Quantcast

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ανάρπαστες οι αντιολισθητικές αλυσίδες – Ουρές στα καταστήματα

Με κάθε τρόπο προετοιμάζονται οι πολίτες για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που ήδη πλήττει περιοχές της χώρας και αναμένεται, από αύριο (05/02), να σαρώσει τη χώρα με σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Έτσι, λοιπόν, έχουν σχηματιστεί ουρές σε καταστήματα που πωλούν αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες μιας και πλέον θεωρούνται υποχρεωτικές για τον Νομό Αττικής, Μάλιστα, επιβάλλεται και πρόστιμο 80 ευρώ για όποιον ιδιοκτήτη αυτοκινήτου δεν έχει αλυσίδες πια. Άλλωστε, τον περσινό χειμώνα, πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν από την – τότε – κακοκαιρία στην Αττική Οδό και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το Σάββατο (04/02), σε κατάστημα πώλησης αξεσουάρ αυτοκινήτων στην Καλλιθέα, ήταν σε αναμονή 55 άνθρωποι ενώ είχαν ήδη εξυπηρετηθεί άλλοι 180 μέχρι και τις 11:30 το πρωί. Φυσικά, λόγω της τεράστιας ζήτησης, τίθεται και θέμα επάρκειας. Η τιμή των αλυσίδων κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν τις πιο εύχρηστες, δηλαδή τις λεγόμενες «χιονοκουβέρτες».

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες – Ποιο το πρόστιμο

Πάντως, ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενόψει της κακοκαιρίας με την ονομασία «Μπάρμπαρα», που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή (05/02), απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (03/02).

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση» ενώ τόνισε ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛΑΣ από αύριο το πρωί θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αυστηροί και οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται σε ΦΕΚ:
  • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
  • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

  • Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
  • Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Ποιες οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης, δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Αναλυτικά:

1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς. Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση). Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

3. Τα αντιολισθητικά ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά, πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

4. Τα αντιολισθητικά για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Ποιες περιοχές θα ξυπνήσουν με χιόνι την Κυριακή

Στα λευκά θα «ντυθούν» πολλές περιοχές της χώρας από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», με τον Γιάννη Καλλιάνο να προειδοποιεί, το Σάββατο (04/02), για ισχυρά φαινόμενα στην Αττική από την Κυριακή (05/02).

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε: «Με πολύ εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο θα μπει ο χιονιάς αύριο στην Αττική ξεκινώντας από τις βορειοανατολικές και βόρειες περιοχές του νομού. Όπως όλα δείχνουν, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν και ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του νομού, προερχόμενες από την Εύβοια, και θα καλύψουν όλη την Αττική».

Ακόμα, ο μετεωρολόγος σημείωσε: «Αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα). Στον υπόλοιπο νομό θα εκδηλώνεται βροχή η χιονόνερο κατά διαστήματα. Από το βράδυ και στη συνέχεια και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα υποτροπή και οι χιονοπτώσεις πια θα κατέβουν χαμηλότερα με αυξημένη την πιθανότητα να επηρεαστεί και το κέντρο της Αθήνας και ίσως και περιοχές με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο.

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και σχεδόν τα τέλη της εβδομάδας που θα έρθει με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα αρκετές ημέρες μπροστά μας για να συζητάμε τις πιθανές περιοχές χιονοπτώσεων, που κατά βάση θα είναι στις εξής περιοχές: Βορειοανατολικό Αιγαίο, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά (και η Αττική ασφαλώς), ανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη. Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσω και άλλα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού».

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.