Quantcast

Λέκκας, Φαρμάκης και Παπαναστασίου στις περιοχές που επλήγησαν του Δήμου Αγρινίου

Η εκτίμηση των κινδύνων και η διαχείριση του φαινομένου των κατολισθήσεων και καθιζήσεων από την έντονη κακοκαιρία που έπληξε τον Δήμο Αγρινίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της αυτοψίας που πραγματοποίησε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αποκαρδιωτικές εικόνες και με τρομακτικές ζημιές σε υποδομές. Κομμένοι επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι, οικισμοί με δύσκολη ή και καθόλου πρόσβαση. Και φυσικά, συμπολίτες μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι επί ποδός και προσπαθεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βατότητας όπου είναι εφικτό. Σε πρώτη φάση μας νοιάζει η ασφάλεια των πολιτών. Αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλη ανάγκη να στηριχθεί χρηματοδοτικά και με εξοπλισμό, η τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Αντιμετωπίζουμε φαινόμενα που κανένας δεν έχει ξαναδεί. Και η ένταση των φαινομένων, απαιτεί ίσης έντασης, άμεσες και καθοριστικές λύσεις” επισημαίνει σε δήλωσή του ο Νεκτάριος Φαρμάκης.
Κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Αγρινίου ο κ. Λέκκας βρέθηκε στις δημοτικές ενότητες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. «Ζούμε ένα έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Γι αυτό προσκάλεσα τον καθηγητή ο οποίος ήρθε εσπευσμένα στο Αγρίνιο. Βρισκόμαστε στην Άνω Μακρυνού όπου ένα σπίτι πλακώθηκε από την λάσπη, ανοίγουμε το οδικό δίκτυο και πάλι κλείνει από τις κατοσθήσεις, οι ζημιές είναι τεράστιες. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης. Υπάρχουν χωριά που είναι αποκλεισμένα, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους προέδρους για να καλύψουμε τις ανάγκες. Φιλοξενούμε δημότες σε ξενοδοχεία του Αγρινίου, μεταφέρουμε νερά. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Απαιτείται άμεσα κρατική αρωγή», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.
«Έχουμε δεκάδες κατολισθήσεις στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μουσείο κατολισθήσεων με όλα τα φαινόμενα δηλ. κατολισθήσεις, ολισθήσεις εδαφών, ροές εδαφών. Υπάρχει ένα γεωλογικό υπόβαθρο το οποίο είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο και το κυρίαρχο αίτιο είναι οι έντονες βροχοπτώσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες δρομολόγησαν τα καταστροφικά φαινόμενα. Υφίσταται κίνδυνος , όχι για όλους τους οικισμούς αλλά για τμήματα οικισμών. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουμε στο οδικό δίκτυο το οποίο σε δεκάδες σημεία έχει καταστραφεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.
Ο κ Λέκκας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμαρχο Αγρινίου, τον Γεν.ΓραμματέαΔ.Τζιώλη, τον Αντιδήμαρχο Μ.Σκορδόπουλο και μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου έκαναν αυτοψία σε ΑνωΚεράσοβο, ΑνωΜακρυνού, Μεσάριστα, Λιθοβούνιόπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω καθιζήσεων. Και χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το πρωί τμήματα του ορεινού όγκου κατέπεσαν με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην μετακίνηση.
«Η ΠΔΕ χτυπιέται αλύπητα από τις καταστροφές. Εικόνες αποκάλυψης. Είμαστε απέναντι σε ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο. Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε συνεργασία από την πρώτη στιγμή για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης
Αμέσως μετά επισκέφθηκαν την δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων και ειδικότερα την Φραγκόσκαλα όπου γίνονται προσπάθειες για την διάνοιξη του δρόμουκαι την απομάκρυνση τεράστιου όγκου χωμάτωνπροκειμένου να απελευθερωθεί πρόσβαση στα ορεινά χωριά

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, δρόμος και δέντρο

 

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, δρόμος και δέντρο

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.