείο Μεσολογγίου, Δ/νση Δασών και τέλος για την «Συντήρηση και μεταποίηση κάστανων» η Β. Σ. Τσούφη, Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας -η «Ένωση»