Η ταυτόχρονη επέλαση ιώσεων, γρίπης, αλλά και κορονοϊού -ας μην τον ξεχνάμε- έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία, για αυτό, πέρα από τις οδηγίες ατομικής υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούμε, η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα από μια πιο υγιεινή, ισορροπημένη και «έξυπνη» διατροφή, καθίσταται αναγκαία.
Η κατάλληλη διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, ολικής αλέσεως σιτηρά, και χαμηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα και λιπαρά.
Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών
Βιταμίνη D. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την αντιμικροβιακή διαδικασία στο σώμα, ρυθμίζοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Για υγιή μεταβολισμό και ισχυρή ανοσολογική λειτουργία, τα ιδανικά επίπεδα για τη D3 σας είναι τα 50 έως 80 ng/ml.
Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθάει πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως στρείδια, σκούρο κρέας κοτόπουλου, μοσχαρίσιο κρέας, αμύγδαλα και κολοκυθόσποροι.
Αποφύγετε τη ζάχαρη
Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό μας καταστέλλεται για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.λπ.). Η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στην περίπτωση αυτή μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 50%.
Βασικές συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής
- Τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή και πίνετε τουλάχιστον 2 χυμούς ημερησίως για την βιταμίνη C και τα βιοφλανοειδή που περιέχουν.
- Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως σπανάκι, σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα και σαρδέλες.
- Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, όπως οστρακοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως και καρύδια Βραζιλίας.
- Αυξήστετην πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, όπως μουρουνέλαιο, σαρδέλες, κρόκοι αβγών, λιπαρά ψάρια.
- Πίνετεάφθονα υγρά, όπως νερό, χυμούς λαχανικών, «πράσινα ποτά» από φυλλώδη χόρτα όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, καθώς και τσάι από βότανα. Στον πονόλαιμο βοηθούν τα ζεστά ροφήματα με μέλι.
- Τρώτε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Μειώστετην πρόσληψη καφεΐνης.
- Πικάντικες τροφές θα καθαρίσουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονές σας.
- Αποφύγετε το αλκοόλ.
- Πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά σας.
Διατροφή – «ασπίδα» κατά των ιώσεων
- Κοτόσουπα: Πέρα από την ενυδάτωση που μας προσφέρουν οι ζεστές καταπραϋντικές σούπες γενικά, κυρίως η κοτόσουπα προστατεύει από μολύνσεις του λαιμού. Βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας.
- Αβγό: Πηγή πρωτεϊνών, από τις οποίες φτιάχνονται τα αντισώματα, βιταμινών Α και Β, ψευδαργύρου και DHA, ω-3 λιπαρού οξέος απαραίτητου για την ανοσοπροστασία των νευρικών κυττάρων.
- Ρέγκα, σαρδέλες, σκουμπρί: Καλές πηγές πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, ψευδαργύρου και συνενζύμου Q-10.
- Μανιτάρια: Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης.
- Μέλι: Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
- Ακτινίδιο, βατόμουρα, λεμόνι, πορτοκάλι: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου, στοιχείων με ρόλο «κλειδί» στην καταπολέμηση των ιών.
- Μυρωδικά και βότανα: Ολα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδίως όμως η ρίγανη, ο κρόκος Κοζάνης και το τσάι, καθώς και σε ουσίες με άμεση και έμμεση δράση κατά των ιών.
- Πιπεριές κόκκινες και πορτοκαλί: Περιέχουν ένα ισχυρό κοκτέιλ ουσιών, όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη, πιπερόλη και καψαϊκίνη, που δρουν αντιοξειδωτικά και αντιικά, κινητοποιώντας τα μακροφάγα κύτταρα.
- Σταφίδες κορινθιακές: Εχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο και βιταμίνη C σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ξερά φρούτα αλλά και από το σπανάκι, που επίσης «στηρίζει» το ανοσοποιητικό.
- Εχινάκεια: Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση.
- Πρόπολη: Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων. Κυκλοφορεί επίσης σε σκόνη και μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε μέρα.
- Τζίντζερ: Το τζίντζερ περιέχει χημικές ουσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα σε ιούς που επηρεάζουν το κεφάλι και τον λαιμό. Τρίψτε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το μέσα λίγο πριν το πιείτε.
- Σκόρδο: Αυξήστε την κατανάλωση σε σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερα το σκόρδο, όχι μόνο καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά σκοτώνει επίσης τους μύκητες και τους ιούς.













