Quantcast

«Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»: Από την Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησε το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ

Από Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά ταξίδια του προγράμματος «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

. Στόχος είναι η γνωριμία με τοπικούς συνεταιρισμούς, παραγωγούς και κυρίως προϊόντα που πληρούν προδιαγραφές της κατηγορίας Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστασίας Γεωγραφικής Προέλευσης (ΠΓΕ).

Το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι εξοικείωσης των τοπικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ των περιοχών Αμφιλοχίας, Καλαβρύτων, Αιγίου και Νεμέας τα οποία παράγουν τοπικοί συνεταιρισμοί πραγματοποιήθηκε από 30/1 έως 3/2/23.

Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και παράλληλα να ενημερωθούμε για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

Φέτα Αμφιλοχίας και Καλαβρύτων

Στο πενθήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι, εκπρόσωποι του Τύπου και της Ενημέρωσης επισκέφτηκαν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής της περίφημης ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στις περιοχές της Αμφιλοχίας και Καλαβρύτων όπου ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους των τυροκομείων σε όλα τα στάδια παραγωγής. Επιπλέον, περιηγήθηκαν στα βοσκοτόπια για να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που ζουν και αναπτύσσονται τα αιγοπρόβατα και οι οποίες προσδίδουν στο γάλα και συνεπώς στη φέτα αυτό τον ιδιαίτερο επιτυχημένο γευστικό χαρακτήρα.

Ακολούθησαν γευστικές δοκιμές των τυριών και εδεσμάτων με βασικό συστατικό τη φέτα Π.Ο.Π. όπως τυρόπιτες, φέτα τυλιχτή σε φύλλο με μέλι, χωριάτικες σαλάτες με φέτα, τυροπιτάρια και πολλά άλλα.

 

Η κορινθιακή σταφίδα

Στην περιοχή της Αιγιάλειας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία επεξεργασίας και συσκευασίας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας Βοστίτσα Π.Ο.Π. στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της περιοχής του Αιγίου και να ξεναγηθούν στους αμπελώνες όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας είναι ιδανικές για την παραγωγή του εξαίρετου αυτού φυσικού προϊόντος.

Στην περιοχή της Νεμέας επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις μεγάλου οινοποιείου, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του περίφημου Αγιωργίτικου οίνου Π.Ο.Π. Νεμέας και φυσικά να το γευτούν.

Ενημερώθηκαν από ειδικό οινολόγο για τον τρόπο καλλιέργειας της αυτόχθονης ερυθρής ποικιλίας του Αγιωργίτικου οίνου που καλλιεργείται στη περιοχή της Νεμέας και την καθιστά τη μεγαλύτερη οινοποιητική περιοχή, ενιαίων αμπελώνων Αγιωργίτικου στην Ελλάδα.

 

Ελληνικοί «θησαυροί»

Οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα όπως: φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη – παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

Η σημασία της «Προστασίας»

Τα συνεταιριστικά προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π) και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.) κατάγονται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σπανιότερα χώρα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η φήμη τους οφείλονται στις ιδιαιτερότητες της τοπικής φύσης, τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού περιβάλλοντος, αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν με συγκεκριμένες διαδικασίες.

H Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα των τόπων, των μεθόδων, των παραδόσεων αλλά και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών. Για αυτό το λόγο, προστατεύει την παραγωγική τους διαδικασία και δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές να τα γνωρίσουν καλύτερα, να τα στηρίξουν και με τη σειρά τους να γίνουν Πρεσβευτές των ποιοτικών αυτών προϊόντων προς τους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τη δράση της στηρίζει με υπερηφάνεια όλα τα μέλη της, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της σε όλους τους παραγωγούς και δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσω της έντυπης και διαδικτυακής καμπάνιας αλλά και μέσω εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του προγράμματος.

newsit.gr

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.