Που οφείλεται η γενική ακαρπία των ελαιόδεντρων;

Του Χρήστου Σαλτογιάννη*

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος της ελιάς είναι ιδιαίτερη, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι ελαιώνες χαρακτηρίζονται από ακαρπία.

Αυτή η παραγωγική εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα των κλιματικών και καιρικών αλλαγών. Ειδικότερα, όλα τα οπωροφόρα δέντρα κατά τη χειμερινή περίοδο έχουν ανάγκη από ψύχος κατά τη διάρκεια του λήθαργου, πρέπει να υποστούν δηλαδή την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών για ένα χρονικό διάστημα και μετριέται σε ώρες, είναι οι λεγόμενες ώρες ψύχους.

Ωστόσο, ο περασμένος Νοέμβρης ήταν ένας άνυδρος μήνας και ο Δεκέμβρης με τη σειρά τους ήταν από τους πιο θερμούς των τελευταίων 100 ετών. Επιπλέον τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη δεν υπήρξε ικανοποιητικός βαθμός ψύχους, δεν ήταν ψυχροί όπως έπρεπε. Αντίθετα, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο παρατηρήθηκε μεγάλη θερμοκρασιακή ανωμαλία (εύρος τιμών), συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες επικρατούσε ψύχος (εμφάνιση πάχνης και παγετού) και ταυτόχρονα τις μεσημεριανές ώρες επικρατούσαν υψηλές τιμές. Αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα δέντρα και να επηρεαστεί άμεσα η ικανότητα ανθοφορίας τους, καρπόδεσης και εν τέλει της παραγωγικότητας τους.

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο φαίνεται περίτρανα ο καθοριστικός ρόλος των καιρικών συνθηκών και της ανάγκης για ώρες ψύχους, για την ομαλή παραγωγική πορεία των ελαιώνων και γενικά των καρποφόρων δέντρων. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι πολύπλευρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη να υπάρξουν νέες πρακτικές διαχείρισης των καλλιέργειών.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Μπισκότα
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.