AgrinioSite
Πέμπτη, 5 Μαρτίου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Παχυσαρκία: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της νόσου – Το νέο χάπι GLP-1 και οι θεραπείες που αλλάζουν το τοπίο

4 Μαρτίου, 2026
κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
0
Προβληματίζει νέα έρευνα: Οι παχύσαρκοι ίσως δεν προστατεύονται από τα εμβόλια του κοροναϊού
Share on FacebookShare on Twitter

Η παχυσαρκία αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία ανίατη μάστιγα εδώ και πολλά χρόνια αλλά η ιατρική επιστήμη έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, με τις νέες καινοτόμες θεραπείες GLP-1, οι οποίες τείνουν να μετατρέψουν την παχυσαρκία σε μια διαχειρίσιμη νόσο.

Η 4η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας έρχεται σήμερα να επισφραγίσει μια ιατρική επανάσταση: Η καταπολέμηση της νόσου δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις απλές υπενθυμίσεις για την διατροφή, την άσκηση κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά δίνει συγκεκριμένα «εργαλεία» που προσφέρουν για πρώτη φορά θεαματική απώλεια βάρους και καρδιομεταβολική προστασία.

Η φαρμακοβιομηχανία επένδυσε και επενδύει πλέον δισεκατομμύρια στην έρευνα για να μετατρέψει τη νόσο της παχυσαρκίας, από μια μάχη «θέλησης», σε μια στοχευμένη βιολογική παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας, δήλωσε πώς το 8μηνο πρόγραμμα της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας», αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αρκεί να βρεθούν οι σχετικοί πόροι:

Όπως εξήγησε, «όσοι ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά στη θεραπεία και παρακολουθούνται συστηματικά, θα μπορούν — όπως εξετάζουμε — να συνεχίζουν τη φαρμακευτική αγωγή και μετά το πέρας του οκταμήνου. Δεν θα εγκαταλείψουμε τους ασθενείς που δείχνουν έμπρακτα ότι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους».

Πώς φτάσαμε εδώ: η τυχαία ανακάλυψη και ο μηχανισμός

Η ανακάλυψη των σύγχρονων φαρμάκων για την παχυσαρκία ξεκίνησε από τον τομέα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ασθενείς που λάμβαναν αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 (Glucagon-like peptide-1) εμφάνιζαν, εκτός από ρύθμιση του σακχάρου, και σημαντική απώλεια βάρους.

Ο μηχανισμός τους φάνηκε τελικά ότι ήταν απλός, αλλά ταυτόχρονα πανίσχυρος. Τα φάρμακα GLP-1 δουν παράλληλα, στα εξής πεδία:

  • Στον εγκέφαλο και στα κέντρα της όρεξης: Αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την πείνα.
  • Στο στομάχι: Επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, έτσι ώστε ο ασθενής να νιώθει «γεμάτος» για περισσότερη ώρα.
  • Στον μεταβολισμό: Ρυθμίζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης, βελτιώνοντας τη συνολική μεταβολική υγεία.

Το επόμενο βήμα: από την ένεση στο χάπι

Κι ενώ μέχρι σήμερα με τις ενέσιμες θεραπείες εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο είδαν τη ζωή τους να αλλάζει, η επιστημονική πρόοδος δεν σταματά: Η μεγαλύτερη εξέλιξη που περιμένουμε από εδώ και πέρα είναι η μετάβαση από την εβδομαδιαία ένεση στο καθημερινό χάπι.Η Novo Nordisk

έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον FDA για τη νέα από του στόματος σεμαγλουτίδη (σε δόσεις έως 25 mg), η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ως πόσιμη θεραπεία (χάπι) εντός του 2026.

Η λήψη ενός δισκίου το πρωί με άδειο στομάχι φιλοδοξεί να καταργήσει το «ψυχολογικό εμπόδιο» της βελόνας της ένεσης και να αυξήσει τη συμμόρφωση των ασθενών.

Για τη νέα πόσιμη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, μίλησε σε συνέντευξή του στο Health Talks του iatropedia.gr o πρόεδρος της παρασκευάστριας εταρείας Novo Nordisk Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

«Καταφέραμε μια πολύ σημαντική καινοτομία. Αναπτύξαμε μια τέτοια φαρμακοτεχνική μορφή που πλέον η ίδια ουσία που έχουμε σε ένεση να μπορεί να είναι διαθέσιμη σε χάπι, να μπορεί να περάσει από τη δοκιμασία του στομάχου… Αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη καινοτομία από μόνη της γιατί αυτά τα πεπτίδια συνήθως δεν μπορούν να ληφθούν με αυτόν τον τρόπο», τονίζει ο ίδιος.

Μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες για τη νέα θεραπεία στο κανάλι του iatropedia.gr στο youtube, στον χρόνο 14.50.

Ποιες είναι σήμερα οι θεραπείες κατά της παχυσαρκίας

Όλες οι μέχρι σήμερα θεραπείες, ωστόσο, παραμένουν στο «παιχνίδι» και αυτές είναι οι εξής:

  • Σεμαγλουτίδη (ενέσιμη και χάπι): Η θεραπεία που αποτέλεσε «βάση» της νέας εποχής, με μέση απώλεια βάρους γύρω στο 13-15%.
  • Τιρζεπατίδη (Tirzepatide): Ένας διπλός αγωνιστής (για παχυσαρκία και διαβήτη) που ήδη κυκλοφορεί και επιτυγχάνει ακόμη υψηλότερα ποσοστά απώλειας.
  • Ρετατρουτίδη (Retatrutide): Το επόμενο μεγάλο βήμα. Πρόκειται για έναν «τριπλό αγωνιστή» (φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly), που στις μελέτες έδειξε απώλεια βάρους έως και 25% (ή και 27% σε κάποιες περιπτώσεις), αποτελέσματα που συγκρίνονται πλέον με τις βαριατρικές επεμβάσεις. Αναμένεται στην αγορά το 2026-2027.
  • Ορφογλιπρόνη (Orfoglipron): Ένα μη-πεπτιδικό χάπι που αναμένεται να πάρει έγκριση σύντομα, προσφέροντας μια πιο οικονομική και εύκολη στη διανομή λύση.

Η παχυσαρκία σε αριθμούς και η επίπτωση στη δημόσια υγεία

Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.

Η χώρα μας κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., τόσο στους ενήλικες όσο και στην παιδική παχυσαρκία.

Οι διπλές επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Απειλεί και την υγεία και την οικονομία

Η παχυσαρκία αποτελεί το υπόστρωμα για τον διαβήτη, την υπέρταση, τη δυσλιπιδαιμία και τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Η μελέτη SELECT έδειξε ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Από την άλλη, η παχυσαρκία επιβαρύνει σημενατικά τα εθνικά συστήματα υγείας με δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, λόγω των επιπλοκών της και της απώλειας παραγωγικότητας.

Τα νέα φάρμακα φιλοδοξούν , πάντως, να φέρουν την «καρδιομεταβολική ύφεση» (cardiometabolic remission), δηλαδή την ταυτόχρονη υποχώρηση πολλαπλών διαταραχών μέσω της απώλειας βάρους.

Περιορισμοί, εμπόδια και η «παγίδα» της διακοπής

Παρά τον ενθουσιασμό, υπάρχουν σημαντικά «αλλά». Κάποια από αυτά, τα οποία αποτελούν τις επόμενες προκλήσεις για την επιστήμη, είναι τα εξής:

  • Επανάκτηση βάρους: Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος. Μελέτες δείχνουν ότι η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής συχνά οδηγεί σε επαναπρόσληψη των κιλών, αν δεν έχει γίνει ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής.
  • Κόστος: Προς το παρόν, οι θεραπείες αυτές παραμένουν ακριβές για το μέσο πολίτη αν δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ποιότητα απώλειας: Υπάρχει κίνδυνος απώλειας μυϊκής μάζας αντί για λίπος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η άσκηση με αντιστάσεις και η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη.
  • Lifestyle χρήση: Ο κίνδυνος αλόγιστης χρήσης από άτομα με φυσιολογικό βάρος για αισθητικούς λόγους είναι ορατός και επικίνδυνος.

Το ελληνικό πρόγραμμα «Προλαμβάνω» για την παχυσαρκία

Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην Ευρώπη, θέτοντας σε εφαρμογή ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της νόσου, με σκοπό να προσφέρει στους πολίτες της ουσιαστική στήριξη.

Έτσι παραχωρεί δωρεάν στους πιο επιβαρυμένους από αυτούς, τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Πώς μπορεί, όμως, να προμηθευτεί κανείς τις νέες θεραπείες, δωρεάν;

Το πρόραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, έχει εντάξει τις θεραπείες GPP-1 στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που -υπό προϋποθέσεις- αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, διατροφική συμβουλευτική και πρόσβαση σε σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες (όπως σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη) χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Σε ποιους απευθύνεται: Αφορά τόσο ενήλικες όσο και παιδιά/εφήβους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και συνοσηροτήτων.

Πώς γίνεται η ένταξη: Η διαδικασία γίνεται μέσω των ιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο πολίτης λαμβάνει παραπεμπτικά για εξετάσεις και, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, συνταγογραφείται η ανάλογη αγωγή.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες πολίτες έχουν ωφεληθεί, ενώ εκατοντάδες συνταγές νέας γενιάς έχουν εκτελεστεί, δείχνοντας τη μεγάλη ζήτηση και ανάγκη για τέτοιες παρεμβάσεις.

Τα νέα φάρμακα, ωστόσο, δεν είναι μαγική λύση, αλλά ένα πανίσχυρο επικουρικό εργαλείο. Η βάση παραμένει η εκπαίδευση του ασθενούς για έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα διατηρήσει το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Οικογένεια 44χρονου κλινικά νεκρού χάρισε ζωή μέσω δωρεάς οργάνων
ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι για να δείτε καρδιολόγο: Οδηγός πρόληψης για την προστασία της καρδιάς

4 Μαρτίου, 2026

Ο Δρ Γκραντ Ριντ, καρδιολόγος στην Cleveland Clinic των ΗΠΑ, εξηγεί ότι ο ρόλος του ειδικού δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση...

ΕΟΦ: Ανακαλείται γενόσημο του Zantac
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Συμπλήρωμα διατροφής συνδέεται με επιδημία σαλμονέλωσης – Διατίθεται μέσω διαδικτύου

4 Μαρτίου, 2026

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος οποιασδήποτε παρτίδας Ο ΕΟΦ προειδοποιεί...

Συσχετισμός ανάμεσα στην άνοιξη και τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας;
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και ανασφάλεια: Ποιες αβεβαιότητες επιβαρύνουν την ψυχική υγεία

4 Μαρτίου, 2026

Από τις δυσκολίες στις σχέσεις μέχρι την οικονομική πίεση, δείτε πώς οι καθημερινές αβεβαιότητες κλονίζουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα και...

Σημαντικές δεσμεύσεις για τη Δυτική Ελλάδα σε συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας – Υφυπουργού Υγείας
ΥΓΕΙΑ

Σημαντικές δεσμεύσεις για τη Δυτική Ελλάδα σε συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας – Υφυπουργού Υγείας

4 Μαρτίου, 2026

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, συναντήθηκε την Τρίτη 3 Μαρτίου, στο Υπουργείο Υγείας, με τον Υφυπουργό Υγείας αρμόδιο για...

Φαρμάκης στο Mega: «Η ψυχική νόσος αντιμετωπίζεται» – Η μεγάλη επένδυση της Περιφέρειας σε νέες δομές ψυχικής υγείας
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ

Φαρμάκης στο Mega: «Η ψυχική νόσος αντιμετωπίζεται» – Η μεγάλη επένδυση της Περιφέρειας σε νέες δομές ψυχικής υγείας

3 Μαρτίου, 2026

Στο Mega Channel βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναδεικνύοντας τη σταθερή και ουσιαστική στρατηγική της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας...

Δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα για μανικιούρ και πεντικιούρ
ΥΓΕΙΑ

Λάμπες μανικιούρ: Βάλτε αντηλιακό στα χέρια για να προστατευθείτε – Οι κίνδυνοι για την υγεία

3 Μαρτίου, 2026

Η υπεριώδης ακτινοβολίας (UV) από τις λάμπες μανικιούρ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα μας. Τι πρέπει να προσέχουμε. Οι...

Εμβόλια: Ανακοινώσεις τη Δευτέρα για τη γ΄ δόση στους άνω των 60 ετών
ΥΓΕΙΑ

Ιογενείς λοιμώξεις: Οι επιπλοκές που απειλούν τους ενήλικες και η αξία του εμβολιασμού

3 Μαρτίου, 2026

Πώς η έγκαιρη πρόληψη, μέσω εμβολιασμού, θωρακίζουν τον οργανισμό, περιορίζοντας δραστικά τις σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις που οδηγούν σε νοσηλεία. Οι...

Καθαρά Δευτέρα 2019: Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά των σαρακοστιανών
ΥΓΕΙΑ

Θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο υγιεινά – Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί

3 Μαρτίου, 2026

Θαλασσινά, ψάρια, οστρακοειδή, είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και της καρδιάς. Τα θαλασσινά είναι από τις...

ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ
Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Θλίψη στο Αγρίνιο για τον Φώτη Καρκαλή που τραυματίστηκε θανάσιμα σε εκτροπή δίκυκλου

    Θλίψη στο Αγρίνιο για τον Φώτη Καρκαλή που τραυματίστηκε θανάσιμα σε εκτροπή δίκυκλου

    850 κοινοποιήσεις
    Share 340 Tweet 213
  • Αγρίνιο: Εξώδικο από καταστηματάρχες γύρω από την ανάπλαση στην Καρπενησίου

    659 κοινοποιήσεις
    Share 264 Tweet 165
  • Ιόνια Οδός: Νέο ρήγμα στο 128ο χλμ.- Σε κυκλοφορία ο ένας κλάδος στις 10 Μαρτίου

    641 κοινοποιήσεις
    Share 256 Tweet 160
  • Θλίψη στο Ξηρόμερο για τον θάνατο της Βασιλικής Τσαμπιερη

    692 κοινοποιήσεις
    Share 277 Tweet 173
  • Ο Παναιτωλικός έμεινε ο ίδιος, δεν άλλαξε ποτέ ΑΦΜ

    657 κοινοποιήσεις
    Share 263 Tweet 164

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .