Quantcast

Προσλήψεις στο δημόσιο: Πού θα γίνουν οι 17.942 διορισμοί το 2023

Με 40.498 μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους θα ενισχυθεί το Δημόσιο το 2023 σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Πιο αναλυτικά, έχουν προβλεφθεί να γίνουν 17.942 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και 22.556 συμβασιούχων.

Πού θα γίνουν 17.942 διορισμοί

Οσον αφορά στο τακτικό προσωπικό, από τους 17.942 διορισμούς οι 15.641 εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), εκ των οποίων οι 3.155 για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠ.ΟΠ.), 2.265 στους δήμους (οι 1.264 στη Δημοτική Αστυνομία), 1.357 στο υπουργείο Υγείας και 1.230 στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από τις θέσεις που δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω κανόνα (συνολικά 2.301), οι 1.367 αφορούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων και οι 42 την πρόσληψη προσωπικού με έμμισθη εντολή. Ο προγραμματισμός προσλήψεων διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, περιλαμβάνει στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του υπουργείου Υγείας, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων, τόσο της Κεντρικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο εκτιμώμενος αριθμός προσλήψεων προκύπτει βάσει των αποχωρήσεων του 2021, των εκτιμώμενων προσλήψεων για το 2022 και των μη υλοποιηθεισών προσλήψεων προηγούμενων ετών. Η κατανομή των εκτιμώμενων θέσεων ανά υπουργείο είναι: υπουργείο Οικονομικών 408 θέσεις, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 149 θέσεις, υπουργείο Εξωτερικών 42 θέσεις, υπουργείο Εθνικής Αμυνας 3.157 θέσεις, υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων 907 θέσεις, υπουργείο Εργασίας 519 θέσεις, υπουργείο Υγείας 1.361 θέσεις, υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας 867 θέσεις, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 1.037 θέσεις, υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 195 θέσεις, υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού758 θέσεις, υπουργείο Δικαιοσύνης 1.230 θέσεις, υπουργείο Εσωτερικών 247 θέσεις, υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου 150 θέσεις, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 126 θέσεις, υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών 872 θέσεις, υπουργείο Ναυτιλίας 224 θέσεις, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 159 θέσεις, υπουργείο Τουρισμού 55 θέσεις, ΟΤΑ Α’ βαθμού & φορείς 3.653 θέσεις, ΟΤΑ Β’ βαθμού 724 θέσεις, Ανεξάρτητες Αρχές 1.077 θέσεις, Προεδρία της Κυβέρνησης/γ.γ. πρωθυπουργού 25 θέσεις.

Περισσότεροι διορισμοί πτυχιούχων

Σχεδόν η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ειδικότερα, οι 5.495 θέσεις (31% του συνόλου) είναι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση), οι 2.888 (16%) κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση), οι 4.881 (27%) κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), 735 (4%) κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις είναι για ειδικές κατηγορίες. Οι περισσότερες θέσεις ΔΕ προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ. Οπως υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, στον φετινό προγραμματισμό δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης για την κάλυψη επιτελικών θέσεων, καθώς προτεραιοποιήθηκε η πρόσληψη εργαζομένων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ικανοποίησης σε θέσεις που απαιτούν Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση ξεπέρασε το 80%, ενώ το σύνολο των αιτημάτων που υπεβλήθησαν από τους φορείς ανέρχεται σε 35.590.

Και 22.556 θέσεις για συμβασιούχους

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου για το 2023, αποφασίστηκε η μείωση του ανώτατου ορίου έτους κατά 11% σε σχέση με αυτό του 2022 (25.344), δηλαδή η πλήρωση 22.556 θέσεων. Οι ανάγκες των υπουργείων και των φορέων για εποχικό προσωπικό ενσωματώνονται στη διαδικασία του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων του προσωπικού αυτού εγκρίνεται από το τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο κάθε Σεπτέμβριο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι κάθε χρόνο να μειώνονται οι προσλήψεις συμβασιούχων και οι θέσεις να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό, ειδικά στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες φορέων, όπως σε δήμους και νοσοκομεία. Οπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια έτσι και το 2023 θα συνεχιστούν οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στον τομέα της Υγείας. Αλλες ειδικότητες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προκηρύξεων είναι: μηχανικοί, τεχνικοί, τεχνίτες, διοικητικοί, οδηγοί, φύλακες, βρεφονηπιοκόμοι, αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, λογιστές, χειριστές μηχανημάτων, κηπουροί, καλλιτεχνικό προσωπικό, ναυαγοσώστες, κτηνίατροι, γεωπόνοι, κ.ά.

6.500 μόνιμοι μέσω γραπτού διαγωνισμού για 2 χρόνια

Το 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα διορισμού από πίνακες επιτυχόντων που θα προκύψουν από τον νέο γραπτό διαγωνισμό που θα γίνει την άνοιξη του 2023. Τα αποτελέσματα του πανελλήνιου αυτού διαγωνισμού αναμένεται να εκδοθούν μέσα σε ένα δίμηνο και οι επιτυχόντες θα διοριστούν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη.Υπενθυμίζεται ότι ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023 ή και ίσως και νωρίτερα σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Μάλιστα ο υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι θέσεις που θα ενταχθούν καταρχήν είναι γύρω στις 5μισι χιλιάδες και ίσως αυξηθούν κατά περίπου χίλιες, φτάνοντας συνολικά τις 6.500, νούμερο που απέχει από την αρχική κατανομή των 5.124 που έδωσε το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση η αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά φορέα, έδρα, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα θα πραγματοποιηθεί με τις προκηρύξεις του δεύτερου σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στην Πρόσκληση/Προκήρυξη βαθμολογία βάσης. Μάλιστα ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Οι επιτυχόντες θα μπουν σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων/ειδικοτήτων σε φορείς του Δημοσίου – κεντρική διοίκηση, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία υπουργείου, και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός περιλαμβάνει τα εξής δύο (2) μαθήματα/δοκιμασίες: α) εξέταση γνώσεων που αφορούν στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στο χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Η βαθμολογία των υποψηφίων σταθμίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας: α) εξέταση γνώσεων: 50%, β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας: 50%.

33.602 εκκρεμείς προσλήψεις

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα εξαλειφθεί άμεσα χάρη στογραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προκειμένου σε αυτόν να συμπεριληφθούν όχι μόνο οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ του 2022, αλλά και του 2023. Οπως εξήγησε, από το διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία.

Πώς θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Με το σύστημα της μοριοδότησης θα συνεχιστούν και το νέο έτος οι διορισμοί για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και για αναπληρωτές στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία δύο έτη έχουν γίνει πάνω από 25.000 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ σε αυτούς προστίθενται και άλλοι 35.000 αναπληρωτές. Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης είναι να συνεχιστούν οι μόνιμες προσλήψεις έτσι ώστε να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2023  

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ         408

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 149

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ              42

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ     3.157

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ               907

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ      519

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ           1.361

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ            867

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ       1037

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ          195

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ              758

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ             1.230

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ               247

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ  150

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 126

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ              872

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ    224

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ          159

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 55

ΟΤΑ Α’ ΒΑΘΜΟΥ & ΦΟΡΕΙΣ          3.653

ΟΤΑ Β’ ΒΑΘΜΟΥ               724

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ       1.077

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ/Γ.Γ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ             25

ΣΥΝΟΛΟ              17.942

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.