Quantcast

Παρουσίαση του βιβλίου «Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές»

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου παρουσιάστηκε το βιβλίο

του Δημοσιογράφου Κωστή Τσιακανίκα και   του Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας  Νίκου Χούτα :  «Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές».

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Συγκινημένος ο Αγρινιώτης Κωστής Τσιακανίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης των προσωπικοτήτων της τοπικής ιστορίας. Ο Παντελής Καρασεβδάς γεννήθηκε στον Αστακός το  1877 και πέθανε στο  Αγρίνιο το 1946. Ήταν χρυσός  Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, σημαίνον στέλεχος του Κόμματος Φιλελευθέρων και βουλευτής  και με σημαντική στρατιωτική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες:

“Σε μια εποχή που αναζητά πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση, σε μια εποχή που αναζητά πολιτικούς που λένε λίγα και πράττουν πολλά,  αναδείξαμε την πολυμήχανη και πολυσχιδή προσωπικότητα του αγωνιστή Καρασεβδά. Ήρθε η στιγμή να διδαχτεί  και η τοπική ιστορία στα σχολειά μας. Όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία που μετρά οκτώ Πρωθυπουργούς και δεκάδες ήρωες στην Επανάσταση του 21,στους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους αλλά και την πιο πρόσφατη ιστορία. Τοπική ιστορία πρέπει να διδάσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Ο Νίκος  Χούτας ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό αφιέρωμα στη ζωή του Αστακιώτη Ολυμπιονίκη, Στρατιωτικού και Πολιτικού που διέτρεξε μισό αιώνα πυκνής δημόσιας διαδρομής στα αθλητικά, πολεμικά και πολιτικά πεδία: « Ο Καρασεβδάς πέθανε  στο Αγρίνιο τέτοιες μέρες πριν από 77 χρόνια  έχοντας διαγράψει μια θυελλώδη πορεία ζωής. Αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στη σημαντικότερη προσωπικότητα της Αιτωλοακαρνανίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα”.

Στο βιβλίο και την έρευνα των δύο συγγραφέων αναφέρθηκαν ο  Πάνος Σόμπολος πρ. Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, ο πρωταθλητής Φώτης Ζησιμόπουλος  και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συνεχάρη τους  συγγραφείς για την ενδελεχή  έρευνα για μια σημαντική προσωπικότητα της Αιτωλοακαρνανίας : “Θα ήθελα  εκπροσωπώντας τους Αγρινιώτες να σας  ευχαριστήσω  γιατί   εργαστήκατε με κόπο γι αυτό το λεύκωμα.  Tο βιβλίο έρχεται να καλύψει  ένα  κενό. Ξεδιπλώνει  τη συγκλονιστική πορεία ενός σπουδαίου Αιτωλοακαρνάνα  που βρέθηκε στη δίνη συνταρακτικών γεγονότων. Αλλά και κάτι περισσότερο. Μας δίνει τη μοναδική  ευκαιρία, μέσα από σπάνια αρχεία και μαρτυρίες, να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα μιας ταραγμένης  περιόδου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από τους καταξιωμένους ηθοποιούς: Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Ζουγανέλη και Λεωνίδα Κακούρη.       

Την εκδήλωση συντόνισε  ο δημοσιογράφος Νίκος Ρογκάκος.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, γένι και στέκεται

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα και όρθια άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και όρθια άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.