«Να μη συμμετέχουν οι μαθητές σε τέτοιου είδους επισκέψεις», καλούν γονείς και εκπαιδευτικούς οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Την αντίθεσή τους στις προγραμματισμένες ξεναγήσεις μαθητών και σχολείων στην αεροπορική βάση του Ακτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας της Πολεμικής Αεροπορίας, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.
Οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίζουν τις επισκέψεις αυτές απαράδεκτες, υποστηρίζοντας ότι μέσα από τέτοιες δράσεις επιχειρείται η εξοικείωση των παιδιών με τη στρατιωτική και πολεμική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ.
Αφορμή για την αντίδρασή τους αποτελεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη βάση του Ακτίου, όπου προβλέπονται ξεναγήσεις στους χώρους της μονάδας, στατική έκθεση αεροσκαφών και συστημάτων υποστήριξης, καθώς και φωτογραφική έκθεση σχετική με το επιχειρησιακό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην παρουσία του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-3A AWACS, το οποίο θα εκτεθεί στατικά.
Στην ανακοίνωσή τους, ΚΚΕ και ΚΝΕ αναφέρονται στον ρόλο της βάσης του Ακτίου στο πλαίσιο της νατοϊκής αερομεταφερόμενης δύναμης έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν σημαντικό εργαλείο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, συνδέουν τη λειτουργία της βάσης με τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες της συμμετοχής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Κλείνοντας, καλούν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να μη συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επισκέψεις, ενώ ζητούν από τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος να καταγγείλουν τις ενέργειες αυτές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Η πολεμική τους προετοιμασία και η “κουλτούρα φερέτρων” φαίνεται ότι περνά και μέσα από τα σχολεία!»
Τις επόμενες μέρες, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση του Ακτίου, στους διάφορους χώρους της μονάδας, ενώ θα υπάρχει στατική έκθεση αεροσκαφών και συστημάτων υποστήριξης, όπως και φωτογραφική έκθεση συναφής με το επιχειρησιακό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επίσης, «ιδιαίτερο πόλο έλξης για τον φετινό εορτασμό θα αποτελέσει η παρουσία του εμβληματικού αεροσκάφους E-3A AWACS (Airborne Warning & Control System). Το εντυπωσιακό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου θα βρίσκεται στην πίστα της Αεροπορικής Βάσης ως στατικό έκθεμα», όπως ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προετοιμάζονται και επισκέψεις-ξεναγήσεις από σχολεία!
Αβίαστα τίθεται το ερώτημα: Τι ακριβώς καλούνται να δουν οι επισκέπτες και, πιο συγκεκριμένα, τα ευαίσθητα μάτια των μαθητών;
Κάνουμε γνωστό ότι η βάση του Ακτίου είναι μία από τις τρεις προωθημένες βάσεις του ΝΑΤΟ (Άκτιο, Ικόνιο Τουρκίας, Τράπανι Ιταλίας) στη νοτιοανατολική πτέρυγά του, με αποστολή την «εκτέλεση καθηκόντων εναέριας επιτήρησης και διαχείρισης μάχης», στο πλαίσιο της Αερομεταφερόμενης Δύναμης Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ (NAEW&CF).
Ο ρόλος της βάσης φανερώνεται και από τον «ιδιαίτερο πόλο έλξης», το αεροσκάφος E-3A AWACS που θα μπορεί να δει ο καθένας τις επόμενες μέρες. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν απαραίτητο εργαλείο, τα «μάτια και αυτιά» των αμερικανοΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων και πολέμων ευρύτερα στην περιοχή, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Αυτή τη στιγμή η βάση και τα AWACS συμμετέχουν σταθερά στους πολέμους που διεξάγονται στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και στη Μέση Ανατολή, με χιλιάδες θύματα, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, πληρώνοντας με το αίμα τους οι λαοί στις χώρες αυτές τους ανταγωνισμούς των ομίλων, με τους υπόλοιπους λαούς να καλούνται να πληρώσουν τον βαρύ λογαριασμό της ακρίβειας και της πολεμικής προετοιμασίας.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που προμηνύεται κλιμάκωση των πολέμων που βρίσκονται στη γειτονιά μας, με σοβαρά σημάδια συνένωσης των δύο κύριων μετώπων (Ουκρανία – Μέση Ανατολή), όπου, εξαιτίας της εμπλοκής της χώρας μας και του ρόλου που παίζουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, μεταξύ αυτών και του Ακτίου, αποτελούμε «πόλο έλξης» αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, όπως δηλώνουν σταθερά αξιωματούχοι της Ρωσίας και, πιο πρόσφατα, του Ιράν.
Ενώ παράλληλα οξύνεται η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής μας.
Η στόχευση τέτοιων ενεργειών είναι ξεκάθαρη και καταδικαστέα!
Όσο κι αν αγωνιά η κυβέρνηση να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της, που μας βάζουν στο στόμα του λύκου για ξένα προς τον λαό συμφέροντα, για λογαριασμό εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, δεν θα το πετύχει.
Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να μη συμμετέχουν σε τέτοιου είδους «γνωριμίες» με τους μακελάρηδες των λαών. Καλούμε επίσης τους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος να καταγγείλουν ανοιχτά τέτοιες ενέργειες!»









