Quantcast

Μεσολόγγι: Εγκαίνια του κτιρίου “Χρυσόγελου” στις 2 Οκτωβρίου

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν στο Μεσολόγγι τα εγκαίνια του κτιρίου “Χρυσόγελου”, στη συμβολή των οδών Φ. Κατάσου και Μ. Μακρή στις 7 το απόγευμα

Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο και έργο, το οποίο αποδίδεται πλέον στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της και το οποίο η νέα Περιφερειακή Αρχή ενέταξε στις προτεραιότητές της, προκειμένου να κλείσει μία ακόμα πολύχρονη εκκρεμότητα του χθες.

   Το περίφημο κτίριο της οικογένειας “Χρυσόγελου” βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του Μεσολογγίου και είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα της πόλης του Μεσολογγίου. Χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού είναι η αρμονική διάπλαση των όψεων, η ισορροπία των στοιχείων, η συμμετρία, η σταθερότητα και η μεγαλοπρέπεια. Τα κτίρια διακρίνονται για τις μονόχρωμες καθαρές επιφάνειες με τις γραμμικές διακοσμήσεις και τα ελάχιστα ανάγλυφα στοιχεία.

Ιστορία 

Ανάλογο όμως είναι και το ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το σπουδαίο αυτό κτίριο. Καταρχήν με τη μεγαλοπρέπεια, την επιβλητικότητα και την εξωτερική καλαισθησία που το διακρίνει, συμβολίζει τη δομή και το δυναμισμό της κοινωνίας του Μεσολογγίου, κατά το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα. Ανήκε δε σε μία από τις πιο γνωστές και σημαντικές οικογένειες της πόλης, την οικογένεια “Χρυσόγελου” που ήταν οικογένεια αρκετών σπουδαίων δικηγόρων. Είναι δε γνωστό ότι η Μαρία Ν. Χρυσόγελου από το Μεσολόγγι, υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα δικηγόρος του Αρείου Πάγου. Επίσης, στο Αρχοντικό φιλοξενούνταν κατά τα πολύ παλιότερα χρόνια οι μεγάλοι πολιτικοί, καθώς και μέλη της Βασιλικής οικογένειας, όταν επισκέπτονταν το Μεσολόγγι, κυρίως στις εορτές της Εξόδου. Εκεί είχε βρεθεί κάποτε και η παλιά άμαξα που μετέφερε τους επισήμους μέσα στην πόλη. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στο κτίριο αυτό στεγαζόταν η Γκεστάπο.

Τα τελευταία χρόνια, το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας των κληρονόμων Γεωργίου  Ν.Χρυσόγελου και τελικά αγοράστηκε από την τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας που προέβη στις απαραίτητες μελέτες για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου. Η αναπαλαίωση του έγινε με σύγχρονες μεθόδους, χωρίς να αλλοιωθούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, που παρέμειναν όπως ήταν στα χρόνια της ακμής του.

. Με σεβασμό στην ιστορία του και με συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας παίρνει ζωή και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει νέες χρήσεις.

Ειδικότερα, το ισόγειο έχει διαμορφωθεί ως χώρος εκδηλώσεων ή εκθέσεων, ενώ ο μικρός χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως Δομή από άλλους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας για τη τουριστική προβολή της περιοχής.

Ο πρώτος όροφος θα στεγάσει ένα μόνιμο χώρο για εκθέσεις, όπου θα λειτουργεί και ένα γραφείο με τρείς υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις δράσεις της Περιφέρειας.

Ο δεύτερος όροφος θα στεγάσει τον κύριο χώρο της θερμοκοιτίδας .

Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας, επιδιώκουν  να συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην ανάδειξη και προβολή των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της περιοχής, των αξιοθέατων και του μνημειακού αποθέματος με την ανάδειξη και προβολή νέων θεματικών ενοτήτων τουριστικού ενδιαφέροντος στην δημιουργία επιχειρηματικών καινοτομιών, στην διενέργεια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Οι δραστηριότητες αυτές θα φιλοξενούνται και θα στεγάζονται στο εμβληματικό κτίριο Χρυσόγελου που η ανάδειξη και λειτουργία του θα προσθέσει αίγλη, κύρος και αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχής.

Η εκμίσθωση χώρου του ισογείου για «Το Σπίτι του Τουρίστα» από το Επιμελητήριο   είναι για 5 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 5 και το ετήσιο μίσθωμα θα είναι συμβολικό και θα ανέρχεται στα 200 ευρώ ετησίως

Για την παραχώρηση χρήσης των αιθουσών σε τρίτους απαιτείται η υποβολή αίτησης στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρέχεται η δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης στο τηλέφωνο 26313 61275 και 26313 61277 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.