AgrinioSite
Σάββατο, 16 Μαΐου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Γιατί οι ειδικοί ανησυχούν για το σπανάκι και τις φράουλες: Τα ευρήματα έκθεσης για τα φυτοφάρμακα

25 Μαρτίου, 2026
κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
0
Αίτημα ενίσχυσης για την προώθηση της φράουλας στις αγορές της Γερμανίας και της Πολωνίας
Share on FacebookShare on Twitter

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, και τα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα σταφύλια, παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που ενδέχεται να είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια, μήλα, βατόμουρα, αχλάδια, πατάτες και μύρτιλα συμπλήρωσαν τη φετινή λίστα «Dirty Dozen» με τα φρούτα και τα λαχανικά με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (24/03) από την Environmental Working Group (EWG), μια οργάνωση που προασπίζει την υγεία.

Το σπανάκι, που κατέχει την πρώτη θέση, είχε περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιοδήποτε άλλο είδος προϊόντος και περιείχε, κατά μέσο όρο, τέσσερις ή περισσότερους διαφορετικούς τύπους φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EWG, η οποία δημοσιεύει την ετήσια έκθεση από το 2004.

Τα δείγματα κάθε είδους φρούτων και λαχανικών περιείχαν κατά μέσο όρο τέσσερα ή περισσότερα φυτοφάρμακα, με εξαίρεση τις πατάτες, οι οποίες περιείχαν κατά μέσο όρο δύο. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν πολλαπλά φυτοφάρμακα είναι ανησυχητική, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η έκθεση σε μείγματα φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση και να αυξήσει τον κίνδυνο.

Για την εκπόνηση της έκθεσης, η EWG εξέτασε τα πιο πρόσφατα τεστ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που διεξήγαγε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε 54.344 δείγματα από 47 είδη φρούτων και λαχανικών.

Πριν το USDA εξετάσει κάθε δείγμα, το φρούτο ή το λαχανικό ξεφλουδίζεται ή τρίβεται και πλένεται σχολαστικά, ώστε να μιμηθεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο σπίτι. Ακόμη και μετά από αυτά τα μέτρα, οι δοκιμές εντόπισαν ίχνη 264 φυτοφαρμάκων — από αυτά, τα 203 εμφανίστηκαν στα προϊόντα της λίστας «Dirty Dozen».

Επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία

Σε προηγούμενες μελέτες, τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί ενδεχομένως με πρόωρους τοκετούς, συγγενείς δυσπλασίες όπως ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, αποβολές και αύξηση των γενετικών βλαβών στους ανθρώπους. Η έκθεση στα φυτοφάρμακα έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες διαταραχές.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ρύπους όπως τα φυτοφάρμακα, ακόμη και ενώ βρίσκονται στη μήτρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. «Η έκθεση σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, χαμηλού βάρους γέννησης και εμβρυϊκού θανάτου», σύμφωνα με την Ακαδημία. «Η έκθεση κατά την παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με προβλήματα προσοχής και μάθησης, καθώς και με τον καρκίνο».

Η Alliance for Food and Farming (Συμμαχία για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία), η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς βιολογικών και συμβατικών προϊόντων, είναι από καιρό επικριτική απέναντι στην ετήσια έκθεση.

Προηγούμενες εκθέσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν δείξει ότι όταν «οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, ακολουθούν τους αυστηρούς νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, προκειμένου να παρέχουν ασφαλή και υγιεινά φρούτα και λαχανικά στις αμερικανικές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους», δήλωσε εκπρόσωπος της AFF σε ανακοίνωση.

«Η απλή παρουσία υπολειμμάτων δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάτι είναι επικίνδυνο. Η EPA θέτει όρια για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που περιλαμβάνουν ήδη τεράστια περιθώρια ασφαλείας για την προστασία των βρεφών και των παιδιών».

Παντοτινά χημικά στα τρόφιμά μας

Για πρώτη φορά, η έκθεση διαπίστωσε ότι πάνω από το 60% όλων των δειγμάτων της λίστας «Dirty Dozen» περιέχουν φυτοφάρμακα που είναι επίσης «παντοτινά χημικά», δηλαδή χημικές ουσίες που δεν αποσυντίθενται ποτέ, γνωστές ως PFAS. Τα τρία φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν πιο συχνά στα φρούτα και τα λαχανικά ήταν αυτές οι υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες.

Οι PFAS ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή οι μοριακοί τους δεσμοί μπορεί να χρειαστούν χρόνια έως δεκαετίες —ακόμη και αιώνες— για να αποσυντεθούν πλήρως στο περιβάλλον.

«Το φυτοφάρμακο PFAS είναι το δραστικό συστατικό σε αυτά τα προϊόντα επειδή είναι αποτελεσματικό στο να σκοτώνει οργανισμούς — και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο προκαλεί τόσο μεγάλη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα», δήλωσε η Μπερναντέτ Ντελ Κιάρο, ανώτερη αντιπρόεδρος της EWG για τις δραστηριότητες στην Καλιφόρνια, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNN.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, αρκετές χημικές ουσίες PFAS έχουν συνδεθεί με καρκίνο, παχυσαρκία, θυρεοειδικές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, μειωμένη γονιμότητα, ηπατική βλάβη, ορμονικές διαταραχές και βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε επίπεδα ενός δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η βλάβη», είπε η Ντελ Κιάρο. «Δεν μπορούμε απλώς να βλάψουμε τα ζιζάνια ή τα έντομα σε ένα ροδάκινο χωρίς να βλάψουμε ενδεχομένως το μικρό παιδί που τρώει το ροδάκινο. Το γεγονός ότι ψεκάζουμε σκόπιμα χημικές ουσίες που παραμένουν για πάντα στα προϊόντα που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ είναι πραγματικά αποκαλυπτικό».

Ένας εκπρόσωπος της CropLife America, που εκπροσωπεί τον κλάδο των φυτοφαρμάκων, δήλωσε στο CNN ότι «η ετήσια εκστρατεία εκφοβισμού της EWG καλλιεργεί την δυσπιστία απέναντι στο σύστημα διατροφής μας και στα μέσα που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από ζιζάνια, παράσιτα και ασθένειες».

«Η αλήθεια είναι ότι πάνω από το 99% των προϊόντων που ελέγχθηκαν βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και τα οποία αποτελούν το «χρυσό πρότυπο».

Τα πιο «καθαρά» προϊόντα

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της, η EWG δημιουργεί επίσης μια ετήσια λίστα με τα «Clean Fifteen» — μια λίστα μη βιολογικών προϊόντων με τη μικρότερη ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Φέτος, σχεδόν το 60% των δειγμάτων της λίστας «Clean Fifteen» δεν περιείχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ο ανανάς, το γλυκό καλαμπόκι και τα αβοκάντο κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις ως τα λιγότερο μολυσμένα από όλα τα προϊόντα που εξετάστηκαν. Ακολούθησαν η παπάγια, τα κρεμμύδια, τα κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια, τα σπαράγγια, το λάχανο, το κουνουπίδι, το καρπούζι, τα μάνγκο, οι μπανάνες, τα καρότα, τα μανιτάρια και τα ακτινίδια.

Η λύση δεν είναι να σταματήσουμε να τρώμε φρέσκα προϊόντα, τονίζουν οι ειδικοί. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής, οπότε το κλειδί είναι να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών.

Η επιλογή περισσότερων προϊόντων από τα «Clean Fifteen» και λιγότερων από τα «Dirty Dozen» — ή η αγορά βιολογικών εκδοχών των 12 πιο μολυσμένων φρούτων και λαχανικών — είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη μείωση της έκθεσης στα φυτοφάρμακα, δήλωσε ο επιστημονικός αναλυτής της EWG, Βάρουμ Σαμπραμάνιαμ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων βιολογικών τροφίμων σε σχέση με τα συμβατικά καλλιεργημένα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό, πρόσθεσε.

«Συχνά υπάρχουν βιολογικές επιλογές και στο τμήμα των κατεψυγμένων προϊόντων», είπε ο Σαμπραμάνιαμ. «Αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικά βατόμουρα, για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε πλύσιμο είναι καλύτερο από το καθόλου».

Όλα τα προϊόντα, ακόμη και τα βιολογικά, πρέπει να πλένονται πριν το ξεφλούδισμα, ώστε να μην μεταφέρονται ρύποι και βακτήρια από το μαχαίρι στα φρούτα ή τα λαχανικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα.

Τα σκληρά προϊόντα, όπως τα καρότα, τα αγγούρια, τα πεπόνια και οι πατάτες, μπορούν να τρίβονται με μια καθαρή βούρτσα λαχανικών κάτω από τρεχούμενο νερό, ανέφερε η FDA. Όλα τα άλλα προϊόντα μπορούν να τρίβονται απαλά ενώ ξεπλένονται. Δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη, σαπούνι ή ειδικό καθαριστικό για φρούτα και λαχανικά — τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις χημικές ουσίες.

Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, το μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά και ξεπλύνετε κάθε φύλλο προσεκτικά.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε νερό χαμηλής πίεσης, το οποίο να είναι πιο ζεστό από τα λαχανικά σας, καθώς και ένα σουρωτήρι για να τα στραγγίξετε. Μην ξεχάσετε να πλύνετε το σουρωτήρι μετά. Εξαίρεση αποτελούν τα συσκευασμένα λαχανικά που έχουν υποστεί «τριπλό πλύσιμο», τα οποία, σύμφωνα με την FDA, δεν χρειάζονται επιπλέον πλύσιμο.

Σχετικά Άρθρα

Νοσοκομείο Αγρινίου:χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις έχουν φέρει εκ νέου το ίδρυμα σε οριακό σημείο
ΥΓΕΙΑ

Αγρίνιο: Επιστημονική ημερίδα στο Νοσοκομείο για τον ρόλο των επαρχιακών μονάδων στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος

15 Μαΐου, 2026

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας έχει την χαρά να προσκαλέσει τους Επαγγελματίες Υγείας, φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες σε επιστημονική ημερίδα που θα...

Μέθοδος αποκατάστασης ακοής και κάλυψης εμβοών
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος ακοής, γνωστικών λειτουργιών και σακχάρου αίματος στο Αγρίνιο

15 Μαΐου, 2026

Ο Δήμος Αγρινίου, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026, από τις 11:00...

Επίσκεψη Φεύγα στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας – Στο επίκεντρο η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας
ΥΓΕΙΑ

Επίσκεψη Φεύγα στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας – Στο επίκεντρο η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

15 Μαΐου, 2026

Το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας επισκέφθηκε ο Βασίλης Φεύγας κατά την παρουσία του στη Βόνιτσα, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των...

Επιληψία: Μια «ηλεκτρική καταιγίδα» στον εγκέφαλο – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
ΥΓΕΙΑ

Επιληψία: Μια «ηλεκτρική καταιγίδα» στον εγκέφαλο – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

14 Μαΐου, 2026

Από τα στιγμιαία «κενά» και τη σύγχυση μέχρι τους σπασμούς και την απώλεια συνείδησης, οι ειδικοί εξηγούν πώς εκδηλώνεται η...

Κορονοϊός: Τι ανακαλύφθηκε για τους καπνιστές ανάλογα με το πόσα τσιγάρα έκαναν την ημέρα
ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα: Πώς επηρεάζει την όραση και αυξάνει τον κίνδυνο οφθαλμοπαθειών

14 Μαΐου, 2026

Από εκφύλιση ωχράς κηλίδας και καταρράκτη μέχρι γλαύκωμα και μόνιμη απώλεια όρασης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το κάπνισμα και το...

Γιατί δεν θα εμβολιαστούν οι ανήλικοι – «Πιο επικίνδυνος ο ιός της παραπληροφόρησης»
ΥΓΕΙΑ

Σήμα κινδύνου για τους ανεμβολίαστους ενήλικες στην Ελλάδα – «Γυμνοί» απέναντι σε σοβαρές ασθένειες

14 Μαΐου, 2026

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων στην Ελλάδα, καθώς πολλοί πολίτες είτε αγνοούν την ύπαρξη του...

ΕΦΕΤ ανακλήσεις: Προσοχή – Μην καταναλώσετε αυτό το νοθευμένο μέλι
ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί γνωστά παξιμάδια – Γιατί κρίθηκαν μη ασφαλή

14 Μαΐου, 2026

Παραδοσιακά παξιμάδια κανέλας ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση κονσέρβας κολεού από την αγορά
ΥΓΕΙΑ

SOS από ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται και στρουντελάκια με γεύση μήλο-κανέλα – Βρέθηκε επικίνδυνη ουσία

14 Μαΐου, 2026

Την ανάκληση και νέου προϊόντος ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/5) ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για στρουντελάκια με γεύση μήλο – κανέλα στα...

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .