Quantcast

Πώς θα μπαίνουμε πλέον στην τράπεζα: Οριστικό! Αυτές είναι οι αλλαγές

Παύουν να ισχύουν οι περιορισμοί πρόσβασης στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων. Ειδικότερα σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναφέρεται: «Συναλλαγές στα τραπεζικά καταστήματα μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ αριθμός Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23983 (ΦΕΚ Β’ 2137/30.4.2022) ως προς τη διαχείριση της πανδημίας

Μετά τον επαναπροσδιορισμό των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, και για όσους συναλλασσόμενους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα με φυσική παρουσία, οι περιορισμοί πρόσβασης παύουν να ισχύουν.

Για όσους επιλέξουν την πραγματοποίηση συναλλαγών με φυσική παρουσία τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση χρησιμοποίησης προστατευτικής μάσκας και συνιστάται η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι οι συναλλασσόμενοι έχουν πάντα τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς εξυπηρέτησής τους, με την ηλεκτρονική τραπεζική και τη χρήση των καρτών τους».

Τράπεζα: Πόσο επηρεάζεται από την εισβολή στην Ουκρανία

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετρούν το κόστος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς προετοιμάζονται για ένα κύμα κόκκινων δανείων, που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαχυθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Η ιταλική UniCredit είναι εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία. Συνολικά, ο λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με βάση το ρευστό που βάζουν στην άκρη για την κάλυψη επισφαλειών, τις ζημιές από χρηματοοικονομικές πράξεις, τις απομειώσεις ενεργητικού και το κόστος της εξόδου από τη ρωσική αγορά, ανέρχεται ήδη στα 7 δισ. δολάρια και, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου ήδη μεταφράζεται σε ράλι στις τιμές εμπορευμάτων, νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πάσης φύσεως σοκ στις αγορές. Έχοντας επί χρόνια επωφεληθεί από την ταχεία ανάπτυξης της ρωσικής αγοράς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναρωτιούνται πλέον αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε μία οικονομία, που βαρύνεται με τόσες πολλές και σκληρές διεθνείς κυρώσεις. Την ίδια ώρα, εμφανίζονται διχασμένες ως προς το πόσο ευρύ θα είναι το πλήγμα στην οικονομία, με κάποιες να φοβούνται πολύ περισσότερο για δραματική αύξηση των επισφαλειών.

Οι διαβουλεύσεις σε διοικητικό επίπεδο, όπως και με εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών, είναι συνεχείς, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Αξιωματούχος ρυθμιστικής αρχής, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό δίκτυο, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση στη Ρωσία θα χρειαστεί πιθανότατα να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στην άκρη τα επόμενα τρίμηνα.

Η UniCredit ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς, χάρη στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση της και την υψηλή ποιότητα των κεφαλαίων. Έχει δεχθεί ήδη πλήγμα 1,85 δισ. ευρώ, καθώς εξετάζει το εάν θα εξέλθει τελικά πλήρως από τη Ρωσία.

Η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική Societe Generale δέχονται επίσης πιέσεις, τις οποίες όμως θεωρούν διαχειρίσιμες. Η τελευταία, τον περασμένο μήνα, συμφώνησε να πουλήσει τη ρωσική θυγατρική της Rosbank σε επενδυτική εταιρεία του Βλαντίμιρ Ποτάνιν, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, έναντι 3 δισ. ευρώ. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Εννέα στις δέκα τράπεζες μελετούν τα ψηφιακά νομίσματα

Ένας αυξανόμενος αριθμός κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως έχουν τη νομική εξουσία να εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας ( CBDC ) και, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό των κεντρικών τραπεζών που αναπτύσσουν επί του παρόντος CBDC ή τρέχουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχεδόν διπλασιάστηκε από 14% σε 26%, σύμφωνα με νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS)

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το 62% των κεντρικών τραπεζών εκτελούν σχετικά πειράματα.

Η έρευνα, βάσει της οποίας η BIS συγκέντρωσε απαντήσεις έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, δείχνει ότι οι εργασίες για τα CBDC της λιανικής βρίσκονται σε πιο ανεπτυγμένο στάδιο από τις εργασίες για τα CBDC χονδρικής. Σχεδόν το 20% των κεντρικών τραπεζών προχωρούν ή δοκιμάζουν ένα CBDC λιανικής. Αυτό είναι διπλάσιο από το μερίδιο των κεντρικών τραπεζών που κατασκευάζουν ή εφαρμόζουν πιλοτικά ένα CBDC χονδρικής.

«Παγκοσμίως, περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεντρικών τραπεζών θεωρούν ότι είναι πιθανό ή ενδέχεται να εκδώσουν CBDC λιανικής είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την BIS, 9 στις 10 κεντρικές τράπεζες μελετούν τα CBDC και «περισσότεροι από τους μισούς τα αναπτύσσουν τώρα ή εκτελούν πειράματα. Ειδικότερα, οι εργασίες για τα λιανικά CBDC έχουν προχωρήσει περισσότερο»

Η τράπεζα λέει ότι τόσο η πανδημία COVID-19 όσο και η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων και κρυπτονομισμάτων έχουν επιταχύνει το έργο των κεντρικών τραπεζών στα CBDC, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, όπου τα ιδρύματα που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει αυξηθεί σε σημασία ως κίνητρό τους για συμμετοχή σε έργα CBDC.

Κατά μέσο όρο, το 79% των κεντρικών τραπεζών προηγμένης οικονομίας δήλωσαν ότι η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων και κρυπτοστοιχείων έχει επιταχύνει τη δουλειά τους στα CBDC, σε σύγκριση με το 48% των κεντρικών τραπεζών από αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η BIS διαπιστώνει επίσης ότι ένας βασικός λόγος πίσω από τις εργασίες για τα CBDC χονδρικής, είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών πληρωμών.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.