25 Σεπτεμβρίου, 2022

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη πληρωμή 1,1 δισ. ευρώ – Δικαιούχοι, πίνακες με ποσά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε πληρωμή ρεκόρ προχώρησε ο Οργανισμός. Δείτε αναλυτικά τους δικαιούχους, τα ποσά. Οι πίνακες…

Περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός το διάστημα από τις 17/12/2021 έως τις 30/12/2021 κατέβαλε σε 1.707.839 δικαιούχους το ποσό των 1.100.300.485,52 ευρώ.

Στις πληρωμές περιλαμβάνεται η μεγάλη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (βασική ενίσχυση, «πρασίνισμα», νέοι αγρότες) καθώς και η εξισωτική αποζημίωση.

Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν επενδυτικά προγράμματα και δράσεις:

του ΠΑΑ,

την αναδιάρθρωση των αμπελώνων,

γενετικοί πόροι,

βελτίωση στην παραγωγή και την εμπορία μελιού,

μεταφορικά νησιών Αιγαίου,

σύσταση ομάδας παραγωγών κ.ά.

Δείτε τα ποσά αναλυτικά, κάνοντας “κλικ” ΕΔΩ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τεράστια απάτη πληρωμής με τηλεφωνήματα σε αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Να εξαπατήσουν τους αγρότες προσπαθούν επιτήδειοι οι οποίοι παριστάνουν υπαλλήλους του Οργανισμού και τάζουν πληρωμές! 

Όπως κάνει γνωστό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., άγνωστοι τηλεφωνούν σε δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων (αγρότες, κτηνοτρόφοι, επενδυτές του αγροτικού τομέα, κ.ά).

Συστήνονται ως υπάλληλοι του Οργανισμού και με το πρόσχημα ότι θα καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Προσπαθούν να τους ξεγελάσουν και να τους παραχωρήσουν αυστηρά προσωπικές πληροφορίες, όπως είναι ο αριθμός τραπεζικής κάρτας, ο κωδικός ασφαλείας της κάρτας, κτλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., το τελευταίο 24ωρο έφτασε στον Οργανισμό καταγγελία στην οποία αναφέρεται ότι, δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων γίνονται αποδέκτες παραπλανητικών τηλεφωνημάτων από αγνώστους που συστήνονται ως υπάλληλοι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Οι άγνωστοι που τηλεφωνούν, προβάλλοντας ως αιτιολογία την άμεση κατάθεση οφειλόμενου ποσού ενίσχυσης από τον Οργανισμό, ζητούν την παραχώρηση ευαίσθητων πληροφοριών όπως τον αριθμό τραπεζικής κάρτας των δικαιούχων, τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας της και τον κωδικό χρήστη (pin).

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ζητά από τους δικαιούχους να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ενέργειες που σκοπό έχουν την εξαπάτηση τους και την απόκτηση πρόσβασης στον λογαριασμό τους, προφανώς για την απόσπαση χρηματικού ποσού, ή/και τη χρήση των καρτών τους.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διαβεβαιώνει τους δικαιούχους ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν ποτέ από υπαλλήλους του Οργανισμού, μέσω email, μηνυμάτων, ή τηλεφωνημάτων, προσωπικά τους στοιχεία όπως, αριθμοί και άλλες πληροφορίες τραπεζικών καρτών ή κωδικοί πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους για την ψηφιακή τους εξυπηρέτηση κατά τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα (ebanking / phonebanking).

Τα στοιχεία αντλούνται μόνο από τις αιτήσεις

Τα απαραίτητα στοιχεία για τις πληρωμές των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων που διεκπεραιώνει ο Οργανισμός, αντλούνται από τις αιτήσεις των δικαιούχων στον Οργανισμό, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνται με τραπεζική κατάθεση σε πιστωτικά ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί η απάτη αυτή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καλεί τους δικαιούχους που γίνονται δέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων, να υποβάλλουν αμέσως καταγγελία στην Αστυνομία.

Παράλληλα διαβάστε ποιος είναι ο λόγος που αρκετοί δεν πληρώθηκαν.

Στους λογαριασμούς 380.000 δικαιούχων πιστώθηκαν 250 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία αφορούν την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2021, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τον γγ Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη με αυτή την πληρωμή η ετήσια απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 φτάνει στο ύψος των 707 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, στους λογαριασμούς των 380.000 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, η εξισωτική αποζημίωση έτους 2021. Συνολικά καταβάλλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ.Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ.ευρώ.Ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον αρμόδιο ΓΓ κ. Δημήτρη Σκάλκο, καθώς και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΥΔ ΠΑΑ και ΕΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη αλλαγή στην πληρωμή – Ποιοι και γιατί δεν είδαν λεφτά

Για τις ενέργειες που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής, μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς.

Ο ίδιος ανέλυσε την τελευταία μεγάλη πληρωμή στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός για την εφετινή χρονιά και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε «κατάφεραν μια ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγηθούν οι ενισχύσεις στους Έλληνες γεωργούς πριν τα Χριστούγεννα».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι και γιατί δεν είδαν λεφτά

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι δεν πληρώθηκαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτό έγινε καθώς υπήρξαν λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ όπως είπε «εντοπίστηκαν ασυμφωνίες στην έκταση, μεταξύ της δηλωθείσας στην ΕΑΕ 2021 και αυτής που έχει δηλωθεί στο Ε9 στην ΑΑΔΕ έως 31/5/2021».

Ωστόσο, όπως δήλωσε «τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% σε αυτή την πληρωμή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διόρθωσης με διοικητικές πράξεις μέχρι 31/1/2022».

Τέλος, ο κ. Μελάς μίλησε για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Οργανισμός, σχετικά με την χορήγηση των ενισχύσεων του ημερολογιακού έτους 2021 αλλά και γιατί αυτές πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο, Θανάση Παπακώστα

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην χορήγηση των ενισχύσεων για το έτος αιτήσεων 2021. Πείτε μας τι ενισχύσεις έλαβαν οι γεωργοί;

Την Τετάρτη 22.12.2021, καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις 2021, συνολικού ποσού 851.647.764,36 ευρώ. Το ποσό που χορηγήθηκε φέτος στους γεωργούς είναι κατά περίπου 40 εκ ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο 2020.

Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν στα εξής :

– Υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 332.332.959,15 ευρώ σε 594.463 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο συνολικό δικαιούμενο ποσό (100%). Στο αναφερόμενο ποσό βασικής ενίσχυσης, το ποσό των 31 εκατ. ευρώ περίπου αφορά δικαιώματα που προέρχονται από το εθνικό απόθεμα έτους 2021. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς ανέρχεται στο ποσό των 965.767.722,59 εκ. ευρώ.

– Πράσινη ενίσχυση ύψους 491.308.426,18 ευρώ σε 600.137 δικαιούχους

– Ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 28.006.379,03 ευρώ σε 64.881 δικαιούχους (10.000 περισσότεροι δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κατάφεραν μια ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγηθούν οι ενισχύσεις στους Έλληνες γεωργούς πριν τα Χριστούγεννα. Παρά τις ειδικές συνθήκες στην εργασιακή καθημερινότητα λόγω της πανδημίας covid-19 και τις ελλείψεις σε προσωπικό, απασχολήθηκαν πέραν του ωραρίου τους με υπερβάλλοντα ζήλο και υπευθυνότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Πού οφείλεται η σημαντική βελτίωση στα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής;

1. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την χορήγηση της προκαταβολής:

α) προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πλέον πρόσφατα στοιχεία από άλλες βάσεις δεδομένων που επηρεάζουν τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από την άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την ΑΑΔΕ και γι΄αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Διοικητή της κ. Πιτσιλή, δόθηκαν στην υπηρεσία μας όλες εκείνες οι αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν στον αριθμό εκτάσεων που κατέχουν οι γεωργοί με βάση την δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ημερομηνία κτήσης των εκτάσεων, οικονομικά στοιχεία για την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, στοιχεία για την ταυτοποίηση του δικαιούχου κτλ.

β) Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων για την διαχείριση και διόρθωση των προφανών σφαλμάτων κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2021 σε ότι αφορά στα δηλωθέντα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

2. Στις παρτίδες πληρωμής ενσωματώθηκαν επιπλέον περίπου 50.000 γεωργοί οι οποίοι δεν είχαν λάβει προκαταβολή δεδομένου ότι το δικαιούμενο ποσό ήταν μικρότερο των 250 ευρώ.

3. Διαχειρίστηκε προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω προφανών λαθών κατά την υποβολή των αιτήσεων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εντοπίστηκαν ασυμφωνίες στην έκταση, μεταξύ της δηλωθείσας στην ΕΑΕ 2021 και αυτής που έχει δηλωθεί στο Ε9 στην ΑΑΔΕ έως 31/5/2021, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει μη τεκμηρίωση της ιδιοκτησίας τους, ή μη κατοχή στις 31.05.21 για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% σε αυτή την πληρωμή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διόρθωσης με διοικητικές πράξεις μέχρι 31/1/2022.

4. Ο χειρισμός των αποκλίσεων εκτάσεων που εντοπίστηκαν από εσφαλμένες δηλώσεις σε ζώνες Natura, απέδωσε το 100% των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης στους γεωργούς ενώ η όποια επίπτωση στην πράσινη ενίσχυση εξετάζεται το επόμενο διάστημα.

5.Τα προβλήματα που αφορούσαν στις επιλεξιμότητες βελτιώθηκαν σε ποσοστό 50% ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση των προβληματικών αγροτεμαχίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και για εκείνους τους δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αιτήματα επιλεξιμότητας.

6. Ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία χορήγησης δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα έτους 2021. Το δικαιούμενο ποσό χορηγήθηκε στους γεωργούς που κρίθηκαν επιλέξιμοι.

7. Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων σε ποσοστό 99% και χορηγήθηκε η δικαιούμενη ενίσχυση στους αποδέκτες των δικαιωμάτων παρά τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων μεταβιβάσεων (περίπου 42.000) σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (περίπου 25.000).

Σε ποιες αλλαγές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την χορήγηση των ενισχύσεων του ημερολογιακού έτους 2021; Γιατί κρίθηκε αναγκαίο στο τέλος της προγραμματικής περιόδου;

Α. Σύμφωνα με απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου 2020 του ΔΕΕ (σχετικό προδικαστικό ερώτημα C-216/19) κρίθηκε ότι τα κράτη υποχρεούνται να ελέγχουν συστηματικά τις αιτήσεις χορηγήσεως δικαιωμάτων ενισχύσεως και τις αντίστοιχες αιτήσεις ενισχύσεως, προκειμένου να προλάβουν και, ενδεχομένως, να διορθώσουν τις διαπραχθείσες παρατυπίες.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο πλαίσιο αυτό :

i) χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της δηλωθείσας έκτασης στην περιουσιακή κατάσταση των γεωργών προς επιβεβαίωση ή μη των δηλωθέντων στοιχείων στην ΕΑΕ.

ii) εισήχθησαν επιπρόσθετοι ειδικοί έλεγχοι σε κατηγορίες γεωργών με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως ενδεικτικά οι κάτωθι:

– γεωργοί που δήλωσαν εκτάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή της ΚΥΑ κατανομής βοσκοτόπων

– δήλωσαν ιδιωτικές εκτάσεις σε νέες επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων 2021

– που φέρονται ότι κατέχουν εκτάσεις άνω των 100 εκταρίων

Β. Εκδόθηκε η τροποποίηση της ΚΥΑ κατανομής επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων προκειμένου να ενσωματωθούν οι λοιπές εθνικές επιλογές που αφορούν στα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης, να εξορθολογιστούν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι κτηνοτρόφοι για να λάβουν επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων και εισήχθησαν κριτήρια για τον περιορισμό της υπέρμετρης απαίτησης για κατανομή εκτάσεων βοσκοτόπων.

Γ. Εκδόθηκε σχετική Υπουργική Απόφαση για την πρόληψη και καταπολέμηση της απάτης από γεωργούς οι οποίοι μέσω τεχνητών συνθηκών προσπαθούν να επωφεληθούν των άμεσων ενισχύσεων και συγκεκριμένα του Εθνικού Αποθέματος.

Δ. Έγινε επικαιροποίηση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, υποχρέωση που απορρέει από το Σχέδιο Δράσης που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο προστέθηκαν άνω των 7,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νέες βοσκοτοπικές εκτάσεις στην Επικράτεια.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Μπισκότα
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.