Οι προσδοκίες μετά την έναρξη των εμβολιασμών – Πότε θα φανούν τα πρώτα «δείγματα ανοσίας»

Ελπίδες γεννούν τα αισιόδοξα νέα που έρχονται από το μέτωπο των εμβολίων, με την Ελλάδα να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους εμβολιασμούς, με στόχο την επιστροφή προ κοροναϊού εποχή.

Το σχέδιο είναι οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα «σημάδια» ανοσίας θα αρχίσουν να διαφαίνονται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ένα αισιόδοξο σενάριο θέλει τους πρώτους μήνες του 2021 να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου αυτού, η κατάσταση εκτιμάται πως θα είναι αρκετά καλύτερη το καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει πως το σύστημα υγείας δεν θα δέχεται όση πίεση δέχεται αυτή την στιγμή, ωστόσο η καταγραφή των κρουσμάτων θα συνεχιστεί με τις αρχές να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Ένα ωστόσο είναι σίγουρο, πως θα αργήσουμε να βγάλουμε τις μάσκες.

Το πότε όμως η χώρα θα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της τον εφιάλτη της πανδημίας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο Έλληνας μάνατζερ της εταιρείας που ανακοίνωσε πρώτη εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 95% κατά της Covid-19, Άλμπερτ Μπουρλά, επεξηγεί, μιλώντας στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακου, πώς οι ερευνητές της Pfizer και της συνεργάτιδάς της, BioNTech, διασφάλισαν υψηλούς όρους ασφαλείας για το εμβόλιο, δουλεύοντας υπό συνθήκες επείγουσας ανάγκης και νέες μεθόδους κόντρα στην ιστορική καταβολή ότι η ανάπτυξη εμβολίων για ένα νέο παθογόνο διαρκεί πολλά χρόνια.

Είναι ζωτικής σημασίας η επεξήγηση ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Κικίλιας: Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε ανοσία

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19, προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα.

«Αν χρειαστεί και έχουμε πάνω από δύο εγκεκριμένα εμβόλια, μπορεί να επεκταθεί και άλλο. Το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός, καθώς σταδιακά, με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό. Μέχρι τότε, όμως, θα δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση, για άλλη μια φορά, τήρησης των μέτρων και συνέχιση της προσπάθειας. «Μετράμε ήδη πολλούς νεκρούς και, όχι, δεν θα κάνω σύγκριση με τις απώλειες άλλων χωρών, ούτε θα θεωρήσω επιτυχία μια στατιστική απεικόνιση. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ξεχωριστή και μοναδική.

Η σημασία των εμβολίων

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά η δημόσια εκπαίδευση θα είναι κρίσιμη και σκοπεύουμε να αυξήσουμε την επίγνωση στη σημασία των εμβολιασμών σε συνεργασία με οργανώσεις ασθενών, ιατρικούς οργανισμούς και φορείς δημόσιας υγείας.

«Ερευνες καταναλωτών δείχνουν ότι όσοι δεν σκοπεύουν να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19 ανησυχούν για την επάρκεια των δοκιμών ασφάλειας λόγω της ταχύτητας ανάπτυξης» τονίσει επίσης.

«Είναι ζωτικής σημασίας να επεξηγηθεί όχι μόνο ως προς την Pfizer, αλλά συλλογικά με συνεργάτες του κλάδου, οργανώσεις ασθενών, κυβερνητικούς φορείς και οργανισμούς δημόσιας υγείας πώς οι παρασκευαστές εμβολίων συνεργάζονται στενά με την FDA, την EMA και άλλους ρυθμιστικούς φορείς για να διεξάγουν βασικές δραστηριότητες εκ παραλλήλου για να επιταχύνουν σημαντικά την ανάπτυξη εμβολίων χωρίς να θυσιάζουν αξιολογήσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Η αντιμετώπιση της Ελλάδας που ξεχώρισε

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και το γεγονός ότι πραγματικά ξεχωρίζει ως μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπισή της «είναι κάτι που με κάνει εξαιρετικά υπερήφανο». Η προσπάθεια αυτή συζητήθηκε πολύ διεθνώς, στη διάρκεια της σκοτεινής αυτής περιόδου.

«Μου προκαλεί μεγάλη χαρά να διαβάζω στον Τύπο για το πόσο καλά τα πήγε η χώρα μου. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν πώς όλοι οι άνθρωποι, η κυβέρνηση, οι επαγγελματίες υγείας ενώθηκαν για το καλύτερο. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν έγκαιρα ύστερα από σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Οι επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» ενάντια στην Covid-19, σώζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων. Επίσης, η πλειονότητα των πολιτών έδειξε υπεύθυνη κοινωνική στάση και συμμορφώθηκε με τα μέτρα από την πρώτη ημέρα» ανέφερε.

Πότε θα εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού

Άλλωστε, όπως είχε ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα υπάρχει «η δυνατότητα να εμβολιάζονται περίπου 2.100.000 Έλληνες τον μήνα». Μάλιστα έθεσε ως ορόσημο το τέλος Ιουνίου όπου όπως είπε «το σύνολο του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου» και τόνισε ότι το σχέδιο της υπουργείου Υγείας «περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα».

Μάλιστα ο κ. Πέτσας περιέγραψε επιπλέον ότι η πορεία του εμβολίου και ο εμβολιασμός θα είναι και ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για το είδος και τη διάρκεια της ισχύς των περιοριστικών το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα