Quantcast

ΚΚΕ:«Με την επανάληψη, αποδεικνύεται τελικά ότι δεν μαθαίνουν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Δημοτικές και η Περιφερειακή Αρχή»

Για μια ακόμη φορά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σημειώνονται σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οδικό δίκτυο ύστερα από βροχοπτώσεις. Καταγράφονται προβλήματα σε πολλά σημεία του νομό και πιο σοβαρές ζημιές στο Μεσολόγγι και σε χωριά του Ξηρομέρου, στο Βασιλόπουλο και στο Καραϊσκάκη.

«Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα» και το «κάναμε ότι μπορούσαμε», συνεχίζει να είναι η δικαιολογία που σερβίρουν στο λαό η κυβέρνηση και τα στελέχη της, σε δήμους και περιφέρειες. Στις καταστροφές αποτυπώνονται οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και παλιότερα, όπως και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Απόδειξη για τις ευθύνες τους είναι ότι έχουμε πλημμύρες και καταστροφές στα ίδια σημεία, όπως στις πλημμύρες του 2016, του 2017, το Γενάρη του 2021 και τον Οκτώβρη του 2021 μιας και δεν έγιναν ποτέ αντιπλημμυρικά έργα.

Απόδειξη για τις ευθύνες τους είναι ότι οι συνεχόμενες καταστροφές, υπογραμμίζουν την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία όμως δε γίνονται, αφού δεν διασφαλίζουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών κατασκευαστικών ομίλων. Ούτε καν σε κάποιες εξαγγελίες για συγκεκριμένα έργα δεν έχουν προχωρήσει. Το αποτέλεσμα είναι να μην εξασφαλίζεται η προστασία από φυσικά φαινόμενα και η ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων. Όσο και αν προσπαθούν να πείσουν η κυβέρνηση και τα στελέχη της, σε δήμους και περιφέρειες για το αντίθετο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δε χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα, γιατί δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όλοι τους καθοδηγούνται από τη λογική «κόστους-οφέλους», με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας, που αποτυπώνεται και στα όποια επιφανειακά έργα γίνονται, που αποδεικνύονται αποσπασματικά και ανεπαρκή, ενώ κάποια μπορεί να επιδεινώνουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Αποδεικνύεται ξανά ότι ο σχεδιασμός του αστικού κράτους για την οργάνωση της καπιταλιστικής οικονομίας, όχι μόνο δεν χωρά την προστασία του λαού ως απόλυτη προτεραιότητα, αλλά – στην πραγματικότητα – έρχεται σε αντίθεση με αυτή.

Το κράτος είναι αποτελεσματικό όταν περικόβει από την υγεία, την παιδεία, όταν δίνει δισεκατομμύρια από εδώ και από εκεί και όχι για τις ανάγκες μας, που με τις σημερινές δυνατότητες στην τεχνική, την επιστήμη, μπορούν να ικανοποιηθούν.Η αντιμετώπιση των πλημμυρών απαιτεί μέτρα πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων), την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, τη στελέχωση, την εξασφάλιση εξοπλισμού, για τις σχετικές υπηρεσίες, τα αναγκαία έργα, όπως και μια σειρά άλλα. Όλα αυτά όμως τα αναγκαία μέτρα βρίσκονται απέναντι και ενάντια στη λειτουργία των δήμων και περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος, βρέθηκε και αυτή τη φορά από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές, πρώτα και κύρια στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Η αγανάκτηση που εκφράστηκε, για την ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών και για το γεγονός ότι οι κάτοικοι μένουν αφημένοι στη μοίρα τους, να μετατραπεί σε αγώνα διεκδίκησης, απαιτώντας:

  • Να διασφαλιστούν η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για τη γρήγορη αποκατάσταση προβλημάτων, σε χωράφια, σε οδικά δίκτυα, δίκτυα άρδευσης και ότι άλλο εμποδίζει άμεσα τη συνέχιση της ζωής του λαού στο νομό.
    ·         Η άμεση καταγραφή και η 100% αποζημίωση των πληγέντων, να επανέλθει η περιουσία και η ζωή τους όπως ήταν πριν.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας (έργα αποστράγγισης, οριοθέτησης-διαμόρφωσης ρεμάτων κ.α.), έλεγχος του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα με κριτήριο και κάλυψη, συνδυασμένα, των αναγκών των κατοίκων και συνολικά του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν ξανά, να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις εξαγγελίες της, αντίθετα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς τους, με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα Πληγέντων, για να διεκδικήσουν, την κατασκευή των αναγκαίων έργων, να διασφαλίσουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Η πείρα που έχει συσσωρευτεί και μέσα από την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας, αποδεικνύει ότι «Μόνο ο λαός, μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής!»

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.