Quantcast

Ο αντίκτυπος του ψηφιακού νομίσματος στην ελληνική οικονομία

Meta: Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων έχει αναμφίβολα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος σήμερα. Μάθετε πώς το ψηφιακό νόμισμα έχει επηρεάσει την οικονομία της Ελλάδας.

  • Ο αντίκτυπος του ψηφιακού νομίσματος στην ελληνική οικονομία

Το 2009, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια οικονομική κρίση που γονάτισε τη χώρα με ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης. Ως αποτέλεσμα μιας σειράς διαρθρωτικών προβλημάτων και υπερβολικών δαπανών, η Ελλάδα ανέλαβε ένα χρέος που απλά δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει. Επιπλέον, το οφειλόμενο ποσό ήταν στην πραγματικότητα πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο από το ποσό που είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως. Αυτό οδήγησε σε μια οικονομική κρίση με μια αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πολύ υψηλότερη από οποιαδήποτε γειτονική χώρα.

Το 2009 δημιουργήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin. Ήταν μια εντελώς νέα έννοια εκείνη την εποχή και λίγοι άνθρωποι είχαν μάθει για τις δυνατότητές του ως παγκόσμιο νόμισμα. Η διαπραγμάτευση του νομίσματος γινόταν με τη χρήση των αγορών forex, όπου οι έμποροι μπορούσαν να κάνουν συναλλαγές σε δύο νομίσματα με στόχο να προβλέψουν με ακρίβεια ποιο νόμισμα θα αυξανόταν σε αξία όσο το κρατούσαν.

Η αξία του κρυπτονομίσματος

Το κρυπτονόμισμα έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν στον κόσμο να είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ. Μέσω της τεχνολογίας blockchain, οι άνθρωποι μπορούν πλέον να πραγματοποιούν ασφαλείς και ασφαλείς παγκόσμιες πληρωμές και να κατέχουν ένα νόμισμα που είναι αποκεντρωμένο από οντότητες όπως οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να μεταβάλουν την αξία του. Αυτό το είδος νομίσματος παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για χώρες όπως η Ελλάδα που περνούν οικονομική αναταραχή και ακόμη και μια ευκαιρία να ξαναχτίσουν ό,τι χάθηκε.

Όσον αφορά την κακή διακυβέρνηση, η Ελλάδα έζησε τι συμβαίνει όταν ανίκανοι άνθρωποι παίρνουν την εξουσία και επιβλέπουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε τόσο μεγάλο χρέος που δεν μπορούσε να πληρώσει, γεγονός που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας της Ελλάδας. Ο λαός της χώρας έχασε μεγάλη εμπιστοσύνη και πίστη στους ανθρώπους που την διοικούσαν, κάνοντας τα κρυπτονομίσματα πολύ πιο ελκυστικά. Ένα νόμισμα που δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τους ανθρώπους που κατέστρεψαν τη χώρα τους φάνηκε ως η τέλεια λύση για τη δημιουργία οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Σύντομη ιστορία της ελληνικής κρίσης

Για να καταλάβετε πώς η Ελλάδα κατέληξε σε οικονομική κρίση, πρέπει να έχετε κάποιες γνώσεις σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν να ανοίξουν τους μεταξύ τους φραγμούς για να μπορέσουν οι συναλλαγές να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους που είχαν πληγεί σκληρά εξαιτίας του πολέμου. Αυτό έγινε με τη μορφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελείται από 27 ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούσαν η μία την άλλη σύμμαχο. Λόγω αυτής της συνθήκης, τα νομίσματα πολλών χωρών έπρεπε να φύγουν, και το 1999 δημιουργήθηκε η ευρωζώνη.

Υπήρχαν πολλά προβλήματα με αυτό το εγχείρημα- για παράδειγμα, η δημιουργία ενός νομίσματος που θα χρησιμοποιούνταν από 27 διαφορετικές χώρες με πολύ διαφορετικές οικονομίες και πολλές διαφορετικές ανάγκες δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Επίσης, το γεγονός ότι μια ενιαία κεντρική τράπεζα ήλεγχε αυτό το ενιαίο νόμισμα σήμαινε ότι πολλές από τις αποφάσεις λαμβάνονταν από μια μικρή οντότητα. Μόνο το 2001 η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, αντικαθιστώντας τη δραχμή fiat μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1989. Παρόλο που η Ελλάδα είχε ένα νέο νόμισμα, διατήρησε την ίδια κυβέρνηση που ήταν πασίγνωστα κακή στη διαχείριση της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα ήταν ότι δεν ανάγκαζε τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους.

Εν ολίγοις, η φορολογία είναι ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα μπορεί να πληρώνει τα χρέη της και να φροντίζει τον εαυτό της- χωρίς αυτήν, θα αρχίσει να καταρρέει, πράγμα που συνέβη ακριβώς στην Ελλάδα. Μετά την ύφεση που χτύπησε το 2008, η Ελλάδα είχε να πληρώσει τεράστια ποσά χρέους, με χρήματα που δεν είχε, οπότε αντ’ αυτού, δανείστηκε χρήματα για να κάνει τις πληρωμές. Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπορούσε να πάρει δάνεια τόσο εύκολα ήταν το γεγονός ότι ήταν πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με χρέος πάνω από 382 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της, και σύντομα ακολούθησε χάος στη χώρα, με μια επικείμενη οικονομική κρίση.

Κρυπτονόμισμα στην Ελλάδα

Στο αποκορύφωμα της κρίσης, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ΑΤΜ για να σηκώσουν χρήματα, και στη συνέχεια περιορίστηκαν σε 60 δολάρια το πολύ κάθε μέρα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα επιβίωναν με ελεημοσύνες και ήταν μια πραγματικά τρομερή περίοδος για όλους. Το 2015, τα ΑΤΜ Bitcoin εισήχθησαν στη χώρα και οι άνθρωποι άρχισαν όντως να τα χρησιμοποιούν. Ένα νόμισμα που δεν ελεγχόταν από κανέναν άλλον εκτός από εσάς τους ίδιους σήμαινε ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας μπορούσαν ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να πληρώσουν για αγαθά και υπηρεσίες. Η διαπραγμάτευση του Bitcoin στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 79%, καθώς παρείχε έναν νέο τρόπο πρόσβασης στην οικονομική ελευθερία δίνοντάς τους κάποια ελπίδα για το μέλλον τους.

Μόνο στην περιοχή της Αθήνας πραγματοποιούνταν περίπου 10 συναλλαγές Bitcoin κάθε μέρα, ενώ μετά την εφαρμογή των ΑΤΜ Bitcoin, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 150-250 συναλλαγές κάθε μέρα. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια άρχισαν να το δέχονται ως πληρωμή και η δημοτικότητά του συνεχίζει να αυξάνεται. Η αποκεντρωμένη φύση του κρυπτονομίσματος έχει ανοίξει και πάλι την τουριστική βιομηχανία της χώρας και οι κάτοικοι της Ελλάδας ελπίζουν ότι βρίσκονται στο δρόμο της οικονομικής λύτρωσης.

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.