Quantcast

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και στη Δυτική Ελλάδα

Συνελήφθησαν 14μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός, ενώ οι αστυνομικοί μέχρι σήμερα έχουν εξιχνιάσει συνολικά 110 κλοπές οχημάτων και η έρευνα συνεχίζεται.

Δράση σε πολλές περιοχές της Χώρας

Η δράση της Οργάνωσης τοποθετείται γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της Χώρας και για την εξάρθρωσή της πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Αχαΐα, Αττική και περιοχές της Ημαθίας.

Επιπλέον, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από την παράνομη δράση τους ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί 70 κλεμμένα οχήματα για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και επιπλέον εξετάζεται η νομιμότητά πώλησης 70 οχημάτων από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να διακριβωθεί αν και αυτά είναι προϊόντα κλοπής.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών με την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης μέσα από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη ερευνά τους, προσέφεραν σημαντικές Υπηρεσίες στην κοινωνία εξαρθρώνοντας ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο.

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ανέφερε τα εξής:

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες  20/6, στην Αχαΐα, στην Αττική και στην Βέροια Ημαθίας από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, 13 άνδρες, ηλικίας από 25 έως 48 ετών ετών, καθώς και μια 30χρονη.

Η σύλληψή των δραστών πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε Πατρών, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφία διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, παραβάσεις των νόμων περί όπλων, ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με τις ίδιες κατά περίπτωση κατηγορίες βαρύνονται ακόμη εννέα άτομα συνεργοί των δραστών τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Δομημένη εγκληματική οργάνωση από το 2011

Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών πρόεκυψε ότι οι δράστες, από το έτος 2011 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό 48χρονο ημεδαπό που έχει συλληφθεί.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε στο πεδίο της συστηματικής διάπραξης διακεκριμένων κλοπών και πιο συγκεκριμένα κλοπών αυτοκινήτων.

Από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εξιχνιάσθηκαν συνολικά (110) κλοπές αυτοκινήτων, που διαπράχθηκαν σε περιοχές κυρίως της Αχαΐας και της Αττικής, ενώ εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (70) κλεμμένα οχήματα, τα οποία θα επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στους κατόχους τους.

Η μεθοδολογία της δράσης

Διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφού διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων κυρίως  μικρού κυβισμού, με καλή μεταπωλητική αξία, στην συνέχεια παραποιούσαν τα χαρακτηριστικά τους και τα διέθεσαν προς πώληση (είτε αυτούσια είτε τμηματικά ως εξαρτήματα) σε άλλους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκληματική οργάνωση, είχε αναπτύξει «Δίκτυο Πελατών», φθάνοντας στο σημείο να διαπράττει κλοπές κατά παραγγελία, δηλαδή αφαιρούσαν συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων, κυρίως για να αντικαταστήσουν άλλα ιδίου τύπου που είχαν υποστεί βλάβες ή φθορές.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις αναζητούσαν οχήματα που είχαν υποστεί βλάβες λόγω τροχαίου ατυχήματος, μέσω ιστοσελίδων αλλά και με φυσική παρουσία σε συνεργεία αυτοκινήτων, ακόμη και στο εξωτερικό, τα οποία αγόραζαν και στην συνέχεια τα εισήγαγαν στην Χώρα ,όπου  τα ταξινομούσαν.

Έπειτα, είτε τοποθετούσαν ανταλλακτικά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε αυτά που είχαν βλάβη, είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων, τους αριθμούς πλαισίου που είχαν τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα και τα παρουσίαζαν ως «νόμιμα».

Για να καλύπτουν οι δράστες τα ίχνη τους…

Σε περίπτωση αποσυναρμολόγησης οχημάτων, εξαφάνιζαν τα μέρη τα οποία περίσσευαν και μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, τα οποία κατέστρεφαν σε διαλυτήρια μετάλλων.

Επίσης για να μην εντοπίζονται από τις Αρχές, οι δράστες, αφού  αφαιρούσαν τα οχήματα, τα εγκατέλειπαν για μικρό χρονικό διάστημα σε γειτονικές περιοχές και όταν εξασφάλιζαν ότι δεν είχαν αναζητηθεί μέσω συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS),τα μετέφεραν σε ελεγχόμενους χώρους και κυρίως σε τέσσερα συνεργεία αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

 

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.