Quantcast

Πάτρα: Τα επεισόδια της Τζωρτζίνας που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν οι γιατροί και η συμπεριφορά των γονιών στο «Παίδων»

Οι παιδονευρολόγοι σε «Παίδων» και Ωνάσειο δεν μπορούσαν να εξηγήσουν επιστημονικά τα επεισόδια του παιδιού και πίστευαν ότι η μητέρα δεν τους έδινε σωστές πληροφορίες λόγω… σύγχυσης.

Νέες πληροφορίες για τα όσα προηγήθηκαν από την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο «Παίδων» στην Αθήνα, τα επιστημονικά ανεξήγητα επεισόδια, αλλά και τις αφύσικες αντιδράσεις των γονιών της αφού άφησε την τελευταία της πνοή, έρχονται στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στο LIVE NEWS μίλησε η παιδονευρολόγος του «Παίδων» η οποία αναφέρθηκε στο βίντεο με το επεισόδιο των σπασμών του άτυχου παιδιού που είχε τραβήξει η Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Όταν εξέτασα την Τζωρτζίνα, στον θάλαμο βρισκόταν ο πατέρας και η μητέρα της. Τους ενημέρωσα για το εγκεφαλογράφημα που είχαμε κάνει και είπα ότι θα συνεχίσουμε την αγωγή που είχε δοθεί από την Πάτρα. Η μαμά του παιδιού μου έδειξε ένα βίντεο που είχε καταγράψει ένα αναφερόμενο επεισόδιο στο νοσοκομείο της Πάτρας» σημείωσε η παιδονευρολόγος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σε αυτό δεν είδε μια τυπική εικόνα σπασμών. «Σε αυτό το βίντεο, που περισσότερη ώρα έδειχνε το μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένο το παιδί, είδα μια βραδυκαρδία και το παιδί να μην παρουσιάζει τυπική εικόνα σπασμών. Της ζήτησα, αν έχει τη δυνατότητα να καταγράψει πάλι σε βίντεο κάποιο πιθανό επεισόδιο που θα κάνει πάλι το παιδί» συμπλήρωσε η γιατρός του «Παίδων», κρατώντας επιφυλάξεις για την εικόνα που παρουσίαζε το παιδί.

 

Ίδια εικόνα και στο Ωνάσειο

Τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό είχε αντιμετωπίσει μια ακόμη γιατρός, λίγους μήνες νωρίτερα στο Ωνάσειο. Η μαμά περιέγραφε σκηνές που δεν μπορούσαν επιστημονικά να σταθούν.

«Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα, είχε ξανακάνει σπασμούς στο σπίτι τους στην Πάτρα και εξαιτίας αυτών των σπασμών, πήγαν στο νοσοκομείο, όπου έπαθε η Τζωρτζίνα την ανακοπή. Όταν της ζήτησα να μου περιγράψει τη φύση του επεισοδίου, μου απάντησε ότι η Τζωρτζίνα έτρεμε και της είπε: “Μαμά, κοίτα πώς τρέμω, γιατί τρέμω;”» δήλωσε η παιδονευρολόγος.

Και για την γιατρό του Ωνασείου, η περιγραφή της μάνας ήταν… αναξιόπιστη, αφού φαινόταν ότι περιγράφει πράγματα που δεν εξηγούνται ιατρικά. Ωστόσο, η παιδονευρολόγος, ανυποψίαστη τότε (όπως και όλο το ιατρικό προσωπικό) τα απέδωσε σε συναισθηματική φόρτιση της Πισπιρίγκου.

«Δεδομένου ότι αυτό δεν συνιστά σπασμούς, γιατί σε γενικευμένους σπασμούς ο ασθενής δεν έχει επικοινωνία, ζήτησα να μου διευκρινίσει αν όντως το παιδί είχε επικοινωνία κατά το αναφερόμενο επεισόδιο. Η μητέρα, μου απάντησε πως αρχικά είχε επικοινωνία την οποία στη συνέχεια απώλεσε. Επειδή αυτό που μου είπε, δηλαδή ότι το παιδί ενώ έκανε σπασμούς, στην αρχή είχε επικοινωνία την οποία στη συνέχεια απώλεσε, δεν αξιολογείται ιατρικά, δεν την ρώτησα κάτι άλλο, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν θεώρησα ότι ήταν φορτισμένη συναισθηματικά και εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να μου δώσει αξιόπιστες πληροφορίες» συμπλήρωσε η γιατρός του Ωνασείου.

«Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι το παιδί πέθανε»

Την ίδια ώρα, στο LIVE NEWS μίλησε και μια νοσηλεύτρια του «Παίδων» η οποία περιέγραψε τις ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών, να σώσουν την μικρή Τζωρτζίνα, με την ίδια να τρέχει να φέρει την ξυλοκαΐνη που της ζητήθηκε και να την ανοίγει στο διάδρομο για να μην χάσει ούτε δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, έπειτα από 55 λεπτά που οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα – δυνατά να την επαναφέρουν, η 8χρονη κατέληξε.

«Μας ζητήθηκε από τους γιατρούς να την ετοιμάσουμε. Μπήκαμε στον θάλαμο εγώ και μια ακόμη νοσηλεύτρια, μαζέψαμε την ξυλοκαΐνη που ήταν ανοιχτή, τον ορό της Τζωρτζίνας, τη μάσκα οξυγόνου και αφού αποσωληνώσαμε το παιδί, του βγάλαμε τη στομία και τον φλεβοκαθετήρα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αφήσαμε τους γονείς της να μπουν στον θάλαμο για να τη δουν και όταν βγήκαν, ξαναμπήκαμε, κάναμε μπάνιο το παιδί και το καλύψαμε με σεντόνι. Ξαναμπήκαν οι γονείς στο θάλαμο και ο μπαμπάς, μετά από 10 λεπτά, ήρθε στη στάση των νοσηλευτών και μας ζήτησε να συντομεύσουμε τη διαδικασία για να πάει το παιδί στο νεκροτομείο».

«Ο μπαμπάς της ήταν βουρκωμένος και η μαμά της κάποια στιγμή έβγαλε έναν λυγμό. Για τέτοια περίπτωση, να χάνεις το παιδί σου ήταν αρκετά ψύχραιμοι. Βέβαια οι άνθρωποι ήδη είχαν χάσει δύο παιδιά και μπορεί για αυτό να ήταν σε αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε η νοσοκόμα του «Παίδων».

Οι γιατροί δεν πίστευαν ότι πέθανε το παιδί

Στις μαρτυρίες τους όλοι οι γιατροί, περιγράφουν την έκπληξη τους όταν η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε, καθώς τα επεισόδια των σπασμών που παρουσίαζε ήταν ανεξήγητα, χωρίς επιστημονική αιτιολογία και δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν το κοριτσάκι να πεθάνει.

«Γύρω στις 17:30 με 18:00 το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο η νοσηλεύτρια και μου είπε ότι το παιδί πέθανε. Αρχικά, δεν μπόρεσα να συνειδητοποιήσω αυτό που μου λέει. Μου είπε ότι το παιδί κατέληξε αφού έκανε ανακοπή. Κλήθηκε η μονάδα, έγιναν τα απαραίτητα, ενώ κλήθηκε και ο τεχνικός του απινιδωτή. Δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο» αναφέρει η παιδονευρολόγος του Παίδων.

Η γιατρός προσπαθούσε να λύσει το μυστήριο του θανάτου της Τζωρτζίνας ακόμη και μετά το θάνατο της. Την επόμενη μέρα, όπως περιγράφει, αναζήτησε το εγκεφαλογράφημα που είχε γίνει στη μικρή, αλλά σε αυτό υπήρχαν, όπως λέει, μόνο κινητικά παράσιτα και όχι επιληπτική δραστηριότητα.

«Είδα το παρατεταμένο εγκεφαλογράφημα του παιδιού. Την ώρα του αναφερόμενου επεισοδίου στις 18:30 στις 28 Ιανουαρίου 2022, καταγράφονται κινητικά παράσιτα και όχι σαφής επιληπτική δραστηριότητα. Το επόμενο επεισόδιο στις 00:00 δεν καταγράφηκε γιατί είχαν ξεκολλήσει τα ηλεκτρόδια. Την ίδια ημέρα ή την επόμενη, δεν θυμάμαι, με πήρε τηλέφωνο η νοσηλεύτρια και μου είπε ότι ήταν στην κλινική ο πατέρας ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της πολύωρης καταγραφής του εγκεφαλογραφήματος. Επειδή ήμουν απασχολημένη σε περιστατικό, είπα στη νοσηλεύτρια να του μεταφέρει ότι η καταγραφή δεν έδειξε σαφή επιληπτική δραστηριότητα» συμπλήρωσε η γιατρός του «Παίδων».

 

Ο ξαφνικός θάνατος του παιδιού, παρέμενε μυστήριο για την παιδονευρολόγο, αφού όπως υποστήριξε δεν επιβεβαιώθηκε επιληψία και τυπικά επεισόδια επιληψίας.

«Λόγω της ειδικότητάς μου και της εμπειρίας μου, θα μπορούσε ένα παιδί με την νευρολογική εικόνα της Γεωργίας να πεθάνει ξαφνικά, αλλά δεν είναι συνηθισμένο. Πολλά παιδιά με βαριά νευρολογική εικόνα ενηλικιώνονται. Από τα δύο επεισόδια που έκανε η Τζωρτζίνα στις 27 και 28 Ιανουαρίου του 2022 κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένα παιδί με εικόνα υποξικής ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας, όπως και η Γεωργία, δυνητικά θα μπορούσε να έχει και επιληψία. Από τα επεισόδια ωστόσο που είδαμε, τα οποία δεν ήταν τυπικά επεισόδια επιληψίας, αλλά και από τις καταγραφές στα εγκεφαλογραφήματα, δεν επιβεβαιώθηκε η επιληψία» προσέθεσε η γιατρός.

Όπως είναι γνωστό, οι εξηγήσεις στους γιατρούς δόθηκαν τρεις μήνες μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, όταν οι τοξικολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την χορήγηση της ουσίας κεταμίνη ως αιτία θανάτου.

Παράλληλα, οι γιατροί που περίθαλψαν τη Τζωρτζίνα αναρωτιούνται αν η κεταμίνη οφείλεται και για τα μυστηριώδη επεισόδια των σπασμών για τα οποία μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.