AgrinioSite
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου σε Φυτείες και Μυρτιά

26 Σεπτεμβρίου, 2026
κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
0
Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου σε Φυτείες και Μυρτιά
Share on FacebookShare on Twitter

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Μετάσταση του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός το απόγευμα της Παρασκευής 25ης Σεπτεμβρίου 2026, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Άνω Μυρτιά του Δήμου Θέρμου.

Στο κήρυγμά του ανέπτυξε τη φράση από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο «Οὗτός ἐστιν ὁ μαθητὴς ὁ μαρτυρῶν περὶ τούτων καὶ γράψας ταῦτα», επιλέγοντας τρεις χαρακτηριστικές λέξεις, πάνω στις οποίες θεμελίωσε την ομιλία του: μαθητής, μάρτυρας και συγγραφέας.

Αναφερόμενος αρχικά στην ιδιότητα του μαθητή, τόνισε ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρξε ένας από εκείνους που ο ίδιος ο Χριστός κάλεσε να εγκαταλείψουν την προηγούμενη ζωή τους και να Τον ακολουθήσουν. Μέσα στη χορεία των μαθητών, όμως, ο Ιωάννης διακρίθηκε για τη βαθιά αγάπη του προς τον Χριστό και γι’ αυτό έμεινε στην εκκλησιαστική συνείδηση ως ο «ηγαπημένος μαθητής». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον Μυστικό Δείπνο, όταν ο Ιωάννης ανέπεσε στο στήθος του Κυρίου, αλλά και στην παρουσία του κάτω από τον Σταυρό, όταν οι υπόλοιποι μαθητές είχαν διασκορπιστεί. Εκεί ο Χριστός τού εμπιστεύθηκε την ίδια τη Μητέρα Του με τα λόγια «Ἰδοὺ ἡ μήτηρ σου», προσφέροντάς του, όπως υπογράμμισε, μία μοναδική απόδειξη της αγάπης και της εμπιστοσύνης Του.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τη δεύτερη ιδιότητα του Ιωάννη, εκείνη του μάρτυρος. Διευκρίνισε ότι στην προκειμένη περίπτωση η λέξη δεν χρησιμοποιείται με την έννοια εκείνου που χύνει το αίμα του για τον Χριστό, αλλά εκείνου που βεβαιώνει την αλήθεια όσων ο ίδιος είδε, άκουσε και βίωσε. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης δεν κατέγραψε μία προσωπική άποψη ή μία ανθρώπινη ιδεολογία, αλλά παρέδωσε τη βιωματική εμπειρία της μαθητείας του δίπλα στον Χριστό. «Αυτό είναι το Ευαγγέλιο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας ότι η ζωή του Χριστού δεν αποτελεί απλώς ένα ιστορικό γεγονός, αλλά μία βιωματική εμπειρία που καταγράφηκε και διασώθηκε από τους αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες.

Αναφερόμενος στην τρίτη ιδιότητα, εκείνη του συγγραφέα, παρουσίασε τον Άγιο Ιωάννη ως τον «αετό της Θεολογίας», ο οποίος διείσδυσε όσο λίγοι στο μυστήριο του Υιού και Λόγου του Θεού. Υπενθύμισε ότι συνέγραψε το Ευαγγέλιο, τις Καθολικές Επιστολές και το βιβλίο της Αποκαλύψεως, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στη μεγάλη θεολογική αλήθεια που συμπυκνώνεται στη φράση «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν». «Ο Θεός δεν έχει απλώς αγάπη. Είναι αγάπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η αληθινή αγάπη προς τον Θεό εκφράζεται αναπόσπαστα και ως αγάπη προς τον συνάνθρωπο και ως ελεύθερη τήρηση των εντολών Του.

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις τρεις αυτές ιδιότητες στη ζωή κάθε χριστιανού. Όλοι καλούμαστε να είμαστε μαθητές του Χριστού, ακολουθώντας Τον έμπρακτα· να γινόμαστε μάρτυρες, όχι ως απλοί θεατές αλλά ως άνθρωποι που βιώνουν μέσα στην Εκκλησία τα γεγονότα της σωτηρίας· και να γνωρίζουμε τον Λόγο του Θεού μέσα από τη μελέτη της Αγίας Γραφής.

Ιδιαίτερα προέτρεψε τους πιστούς να θέσουν ως πνευματικό στόχο τη μελέτη της Καινής Διαθήκης, τονίζοντας ότι μέσα στις σελίδες του Ευαγγελίου αποκαλύπτεται ένας ανεκτίμητος πνευματικός πλούτος, ικανός να μεταμορφώσει την ανθρώπινη ύπαρξη, ώστε ο καθένας να μπορεί βιωματικά να ομολογεί ότι είναι μαθητής του Χριστού, ότι πιστεύει όσα διαβάζει στο Ευαγγέλιο και ότι αυτή η πίστη μπορεί «να αλλάξει και να μεταμορφώσει την ίδια του τη ζωή».

Στην ακολουθία του Εσπερινού, συμμετείχαν Κληρικοί της ευρύτερης περιοχής, με επικεφαλής τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Θέρμου Πρωτοπρ. Βασίλειο Λάμπο. Μεταξύ των πιστών, που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας.

Το πρωί του Σαββάτου 26ης Σεπτεμβρίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε τις Φυτείες Ξηρομέρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Τον θείο λόγο κήρυξε με ενάργεια και γλαφυρότητα ο Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσής, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στο κήρυγμά του ο π. Σεραφείμ αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, παρουσιάζοντας σημαντικούς σταθμούς της ζωής του και εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μεταμόρφωση που επέφερε η Χάρη του Θεού στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητά του.

Αρχικά αναφέρθηκε στην κλήση του Αγίου Ιωάννου, του υιού του Ζεβεδαίου και αδελφού του Αποστόλου Ιακώβου, ενός απλού ανθρώπου του μόχθου και ψαρά στο επάγγελμα, ο οποίος άφησε τα πάντα για να ακολουθήσει τον Χριστό. Υπογράμμισε την ιδιαίτερη θέση που κατείχε μεταξύ των μαθητών, καθώς αξιώθηκε να είναι παρών στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ, παρέμεινε κοντά Του κατά τη Σταύρωση και δέχθηκε κάτω από τον Σταυρό την ύψιστη τιμή να του εμπιστευθεί ο Χριστός την Παναγία Μητέρα Του.

Ο π. Σεραφείμ χαρακτήρισε τον Άγιο Ιωάννη ως τον κατεξοχήν «Απόστολο της Αγάπης», ο οποίος παρέδωσε στην Εκκλησία τη συγκλονιστική αλήθεια «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν». Ιδιαίτερα, όμως, στάθηκε στη μεταμόρφωση της προσωπικότητάς του. Ο νεαρός Ιωάννης ήταν άνθρωπος γεμάτος ορμή και ζήλο και μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο ονομάστηκαν από τον ίδιο τον Χριστό «Βοανηργές», δηλαδή «υἱοὶ βροντῆς». Κι όμως, ο ορμητικός αυτός νέος έγινε στα βαθιά του γεράματα ο Απόστολος που επαναλάμβανε διαρκώς στα πνευματικά του παιδιά: «Τεκνία, ἀγαπᾶτε ἀλλήλους».

«Αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι το θαύμα της Χάριτος του Θεού», τόνισε ο ομιλητής, επισημαίνοντας ότι ο Χριστός, όταν ο άνθρωπος Τον αφήνει να ενεργήσει στη ζωή του, δεν καταργεί την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του, αλλά τα μεταμορφώνει. Και συνόψισε αυτή τη μεταμόρφωση με μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική φράση: «Ο ζήλος του Ιωάννη έγινε αγάπη, η ορμή του έγινε υπομονή, η αυστηρότητά του έγινε πραότητα, η “βροντή” έγινε λόγος παρηγοριάς».

Με αφορμή το παράδειγμα του Αγίου, ο π. Σεραφείμ αναφέρθηκε εκτενώς στην αρετή της πραότητας, διευκρινίζοντας ότι πράος δεν είναι ο αδύναμος ή εκείνος που δεν υπερασπίζεται την αλήθεια. Πράος είναι ο άνθρωπος που διαθέτει δύναμη, αλλά επιλέγει να μην τη χρησιμοποιήσει για να πληγώσει και να πικράνει τον άλλον, επιλέγοντας πάντοτε «τον τρόπο της αγάπης».

Συνδέοντας το μήνυμα αυτό με τη σύγχρονη καθημερινότητα, αναφέρθηκε στις διαφωνίες, στις παρεξηγήσεις, στον θυμό και στη βία που μπορούν να τραυματίσουν οικογένειες, φιλίες και ανθρώπινες σχέσεις. «Μπορούμε να διαφωνούμε με τον καθένα, αλλά δεν πρέπει να πάψουμε ποτέ να αγαπούμε», υπογράμμισε, καλώντας τους πιστούς να μην επιτρέπουν στην πίκρα να ριζώνει στην καρδιά και να μετατρέπεται σε μίσος και πάθος. Ακόμη και όταν ο άλλος σφάλλει, τόνισε, «δεν παύει ποτέ, μα ποτέ, να είναι η εικόνα του Θεού στη ζωή μας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δύναμη της συγγνώμης και της συμφιλίωσης, εξηγώντας ότι συγχωρώ σημαίνει «δίνω στον άλλον τον χώρο να ξαναμπεί και πάλι μέσα μου, να ξαναμπεί και πάλι στη ζωή μου». Προέτρεψε μάλιστα τους πιστούς να θυμούνται ότι «μεγαλύτερη αξία έχει να διαφυλάξουμε τον άνθρωπο μέσα στην καρδιά μας, παρά να αποδείξουμε ότι εμείς έχουμε δίκιο».

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε όλους να αφήσουν τον Χριστό να μεταμορφώσει την καρδιά τους, όπως μεταμόρφωσε τον ορμητικό «υἱὸν τῆς βροντῆς» στον γλυκύτατο Απόστολο της Αγάπης, υπογραμμίζοντας ότι όσο περισσότερο ο άνθρωπος πλησιάζει τον Χριστό, τόσο περισσότερο γίνεται εύσπλαχνος, συγχωρητικός, ανθρώπινος και πράος.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Φλώρο και όλα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση της ιεράς πανηγύρεως, καθώς και για το πνευματικό, κατηχητικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Ενορία. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον π. Σεραφείμ, ο οποίος προσήλθε από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, συλλειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, καθώς επίσης τους Ιεροψάλτες, τις μοναχές της Ιεράς Μονής Λιγοβιτσίου και όλους τους πιστούς, νέους και ηλικιωμένους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για την προσευχητική και λειτουργική συμμετοχή τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους των Φυτειών με την συμμετοχή των μελών του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών «Ακαρνανικό Φως».

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/r7RYUEuMKsQsE64r6

Σχετικά Άρθρα

Σύναξη Υπευθύνων Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σύναξη Υπευθύνων Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

26 Σεπτεμβρίου, 2026

Στην ιδιαιτέρως ευαίσθητη διακονία των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής ήταν αφιερωμένη η σύναξη που συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και...

Με κατάνυξη ο Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτου στο Αγρίνιο
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Με κατάνυξη ο Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτου στο Αγρίνιο

23 Σεπτεμβρίου, 2026

Στην Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος, χοροστάτησε το απόγευμα της Τρίτης, 22...

Νίκος Αλιάγας: Το πάθος για τον φακό, η «δύσκολη» Τζολί και το προφητικό «κλικ» Daft Punk
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μια συγκινητική προσφορά του Νίκου Αλιάγα στην «Παναγία Ελεούσα»

23 Σεπτεμβρίου, 2026

Με μια ξεχωριστή πράξη αγάπης και κοινωνικής ευαισθησίας, ο καταξιωμένος Μεσολογγίτης προσέφερε χωρίς αμοιβή το έργο του «Επιστροφή στο πρώτο...

Κυψέλη: Τίμησαν τη μνήμη του Μήτσου Βλάχου – 64 χρόνια μετά, το μήνυμα για την αγροτιά παραμένει επίκαιρο
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κυψέλη: Τίμησαν τη μνήμη του Μήτσου Βλάχου – 64 χρόνια μετά, το μήνυμα για την αγροτιά παραμένει επίκαιρο

20 Σεπτεμβρίου, 2026

Με συγκίνηση και σε κλίμα βαθιάς τιμής πραγματοποιήθηκε στην Κυψέλη του Δήμου Αγρινίου η εκδήλωση μνήμης για τον Μήτσο Βλάχο,...

Πολιτισμός, τέχνη και παράδοση σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι – Ξεκινούν οι δράσεις του Ιδρύματος «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός»
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτισμός, τέχνη και παράδοση σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι – Ξεκινούν οι δράσεις του Ιδρύματος «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός»

19 Σεπτεμβρίου, 2026

Ο πολιτισμός είναι ζωή, είναι μνήμη, είναι δημιουργία, είναι συμμετοχή. Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το Ίδρυμα Πολιτισμού...

Αγρίνιο: Ξεκινά ξανά η Σχολή Αγιογραφίας «Μανουήλ Πανσέληνος» – Ανοίγουν οι εγγραφές
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αγρίνιο: Ξεκινά ξανά η Σχολή Αγιογραφίας «Μανουήλ Πανσέληνος» – Ανοίγουν οι εγγραφές

19 Σεπτεμβρίου, 2026

Με την χάρη του Αγίου Θεού μας και την ευλογία του Ποιμενάρχου μας επαναλειτουργεί η σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς μας...

ΠΕΑΑΕΑ-ΔΣΕ-ΠΠ: Η πάλη του λαού τσακίζει τους Ναζί
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΕΑΑΕΑ-ΔΣΕ-ΠΠ: Η πάλη του λαού τσακίζει τους Ναζί

18 Σεπτεμβρίου, 2026

Η ΠΕΑΑΕΑ-ΔΣΕ-ΠΠ καλεί όλες και όλους, τους αγωνιστές, τους φίλους και απογόνους, τους πολιτικούς πρόσφυγες να είμαστε παρόντες στην αντιφασιστική...

Ο Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας

18 Σεπτεμβρίου, 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Σοφίας στην τοπική κοινότητα Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, το απόγευμα...

Banner
Banner
Banner

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .