Καρδιολόγος προειδοποιεί για μια σειρά από τρόφιμα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την χοληστερίνη σας: Ποιο χαρακτηρίζει ως «βόμβα χοληστερόλης».
Οι «κακές» τροφές για τη χοληστερίνη είναι κυρίως εκείνες που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτές αυξάνουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερίνης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες.
Όταν υπάρχει περίσσεια LDL χοληστερίνης στο αίμα, αυτή αρχίζει να εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας αθηρωματικές πλάκες.
Οι πλάκες αυτές στενεύουν τις αρτηρίες, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες – όπως στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί παράλληλα να προκαλέσουν απόφραξη, αν σπάσει μια πλάκα και σχηματιστεί θρόμβος.
Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους «ενόχους»
Ένας κορυφαίος καρδιολόγος αποκάλυψε τις τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι προσπαθούν να μειώσουν την χοληστερίνη τους. Ο Δρ Lome ξεχώρισε τα επεξεργασμένα κρέατα, το κόκκινο κρέας και τα αυγά ως τους κύριους «ενόχους».
«Τα επεξεργασμένα κρέατα, το πεπερόνι, το λουκάνικο, το σαλάμι, το λουκάνικο, τέτοια πράγματα, είναι εξαιρετικά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά και, τις περισσότερες φορές όσα περισσότερα τα κορεσμένα λιπαρά, τόσο μεγαλύτερη η επίδρασή τους».
«Έχουν επίσης μια καλή ποσότητα διαιτητικής χοληστερόλης, που δεν είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Τα επεξεργασμένα κρέατα νομίζω ότι είναι μακράν τα χειρότερα».
Από κοντά ακολουθούν τα κόκκινα κρέατα, τα οποία είναι επίσης «γεμάτα» με χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά – γεγονός που τα τοποθετεί πρώτα στη λίστα με όσα πρέπει να κοπούν από τη διατροφή. Τα αυγά έχουν επίσης την τιμητική τους.
«Τα αυγά είναι μια βόμβα χοληστερόλης. Ο κρόκος είναι γεμάτος χοληστερόλη. Στις περισσότερες έρευνες, τα αυγά είναι η νούμερο ένα πηγή διαιτητικής χοληστερόλης στη διατροφή των Αμερικανών».
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Direct, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και των αυγών προκύπτει το εξής συμπέρασμα: «Όταν συνδυάζονται με υγιεινά διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες ή ψάρια, τα αυγά μπορεί να σχετίζονται ευεργετικά με τα αποτελέσματα των λιπιδίων. Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά δεν παρέχουν ενδείξεις ότι η πρόσληψη αυγών πρέπει να περιορίζεται όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες, υγιεινής για την καρδιά διατροφής».
Ξεχωριστές έρευνες έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τα αυγά που ενδεχομένως να αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Μια μελέτη στο περιοδικό Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα: «Ειδικότερα, η μακροχρόνια υψηλή κατανάλωση αυγών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αναλογία LDL-c/HDL-c και LDL-c. Ωστόσο, απαιτούνται RCTs με μακροχρόνια παρακολούθηση για να εξασφαλιστεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της ανθρώπινης υγείας».
Πηγή: express.co.uk