Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν τα νέα μέτρα για την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.
«Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός. Ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας τη διαδικασία.
Οι ημερομηνίες-ορόσημα
«Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, όπου θα υπάρχει μία νέα ΔΕΑΒ (σ.σ διαρκής επιτροπής αντιμετώπισης βίας) που θα επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις, με κατ’ εξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου για τους φιλάθλους. Αν πέσει κροτίδα, πυρσός ή επικίνδυνο αντικείμενο στον χώρο του γηπέδου, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας η συγκεκριμένη ομάδα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη, η ποινή είναι συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση και προβλέπεται στον νέο νόμο, διεμήνυσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές».
«Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου, κανένα γήπεδο που δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Δώσαμε αρκετό χρόνο. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία (Ψηφιακής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού) επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα, είδαν την ιδιομορφία τους, έγινε κοινή συζήτηση με τους παράγοντες και υπήρξαν και εκθέσεις για την εγκατάσταση καμερών», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Την Τρίτη 9 Απριλίου, γνωστοποίησε ο κ. Βρούτσης, έρχεται η μεγάλη θεσμική αλλαγή, η ταυτοπροσωπία, δηλαδή ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο, με τον κ. Παπαστεργίου να εξειδικεύει τις λεπτομέρειες υλοποίησης.
Ταυτοπροσωπία
«Η λύση της ταυτοπροσωπίας έρχεται με από την τεχνολογία, με κλείδωμα του εισιτηρίου μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, η αγορά εισιτηρίου θα συνεχίσει να γίνεται με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή από πλατφόρμες ιδιωτικές ή των ομάδων. Ωστόσο, η νέα καινοτομία είναι πως εδώ εισάγεται το gov.wallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Έλληνες. Προϋπόθεση για την αγορά, οι χρήστες να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΕΠ (εθνικό μητρώο επικοινωνίας).
Η διαδικασία
Η διαδικασία είναι απλή. Μπορούμε και σήμερα να αναζητήσουμε για το πώς γράφεται κάποιος στο ΕΜΕπ, αναζητήστε τη σχετική πληροφορία στο gov.gr μέσω του νέου ψηφιακού βοηθού mAigov, όπου παρέχεται αναλυτικά το σύνολο της πληροφορίας. Επιπλέον, από σήμερα θα είναι διαθέσιμο και το emep.gov.gr.
– Ανοίγουμε το Gov.gr wallet.
– Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων.
– Πατάμε το κουμπί της προσθήκης επάνω πάνω δεξιά να εισάγουμε νέο εισιτήριο.
– Έστω ότι αυτό είναι για εμάς.
– Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που ήδη αγοράσαμε ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.
– Και το εισιτήριό μας, τόσο απλά, περνάει στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet.
Δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου θα υπάρχει και για παιδιά κάτω των 15 ετών. Οι ανήλικοι άνω των 15 ετών θα μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠ.
Διευκρίνισε επίσης ότι για τους μη Έλληνες πολίτες η ταυτοποίηση και η διαδικασία θα γίνεται με το διαβατήριο, για το οποίο υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πάνω από τα τουρνικέ των γηπέδων θα υπάρχει κάμερα, ώστε να διασφαλίζεται η διαδικασία, ενώ θα υπάρχει και «black list» για τους ανθρώπους, που δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα.
Συγκεκριμένα, δημιουργείται μία μαύρη λίστα στην οποία θα μπαίνουν τα ΑΦΜ και ο προσωπικός αριθμός (όταν έρθει) των ατόμων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα.
Αν λοιπόν κάποιος πάει να εισάγει εισιτήριο, τότε αμέσως το σύστημα θα τον πετάξει έξω, επειδή δεν θα δικαιούται να μπει.
Αναφορικά με τα εισιτήρια διαρκείας, το θέμα βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. «Τεχνικά μπορούμε να τα μεταβιβάσουμε», είπε ο κ. Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι αναμένουν τη σχετική απάντηση της Super League.
Όσον αφορά στους διεθνείς αγώνες, θα υπάρχει εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα, καθώς βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της UEFA.
ΠΗΓΗ: filathlos.gr