Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου προσκαλεί τους συναδέλφους επιχειρηματίες και λοιπούς ενδιαφερόμενους στο webinar «Εμπόριο και Αγροδιατροφή», το οποίο διοργανώνει η ΕΣΕΕ στην πόλη του Μεσολογγίου την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου.
Το υβριδικό σεμινάριο, το οποίο περιλαμβάνει ενότητες που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και άλλες με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στον χώρο της εκδήλωσης, έχει στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν στη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας σε εγχώριο επίπεδο. Θα το τιμήσουν με την παρουσία τους ομιλητές από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις τέσσερις κεντρικές θεματικές:
Session 1: Εμπόριο και Αγροδιατροφή: Καινοτομία και Διαφοροποίηση στα προϊόντα και στις διαδικασίες
Session 2: Κυκλική Οικονομία και Στρατηγική Μηδενικής Ρύπανσης στο εμπόριο τροφίμων
Session 3: Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης
Session 4: Εξωστρέφεια ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων
Την εκδήλωση θα τιμήσει με χαιρετισμό η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου εκ μέρους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία συνέβαλλε στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Χαιρετισμό πριν από την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν, επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Κωσταντίνος Λύρος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για το webinar μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.esee-digital.gr.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΟΣΣΟΒΑ
Συνοπτική Περιγραφή
Το 5ο webinar της ΕΣΕΕ με τίτλο «Εμπόριο και Αγροδιατροφή» στοχεύει να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αναπτύσσονται στη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας σε εγχώριο επίπεδο. Τον Μάιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη στρατηγική της «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Πρόκειται για μια στρατηγική που θα επηρεάσει τον κλάδο του εμπορίου, θέτοντας νέους κανόνες αλλά και δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ανάμεσα στα μέτρα για το σχέδιο δράσης της στρατηγικής «from the farm to the fork» περιλαμβάνεται η τόνωση των βιώσιμων πρακτικών στη μεταποίηση τροφίμων, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, η παραγωγή της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων με στόχο τη στροφή προς υγιεινούς, βιώσιμους τρόπους διατροφής, όπως βεβαίως η μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων.Δεδομένου ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο μεταποίησης στην Ελλάδα και τον πιο σημαντικό εξαγωγέα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διερευνήσουμε τους τρόπους δημιουργίας νέων «αλυσίδων αξίας» μεταξύ παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου. Άλλωστε μια από τις τάσεις που επέφερε η πανδημική κρίση είναι η σταδιακή μεταστροφή προς τα βιώσιμα καταναλωτικά πρότυπα. Η μεταστροφή αυτή μπορεί να αποτελέσει τροχιοδείκτη μιας νέας κλαδικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας η οποία θα ενισχύσει, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις μεταξύ των ισχυρών κλάδων, που τόσο ανάγκη έχει το παραγωγικό μας παράδειγμα. “Hybrid event”
5TH WEBINAR«ΕΜΠΌΡΙΌ ΚΑΙ ΑΓΡΌΔΙΑΤΡΌΦΉ»“Hybrid event”ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣυντονισμός Εκδήλωσης: Βελίκα Καραβάλτσιου, Δημοσιογράφος Mega11.50-12.00 Εισαγωγικός Χαιρετισμός Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ12.00- 12.45Χαιρετισμοί Επίσημων Προσκεκλημένων Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (Video) Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων (Video) Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κωσταντίνος Λύρος, Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 12.45-13.00 Διάλειμμα 15’ 13.00-14.00Session 1: Εμπόριο και Αγροδιατροφή: Καινοτομία και Διαφοροποίηση στα προϊόντα και τις διαδικασίες Στέλιος Δρυς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Food Standard Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) & Πρόεδρος στην Τerra Creta SA Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Pelopac ΑΒΕΕ, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Εξαγωγικής Σύμπραξης ΑΜΚΕ– Agrotechnology Export ClusterΠέτρος Παραγυιός, ΑΦΟΙ Στέφου & ΣΙΑ ΕΕΈλλη Τσιφόρου, Γενική Διευθύντρια της Gaia Επιχειρείν 14.00-14.15 Διάλειμμα 15’ 14.15-15.15Session 2: Κυκλική Όικονομία και Στρατηγική Μηδενικής Ρύπανσης στο εμπόριο τροφίμωνΓιώργος Κρεμλής, Ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία. Επίτιμος Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδιος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας του DGENV Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος & Διευθύνων Σύμβουλος BioSolids AE Αδαμάντιος Σκορδίλης, Χημικός Μηχανικός, Διδάκτωρ Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείουτου ΒερολίνουΠαύλος Τσακίρης, Πρόεδρος της Tsakiris Family Κωνσταντίνος Τραγούδας, Προϊστάμενος του τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρι Κρι
5TH WEBINAR«ΕΜΠΌΡΙΌ ΚΑΙ ΑΓΡΌΔΙΑΤΡΌΦΉ»“Hybrid event”15.15-15.30 Διάλειμμα 15’ 15.30-16.30Session 3: Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας έρευνας και ανάπτυξης Γεώργιος Αβατάγγελος, Διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος Venus Growers και Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Γιάννης Μανδάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterra AE Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου Βασίλης Μητσόπουλος, Πρόεδρος Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της La Mia Stevia 16.30-16.45 Διάλειμμα 15’ 16.45-17.45Session 4: Εξωστρέφεια ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, Head of Consulting Services της Fresh Point Στέφανος Κομνηνός, πρώην Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Ιδρυτικός Εταίρος της Netrino Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος ΔΣ, ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Marketing & Exports Director, AGRINO Ζαφείρης Τρικαλινός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Trikalinos Co 17.45-18.00 Συμπερασματικές Παρατηρήσεις