Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών προτείνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας στα 110 χιλ

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών προτείνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας στα 110 χιλιόμετρα/ώρα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 18%.
Τη μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από 120 σε 110 χιλιόμετρα την ώρα και στις πόλεις από 40 σε 30 χλμ, προτείνει ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) με στόχο την επίτευξη του εθνικού στόχου ενεργειακής εξοικονόμησης για το 2030 που προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, η μείωση του ορίου ταχύτητας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων (12% για πετρελαιοκίνητα οχήματα και 18% για βενζινοκίνητα) και να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του στόχου.

Το καθεστώς επιβολής για την εξοικονόμηση ενέργειας

Οι προτάσεις των εταιριών για την περίοδο 2021 – 2030 υποβάλλονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να τις εξαιρέσει από το λεγόμενο καθεστώς επιβολής για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Δηλαδή, τη θέσπιση υποχρέωσης για τους προμηθευτές ενέργειας να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης υπό την απειλή επιβολής υψηλών προστίμων σε περίπτωση απόκλισης.

Το καθεστώς επιβολής για τις εταιρείες ισχύει ήδη για την περίοδο 2014 – 2020, θεωρείται όμως ότι ο στόχος εξοικονόμησης που τους αναλογεί για την περίοδο αυτή θα επιτευχθεί.

Ενδεικτικά σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας (αν δηλαδή δεν γινόταν καθόλου εξοικονόμηση) το πρόστιμο για το σύνολο των εταιρειών θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. και θα οδηγούσε – όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης – την πλειονότητα των εταιριών σε κλείσιμο.

Για την επόμενη δεκαετία συζητείται η αύξηση τόσο του στόχου εξοικονόμησης, όσο και η συμμετοχή των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών στην επίτευξή του.

Οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΕΕΠΕ ζητά την εξαίρεση των μελών του ή την απαλλαγή τους από το καθεστώς επιβολής είναι ότι ουσιαστικά με το ισχύον καθεστώς οι εταιρείες καλούνται να επενδύσουν για τη μείωση των πωλήσεών τους και επιπλέον ότι δεν έχουν σχέση πιστότητας (π.χ. μακροχρόνια συμβόλαια) με τους πελάτες τους.

Ο κ. Αληγιζάκης τόνισε ότι τα θέματα αυτά τέθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, ο οποίος (σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΕ) ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη διατήρηση ή μη του καθεστώτος επιβολής και τη συμπερίληψη των εταιριών εμπορίας σε αυτά.

Ποια άλλα μέτρα προτείνει ο ΣΕΕΠΕ

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΕΠΕ, πέρα από τη μείωση των ορίων ταχύτητας, είναι:

  • η επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας,
  • η λήψη μέτρων για εξοικονόμηση στη βιομηχανία σε εθελοντική βάση,
  • η διάθεση μέρους των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας,
  • η δημιουργία των λεγόμενων «πράσινων διαδρόμων» για τις εμπορευματικές μεταφορές, κ.α.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται ήδη από άλλες χώρες της ΕΕ και είναι εγκεκριμένα από την Κομισιόν, ως δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ευελπίδων απολογείται στην ανακρίτρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν πέθανε από κεταμίνη η Τζωρτζίνα» λέει ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης

Και δεύτερος ιατροδικαστής, ο οποίος προτάθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου και  εξετάστηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων αποσύνδεσε την αιτία...

Διανομή κατ’ οίκον προϊόντων από σούπερ μάρκετ και μετά τις 9 το βράδυ

Πότε θα μπει το market pass

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο vouchers.gov.gr για την οικονομική ενίσχυση του Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αποκάλυψη – Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που «καίνε» την 33χρονη [βίντεο]

Δίκη Πισπιρίγκου: «Στην επόμενη τριετία θα έχει πεθάνει» – Κατάθεση–«βόμβα» από την Ιατροδικαστή Δημακοπούλου [βίντεο]

Δίκη Πισπιρίγκου: Με την κατάθεση της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου, που προτάθηκε από την πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου ως μάρτυρας ειδικών...

                                               
ADVERTISEMENT