Μια νέα εφαρμογή, όπου με τη συμμετοχή των καταναλωτών θα εντοπίζονται περιπτώσεις παραπλανητικών προσφορών και εκπτώσεων και θα αντιμετωπίζονται άμεσα, έχει στα σκαριά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η εφαρμογή (app) αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο φθινόπωρο. Η βασική διαφορά της από τις κλασικές φόρμες καταγγελιών αφορά στο γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν θα γράφουν μόνον τις καταγγελίες τους για παραπλανητικές πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να επισυνάπτουν από το κινητό τους τηλέφωνο τις φωτογραφίες και τα βίντεο, με τα προϊόντα που εντοπίζουν ότι κοστολογούνται με μάλλον ανορθόδοξο τρόπο από κάποιες επιχειρήσεις -για παράδειγμα δεν τηρείται το 1+1 δώρο, το αναγραφόμενο ποσοστό της έκπτωσης, κ.λπ.
Στίγμα…
Μάλιστα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο θα έχουν χρονοσήμανση και γεωεντοπισμό από την ίδια την εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως θα φαίνεται πού ακριβώς βρισκόταν ο καταναλωτής όταν τράβηξε τη φωτογραφία ή το βίντεο και πότε ακριβώς την/το τράβηξε. Επί της ουσίας, οι φωτογραφίες και τα βίντεο θα αποτελούν, αυτομάτως, αποδεικτικά στοιχεία και δεν θα απαιτείται να μεταβεί ελεγκτικό κλιμάκιο στο εκάστοτε κατάστημα. Με μια καταγγελία τέτοιου τύπου θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο απευθείας από τις αρμόδιες αρχές.
Κατά αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η εγκυρότητα της καταγγελίας. «Ολες οι καταγγελίες δεν είναι πάντοτε βάσιμες. Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις, όπου έχουμε παραποιημένες είτε φωτογραφίες είτε αποδείξεις» σχολίασε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας, χθες στο ERTnews, προσθέτοντας: «Αυτό, όμως, μέσω της εφαρμογής θα είναι αδύνατον, καθώς θα είναι αντικειμενικός ο τρόπος με τον οποίο θα αποτυπώνεται η κατάσταση».
Ετεροχρονισμένα
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να υποβληθούν καταγγελίες με φωτογραφίες και βίντεο, που έχουν ληφθεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οπότε, θα μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση στις τιμές των αγαθών και να αποδειχθεί αν όντως εφαρμόζεται κάποια προσφορά ή αν πρόκειται για παραπλανητική προσπάθεια πωλήσεων. «Στην επόμενη Black Friday, για παράδειγμα, που θα έχουμε διαθέσιμη αυτή την εφαρμογή, θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να δώσει μια παραπλανητική τιμή στους καταναλωτές, γιατί θα είναι πολύ εύκολο για τους καταναλωτές να την εντοπίσουν και να την καταγγείλουν» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος κοινοποίησε πως το υπουργείο έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση και το έργο εκτελείται, με σκοπό να είναι έτοιμο το app για χρήση εντός προγραμματισμού -δηλαδή μέσα στο φθινόπωρο.
Προστασία
Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως δεν θα μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να στραφεί εναντίον του καταναλωτή επειδή έκανε κάποια καταγγελία, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλωστε, το κράτος είναι αυτό που παρακολουθεί τις καταγγελίες των πολιτών και ρυθμίζει την αγορά, αποφασίζει για την επιβολή προστίμων, κ.λπ.