Στον απόηχο της κυβερνητικής απόφασης για κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τις αποκαλύψεις από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για τις παράνομες επιδοτήσεις, άρχισε σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας η πρώτη μεγάλη δίκη για πλημμεληματική απάτη όσον αφορά σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020. Για την συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται επτά άτομα.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι φέρονται να έλαβαν ή να συνέδραμαν ώστε κάποιοι να λάβουν παρανόμως επιδοτήσεις ύψους -όπως αναφέρθηκε -από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ το 2019 χωρίς να τις δικαιούνται. Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι όπως δηλώθηκε στο δικαστήριο έχουν επιστρέψει τα χρήματα που έλαβαν ως επιδοτήσεις.
Στο δικαστήριο ως πρώτη μάρτυρας κατέθεσε η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε διενεργήσει και τον αρχικό έλεγχο στην όλη υπόθεση, Παρασκευή Τυχεροπούλου. Στην κατάθεσή της η κυρία Τυχεροπούλου είπε: «Διορίστηκα από τον τότε πρόεδρο σε επιτροπή ελέγχου κάποιων ΑΦΜ τα έτη 2029 και 2020 ύστερα από καταγγελίες, κυρίως ανώνυμες. Οι καταγγελίες περιέγραφαν μια μέθοδο λήψης ενισχύσεων που δεν ήταν νόμιμη».
Εν συνεχεία, η ίδια αναφέρθηκε σε τρία ΑΦΜ που αφορούν στη συγκεκριμένη δίκη: «Το πρόβλημα ήταν ότι εμφανίζονταν ιδιοκτήτες εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έβαζαν την έκταση στο Ε9 τους τη μια χρονιά και έκαναν την αίτηση οι ίδιοι ή οι μισθωτές τους, αλλά τα προηγούμενα έτη οι εκτάσεις αυτές ή ήταν δημόσιες ή μοιράζονταν σε κτηνοτρόφους ή ήταν άλλος ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή άλλος ιδιοκτήτης το 2019 και άλλος το 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΑΑΔΕ», εξήγησε η κυρία Τυχεροπούλου για να συνεχίσει: «Σε πρόσωπο που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης έκτασης, έγινε έλεγχος στο Ε9 του και δεν την είχε δηλώσει ποτέ. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε πεθάνει το 2016 και δεν εμφανιζόταν ποτέ στο Ε9 οι εκτάσεις του, ωστόσο φαινόταν το 2015 να τις μισθώνει». Η μάρτυρας κατέθεσε μάλιστα πως για το 2020 στα έντυπα ελέγχου που πέρασε στο σύστημα για τα συγκεκριμένα επίδικα ΑΦΜ, έβλεπε ότι υπήρχε ένα «σήμα» να μην λαμβάνονται υπόψη.
«Έμαθα ότι τα συγκεκριμένα ΑΦΜ διατηρούνταν σε ένα excel για κάποιο λόγο ξεχωριστά. Δεν είχαν την αντίστοιχη πορεία που θα μπορούσε να έχουν μέσα στο σύστημα. Τελευταία ανακάλυψα ότι υπήρχε και ένσταση των ελεγχόμενων για να αλλάξουν αυτά τα αποτελέσματα» είπε η μάρτυρας και συνέχισε: «Υπήρχε μια διαδικασία που οι συγκεκριμένοι ήταν πάντα στο σύστημα πληρωμών, δεν είχαν βγει οριστικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις από τη στιγμή που υπήρχε έντυπο ελέγχου θα είχαν απομακρυνθεί, δεν θα τους είχαν αποδοθεί δικαιώματα και δεν θα είχαν πληρωθεί».
Πρόεδρος: Κατά τον έλεγχο σας, ποιες ήταν οι ενδείξεις που θεωρήσατε ύποπτες;
Μάρτυρας: Όλα τα ΑΦΜ είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Εμφάνιζαν μια πατέντα για να αιτούνται δικαιώματα. Παραδείγματος χάρη, το χαμηλό μίσθωμα. Τα κανονικά μισθώματα υπολογίζονται βάση αντικειμενικών αξιών και άλλων στοιχείων και είναι κάποιων χιλιάδων ευρώ. Επίσης οι μεγάλες εκτάσεις… είχα εντυπωσιαστεί, όταν είδα σε επιτόπιο έλεγχο, είναι πραγματικά ολόκληρα βουνά.
Πρόεδρος: Το 2020 πήραν πολύ μικρό ποσό σε σχέση με το 2019.
Μάρτυρας: Πήραν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι αναδιανομή χρημάτων που καταβάλλεται το επόμενο έτος. «Υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι αυτές οι εκτάσεις ήταν αδιάθετες, κενές, και τις χρησιμοποίησαν. Αυτά ήταν τα ευρήματα που φτιάχτηκε η αναφορά και δόθηκε στη Δικαιοσύνη. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει», συμπλήρωσε η μάρτυρας.
Εισαγγελέας: Οι κατηγορούμενοι θα έπαιρναν το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας αν δεν υπέβαλλαν την αίτηση;
Μάρτυρας: Οχι.
Εισαγγελέας: Βλέπουμε ότι έχουν πάρει μεγάλα ποσά, 35.000, 95.000 γιατί δεν έκαναν οι ιδιοκτήτες αιτήσεις;
Μάρτυρας: Μπορεί να μην πληρούσαν τα κριτήρια, αν ήταν πάνω από 40 ετών δεν μπορούσαν ή αν είχαν προηγούμενη γεωργική δραστηριότητα ας πούμε.
Εισαγγελέας: Οι γεωργοί όταν έχουν αγροκτήματα τα δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Μάρτυρας: Ναι αυτό είναι υποχρέωση. Πρέπει να δηλώνουν όλη τους την εκμετάλλευση. Αυτά τα αγροτεμάχια φαίνονταν επιλέξιμα. Μπορούσαν να έχουν εικόνα ότι δεν έχουν δηλωθεί από κάποιον άλλο. Εβλεπαν αν ήταν επιλέξιμες ή όχι οι εκτάσεις.
Εισαγγελέας: Με τι κριτήρια κάνει ελέγχους ο ΟΠΕΚΕΠΕ;
Μάρτυρας: Δεν μπορεί να ελέγξει 650.000 αιτήσεις. Το ποσό διανομής είναι 2,9 δισεκατομμύρια.
Εισαγγελέας: Μου κάνει εντύπωση ότι δηλώνονται αγροτεμάχια με ίδιο αριθμό ΑΤΑΚ.
Μάρτυρας: Μα αυτή ήταν η ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει ο ελεγκτής να ταυτοποιεί ότι ο ΑΤΑΚ αντιστοιχεί πράγματι σε συγκεκριμένο ακίνητο.
Εισαγγελέας: Εδώ έγινε η ταυτοποίηση;
Μάρτυρας: Ναι έτσι προέκυψε το πρόβλημα με τα ΑΤΑΚ. Διαπίστωσα ότι το σύστημα γεννούσε έντυπα που αρχικά είχαν το όνομα το δικό μου και μετά είχε σαν “μάσκα” κάποιες περιφερειακές διευθύνσεις. Εγώ από τη στιγμή που καταχώρησα στο σύστημα δεν είχα άλλη δουλειά», είπε και συμπλήρωσε πως «το εντυπωσιακό σε αυτή την πληθώρα των ΑΦΜ είναι ότι ήταν τεράστιες εκτάσεις και δεν υπάρχει συνοριακή επιακάλυψη. Ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρός και είναι δύσκολο να μην υπάρχει συνοριακή επικάλυψη, ειδικά έτσι όπως σχεδιάζονται στο σύστημα, να μην πέσει ο ένας πάνω σε άλλο. Το εντυπωσιακό σε αυτές τις δηλώσεις είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα γειτονικό, ήταν πολύ καθαρά σχεδιασμένες. Στο ΚΥΔ (Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων) βλέπουν αν υπάρχει επικάλυψη. Μέχρι το 2019 δεν μπορούσαν να δουν αν υπήρχαν δασικές εκτάσεις. Μπορούσαν να δουν αν έχουν δηλωθεί από άλλον.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, που είχε απευθυνθεί ο τότε πρόεδρος του Οργανισμού, είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις στην περιοχή. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Θ. Μαντάς, το έγγραφο αναφέρει πως «δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις γιατί δεν έχουμε δασικό χάρτη».
Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων πήρε η τότε προϊσταμένη Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων, εξηγώντας από την αρχή ότι από το 2022 δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία της, οπότε δεν θυμάται συγκεκριμένα για την υπόθεση.
«Θα προσπαθήσω να ανακαλέσω στη μνήμη μου κάποια πράγματα. Γι’ αυτήν την υπόθεση δεν έχω κάνει έλεγχο, ήμουν η συντονίστρια. Εκείνη την περίοδο μου είχαν δώσει περίπου 3.000 αιτήσεις να ελέγξω σε Αττική και νησιά. Υπήρξε ένας τυπικός, διοικητικός έλεγχος. Θυμάμαι ότι η κυρία Τυχεροπούλου είναι μια πολύ καλή υπάλληλος, δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα ευρήματά της».
Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως σχετικά με την αναγραφή κωδικού στα έντυπα ελέγχου, αντί του ονόματος του ελεγκτή, σχολίασε: «Αυτό γινόταν αυτόματα από την κεντρική υπηρεσία, έμπαινε κάποιος κι έβαζε κωδικό. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους διευθυντές. Το 714 ανήκε στη Θεσσαλία. Αυτό το άκουσμα έχω. Μπορώ να πω για τη δική μου Π.Δ. ότι όσο καιρό ήμουν διευθύντρια δεν είχε πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Αν είχε πέσει θα έκανα και φασαρία γιατί δεν μπορεί να έχω μοιράσει τους ελέγχους και να μην καταχωρηθούν με τα ονόματα των ελεγκτών που τους έκαναν. Είχα ακούσει γι’ αυτούς τους κωδικούς ότι γίνονταν από την κεντρική υπηρεσία». Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις παραγραφής και ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος, ενώ επιφυλάχθηκε για το ζήτημα της εξάλειψης του αξιόποινου.
Η δίκη που θα συνεχιστεί μέσα στον Ιούνιο, είναι μία από τις πολλές που έχουν προσδιοριστεί για τις απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ οι έρευνες του κλιμακίου των εισαγγελέων που υπηρετούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να ξετυλίξουν το κουβάρι μιας απάτης που εκθέτει σοβαρά τη χώρα μας στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες και αναδεικνύει το μέγεθος της διαφθοράς σε κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται κοινοτικό χρήμα.
Αρειος Πάγος: Αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μόνο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αρμόδια για έρευνα, δίωξη και παραπομπή αξιόποινων πράξεων οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας παραλείψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και οι Ελληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής, αποκεντρωμένο- στην Ελλάδα και παράλληλα είναι ενσωματωμένοι στην Ελληνική – εθνική εισαγγελική δομή, αποτελώντας εν ενεργεία μέλη της Ελληνικής – εθνικής Εισαγγελικής Αρχής, έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα έρευνας, δίωξης και παραπομπής, ενώπιον της δικαιοσύνης, των δραστών αξιοποίνων πράξεων, οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμοδιότητα, την οποία και άσκησαν, εν προκειμένω, με τη διενεργηθείσα έρευνα στα γραφεία του ανωτέρω αναφερόμενου Οργανισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ)», τονίζεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με αφορμή, α) την κοινή δήλωση των Ευαγγελίας Λιακούλη, υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας και Χρήστου Κακλαμάνη, γραμματέα του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, περί μη ανταπόκρισης και παράλειψης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να παρέμβει στην υπόθεση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προς την κατεύθυνση κατεπείγουσας αναζήτησης ευθυνών, από τα εμπλεκόμενα στην ανωτέρω υπόθεση, πρόσωπα, από το έτος 2017 και μέχρι σήμερα, και β) του Βασίλη Κόκκαλη, τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, περί μη ανταπόκρισης και παράλειψης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να παρέμβει, μετά τις δηλώσεις και καταγγελίες της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, περί εκφοβισμού και παρακώλυσης του έργου του Ελληνα Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέως, που υπηρετεί στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια διενεργηθείσας νόμιμης έρευνας του τελευταίου, στα γραφεία του ανωτέρω Οργανισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ), οι οποίες (δηλώσεις) φιλοξενήθηκαν, την 28-05-2025, στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανακοινώνει τα εξής:
1) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4786/2021 [ΦΕΚ Α’ – 43/23-03-2021 – “Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”], «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αρμόδια για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης των δραστών αξιόποινων πράξεων, οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι η ειδικότερη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο της εθνικής έννομης τάξης». Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου, «οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκεντρωμένο στα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα παραμένουν ενσωματωμένοι στις εθνικές εισαγγελικές δομές και είναι εν ενεργεία μέλη της εθνικής Εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 8, την παρ. 2 του άρθρου 17 και το τρίτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 96 του Κανονισμού 2017/1939 (L 283). Με την ιδιότητα αυτή ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις προβλεπόμενες στον ανωτέρω Κανονισμό αρμοδιότητές τους σχετικά με το δικαίωμα ανάληψης υπόθεσης, την κίνηση, διεξαγωγή και περάτωση διασυνοριακής ή μη έρευνας, την άσκηση ποινικής δίωξης, την παραπομπή υπόθεσης στο δικαστήριο, την παράσταση κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο και την άσκηση ενδίκου μέσου κατά το εθνικό δίκαιο. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους ακολουθούν τις γενικές και ειδικές κατευθύνσεις, οδηγίες και εντολές, κατά περίπτωση, του Συλλογικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, του Μόνιμου Τμήματος αυτής που έχει αναλάβει την υπόθεση και του εποπτεύοντος Ευρωπαίου Εισαγγελέα».
Από τις ανωτέρω διατάξεις, συνάγεται σαφώς, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και οι Ελληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής, αποκεντρωμένο στην Ελλάδα και παράλληλα είναι ενσωματωμένοι στην Ελληνική – εθνική εισαγγελική δομή, αποτελώντας εν ενεργεία μέλη της Ελληνικής – εθνικής Εισαγγελικής Αρχής, έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα έρευνας, δίωξης και παραπομπής, ενώπιον της δικαιοσύνης, των δραστών αξιοποίνων πράξεων, οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμοδιότητα, την οποία και άσκησαν, εν προκειμένω, με τη διενεργηθείσα έρευνα στα γραφεία του ανωτέρω αναφερόμενου Οργανισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ), προς διερεύνηση και εξακρίβωση αξιοποίνων πράξεων οιωνδήποτε προσώπων, οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο, ότι, επί των ανωτέρω αξιοποίνων πράξεων, που διερευνώνται ήδη, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είναι ανεπίτρεπτη –αλλά και περιττή– η ενασχόληση των Ελληνικών – εθνικών Εισαγγελικών Αρχών και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
2) Οι Ελληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, αποτελώντας, όπως ανωτέρω αναφέρθηκε, αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκεντρωμένο στην Ελλάδα και παράλληλα, παραμένοντας ενσωματωμένοι στην Ελληνική – εθνική εισαγγελική δομή και εν ενεργεία μέλη της εθνικής Εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 8, την παρ. 2 του άρθρου 17 και το τρίτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 96 του Κανονισμού 2017/1939 (L 283), ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους λοιπούς Ελληνες – εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις προβλεπόμενες στον ανωτέρω Κανονισμό αρμοδιότητές τους, σχετικά με το δικαίωμα ανάληψης υπόθεσης, την κίνηση, διεξαγωγή και περάτωση διασυνοριακής ή μη έρευνας, την άσκηση ποινικής δίωξης, την παραπομπή υπόθεσης στο δικαστήριο, την παράσταση κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο και την άσκηση ενδίκου μέσου κατά το εθνικό δίκαιο.
Ως εκ τούτων, οι εν λόγω Εισαγγελείς και όχι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση που, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, διαπιστώνουν τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων (εκτός των εκ μέρους τους ερευνωμένων), που διώκονται αυτεπαγγέλτως, έχουν το εκ του νόμου προβλεπόμενο δικαίωμα και καθήκον να επιληφθούν, άμεσα, προς διερεύνηση και ποινική δίωξη των πράξεων αυτών και παραπομπή των δραστών τους, ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής (άρθρα 37, 42 του ΚΠΔ).
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη».
Τι αλλάζει στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Με την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ να έχει μόλις ξεκινήσει και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης των αρμοδιοτήτων του στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων, αλλά και τη διενέργεια των ελέγχων.
Oπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ τέθηκε σε λειτουργία δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μετάβαση σε ένα νέο ψηφιακό μοντέλο με διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του είτε μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet είτε μέσω των Πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Σημειώνεται ότι μετά το σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις που λάμβαναν επιτήδειοι για χρήση βοσκοτόπων που δεν τους ανήκαν ή είχαν μισθώσει, υποβάλλοντας πλαστές δηλώσεις ιδιοκτησίας ή συμβόλαια μίσθωσης, από φέτος οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν βοσκότοπους μακριά από την περιοχή δραστηριότητάς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ έως το δεύτερο εξάμηνο του 2026, οι δικαιούχοι των ενισχύσεων θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου, ωστόσο τελικός αποδέκτης θα είναι η ΑΑΔΕ.
Συνδυαστικοί έλεγχοι
Αν και ακόμα δεν έχει καθοριστεί η διαδικασία των ελέγχων για την καταβολή των επιδοτήσεων, καθώς οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται μέσα στον Ιούλιο, κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» ότι θα αυξηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς όλοι οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ και θα προσληφθούν και 100 επιστήμονες που θα ενισχύσουν το ελεγκτικό έργο. Παράλληλα, όμως, οι υπό επεξεργασία νομοθετικές ρυθμίσεις θα δίνουν ήδη τη δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να «επιβλέπει» τις διαδικασίες των ελέγχων, μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, αλλά και της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις πληρωμές.
«Η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός της ΑΑΔΕ θα διασφαλίσει αφενός μεν υψηλό επίπεδο ελέγχου – μιας και η εμπειρία της ΑΑΔΕ, ειδικά σε αυτό το κομμάτι, είναι αποδεδειγμένη εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, θα δημιουργήσει τη δυνατότητα της διανομής των ευρωπαϊκών πόρων με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη», δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Πρόσθεσε δε ότι σύσσωμο το προσωπικό του Οργανισμού θα μεταφερθεί στην ΑΑΔΕ, εκτελώντας πλέον το έργο το οποίο έκανε μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτω από τη σκέπη της ΑΑΔΕ, «συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο ότι όλοι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και η διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, να είναι πιο εύκολοι και να διασφαλίζεται ο κατά δυνατόν μεγαλύτερος και καλύτερος έλεγχος».
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Ε.Ε.
Θα προχωρήσει η έρευνα με αμεροληψία
Μετά την απάτη που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς φέρεται να έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 100 περίεργες υποθέσεις που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα ύψους 2,9 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η γενική εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Λάουρα Κιόβεσι, σε δηλώσεις της στο Politico τόνισε ότι θα προχωρήσει την έρευνα για «μια μεγάλη φερόμενη απάτη που αφορά στον τεράστιο γεωργικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. στην Ελλάδα».
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω το ευρύ κοινό ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συνεχίσει το έργο της με επιμέλεια και αμεροληψία για την αποκάλυψη της αλήθειας, ανεξάρτητα από τις επιθέσεις και τον εκφοβισμό εναντίον των εισαγγελέων της», δήλωσε χαρακτηριστικά.