Στις 26 Ιουνίου 2024 ο οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος μετά απο πρόσκληση του Δήμου Ιθάκης και της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης θα επισκεφθεί το Νησί μας.
Στο Δημοτικό συμβούλιο που έγινε την Τρίτη 30-01-2024 η Δημοτική Αρχή κατέθεσε πρόταση κήρυξης του Πατριάρχου σε επίτιμο Δημότη Ιθάκης.
Η επίσκεψη του θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός για την τοπική μας εκκλησία καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ιθάκη
Μάλιστα κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας ανέφερε ” Θεωρώ ότι μία τέτοια, από την πλευρά μας, πρωτοβουλία συνιστά «αντίδωρον» αγάπης και σεβασμού προς τον σεπτό αυτόν Ιεράρχη, η προσωπικότητα και το έργο του Οποίου τυγχάνουν πλέον διεθνούςαναγνώρισης, πέραν και μακράν από τα «όρια» της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο Παναγιώτατος υπήρξε καταρχάς για πολλά έτη ο εγγυητής της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Επανειλημμένως συναντήθηκε με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με κορυφαία από τις συναντήσεις του αυτές την ιστορική «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας» -η οποία και προετοιμαζόταν για σχεδόν έναν αιώνα- στην Κρήτη το 2016. Η συνεχής προσπάθειά του όχι μόνον για την διασφάλιση της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και για την ενίσχυση του ελληνορθοδόξου
φρονήματος των πιστών κορυφώθηκε με την επανίδρυση της Εκκλησίας της Αλβανίας (1992), το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας (1998), αλλά και της Εκκλησίας της Ουκρανίας (2019).
Η σεμνή αλλά συνάμα και ηγετική φυσιογνωμία του κκ. Βαρθολομαίου δεν αναδεικνύεται μόνον σε ό,τι αφορά στην οικουμενικότητα της Ορθοδόξου Πίστεως. Ο Πατριάρχης συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του, οι οποίοι καταρχήν επιδιώκουν να προσδώσουν στον Διο-ορθόδοξο διάλογο στοιχεία μίας δημοκρατικής αντίληψης στην διαχείριση των εκκλησιαστικών ζητημάτων. Βεβαίως, δίχως να παραβλέπουν το πρόταγμα της ενότητας και της συνεργασίας των Εκκλησιών ως μία ενιαία πρόταση απέναντι σε έναν Κοσμοπολιτισμό που μοιάζει, τουλάχιστον αξιακά, να παρακμάζει.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος συνεχίζει τον διάλογο τόσο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όσο και με τους εκπροσώπους Θρησκειών, όπως του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού, επιζητώντας διακαώς την κοινή στάση των θρησκευτικών δογμάτων έναντι των σύγχρονων διεθνών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, επισκέπτεται το Βατικανό (1995) και συναντάται με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, ενώ τον Νοέμβριο του 2006 υποδέχεται στο Φανάρι τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’. Η τακτική του αυτή επικοινωνία συνεχίζεται με την παρουσία του στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου (2013), ως ο πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που παραβρίσκεται σε ενθρόνιση Πάπα έπειτα από το Μεγάλο Σχίσμα του 1054. Εν συνεχεία, το 2014, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκαν τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προσευχήθηκαν στον Πανάγιο Τάφο και συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την συνέχεια της κοινωνίας των δύο Εκκλησιών.
Πέραν, όμως, από το κατεξοχήν θεολογικό και εν πολλοίς ιεραποστολικό έργο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αναπτύξει κατά καιρούς πολυσχιδή δράση και όσον αφορά στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Ακούραστα και διακαώς διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων των Ρωμιών της Πόλης, επιδιώκοντας τακτικές συναντήσεις με την Τουρκική πολιτική ηγεσία. Στο πεδίο μάλιστα αυτό των διπλωματικών επιτυχιών του, δεν θα μπορούσε κάποιος να μην εντάξει την δέσμευση των τουρκικών αρχών για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971.
Η προσφορά του κκ. Βαρθολομαίου δεν σταματά εδώ. Αναδείχθησαν μόνον ορισμένες καίριες πτυχές της. Για αυτές τις «φωτεινές» όμως παρεμβάσεις Του, για αυτόν τον συνεχή Αγώνα Του να διαφυλάξει και να κοινωνήσει τα ανθρωπιστικά ιδεώδη του Χριστιανισμού, αξίζει νομίζω να Του αποδοθεί τιμή, για μία ακόμη φορά, από τους δημότες ενός δήμου, ο οποίος έχει πλέον ιστορικά κατοχυρώσει μία αξιοσημείωτη
παρουσία-συνεισφορά στα ελληνορθόδοξα ήθη.»