Quantcast

“Παρωδία η συνεδρίαση του Δ.Σ” λέει η ΛΑΣ Αγρινίου-Τα θέματα που τέθηκαν από την παράταξη

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε από την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η συνεδρίαση του ΔΣ στις 27/5/20 να γίνει κανονικά και όχι με τηλεδιάσκεψη. Η απάντηση ότι δεν μπορούσε να γίνει αυτό λόγω της επιδημίας του κορονοϊού τονίσαμε ότι είναι έωλη αφού έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε μια σειρά δραστηριότητες όπως η εστίαση και τα σχολεία όπου ο συνωστισμός είναι πιο μεγάλος σε σχέση με αυτόν που θα γινόταν με τη συνεδρίαση του ΔΣ έστω και κεκλεισμένων των θυρών. Δυστυχώς η Δημοτική πλειοψηφία δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας και προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη που καμία σχέση δεν έχει με συνεδρίαση ουσιαστική.Εν τέλει από την ίδια την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Λαική Συσπείρωση δικαιώθηκε αφού αυτό που έγινε ήταν μία παρωδία και οχι συνεδρίαση.
Παρά το απαράδεκτο συμμετείχαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ όπου και θέσαμε μια σειρά από θέματα – ερωτήματα επίκαιρα και σημαντικά τα οποία κοινοποιήσαμε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να είναι γνωστά σε όλους, όπως
· Για την απόφαση της κυβέρνησης από Δευτέρα 1 Ιούνη να ξεκινήσει η λειτουργία των Δημοτικών σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση με την αναγγελία επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπ/σης είχε πάρει πρωτοβουλία και συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, το σωματείο καθαριστριών σχολείων, την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Αγρινίου και την Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας για να συζητήσουν πώς θα διασφαλιζόταν ο πιο ασφαλής τρόπος για μαθητές- καθηγητές- εργαζόμενους-γονείς κατά την λειτουργία των σχολείων.
Παρόλες τις ενστάσεις που εκφράστηκαν , τα σχολεία λειτούργησαν και η μετακίνηση καθαριστριών από τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στη δευτεροβάθμια εκπ/ση καθώς και το μεγάλο ποσοστό απουσίας των μαθητών έκαναν πιο εύκολη την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Με το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων αλλάζουν συντριπτικά τα πράγματα όσον αφορά στις προϋποθέσεις που υπάρχουν ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών και του συνόλου της σχολικής κοινότητας και σε όλες τις βαθμίδες της. Πολύ δε περισσότερο που οι κτιριακές υποδομές σε δημοτικά και ιδίως σε νηπιαγωγεία σε πολλές περιπτώσεις είναι απαράδεκτες.
Παρ’ όλο που κατανοούμε ότι ο χώρος των μαθητών είναι το σχολείο κι όχι το σπίτι, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ανοίξουν τώρα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπ/σης και αυτό είναι ζητούμενο και για το Σεπτέμβρη, αναλόγως των συνθηκών , αν δεν παρθούν από τώρα τα απαραίτητα μέτρα σε δομές-εκπ/κούς-πόρους-καθαρίστριες-διοικητικό προσωπικό. (Βλέπετε ότι και τώρα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μετατρέψει τις συμβάσεις των καθαριστριών από μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις έργου αορίστου χρόνου).
Για όλα αυτά ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο να αποφασίσει να ζητήσει και να επιμείνει το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και αφού εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Τη Δευτέρα να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την τήρηση των κανόνων και αν δεν διασφαλίζεται η χωρίς κινδύνους λειτουργία να προχωρήσουμε στην αναστολή λειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπ/σης, τουλάχιστον για τώρα. Τονίζουμε επίσης ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετατίθενται στους Δήμους, στην οικογένεια, στους εκπ/κούς ακόμα και στα παιδιά.
· Με την υπ’ αριθμ. 26258/28.4.2020 απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών έγινε κατανομή στους Δήμους 16.910.000 ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και δεν αποτελούν επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση του κράτους προς την Τοπική Διοίκηση.
Από το ποσό αυτό ο Δήμος μας επιχορηγήθηκε μόνο (σε σχέση με τις ανάγκες του γιατί ονομαστικά είναι από τα πιο υψηλά ποσά που έλαβαν οι Δήμοι) με 144.000 ευρώ που πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις Πυροσβεστικές και Δασικές υπηρεσίες.
Επειδή βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο(ήδη έχουμε γευτεί τον πρώτο καύσωνα) ρωτάμε τη δημοτική αρχή ποιες ενέργειες έχει προγραμματίσει μ’ αυτά τα χρήματα, αν επαρκούν για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και τι σκοπεύει να κάνει αν όχι, αν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας για να μην τρέχουμε πίσω από καταστάσεις αν δημιουργηθούν, αν πρόκειται να λειτουργήσει η επιτροπή Πολιτικής Προστασίας.
Με το ερώτημα αυτό εκφράσαμε την αγωνία μας γιατί, ενώ βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο , διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία , ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη και η ανάλογη προετοιμασία για την οργάνωση των δράσεών μας.
Φυσικά το γεγονός αυτό είναι και απόρροια του νέου σχεδιασμού για την πολιτική προστασία της χώρας, που πλέον με τον αντιδραστικό νόμο 4662/2020 να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Μέσω αυτού προωθείται ακόμη περισσότερο η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας. Μεταφέρει παράλληλα αρμοδιότητες σε δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους με στόχο τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία και την δασοπροστασία μέσω της ανταποδοτικότητας εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού.
· Την 9η Μάη θέλοντας να τιμήσουμε τη μέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο επισκεφτήκαμε με το σύλλογο της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το ΚΚΕ το μνημείο των 59 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων. Δυστυχώς το μνημείο όχι μόνο δεν ήταν προσβάσιμο αλλά και δύσκολα ορατό από το δρόμο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το πείσμα και την προσωπική εργασία των συμμετεχόντων που με κάθε πρόσφορο μέσο δημιουργήσαμε μονοπάτι πρόσβασης στο μνημείο.
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή άμεσα να γίνει περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου (καθαρισμός).
Το ίδιο ζητήσαμε και για πλατεία της πόλης του Αγρινίου που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης (όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, για το οποίο πολλές φωτογραφίες και συνεντεύξεις έχουν πραγματοποιηθεί από τη δημοτική αρχή) στη θέση Αη Βασιλιώτικα, στην περιοχή του πρώην ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «ΠΑΛΛΑΔΙΟ». (δεν μπορέσαμε να βρούμε ονομασία της πλατείας) όπου η εικόνα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα και το ύψος των χόρτων εντός της πλατείας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Την ίδια εικόνα παρατηρούμε και σε πολλούς περιφερειακούς δρόμους της πόλης.
· Στο συνοικισμό Γαύρο Χούνης στη θέση που βρίσκονται οι γνωστές βρύσες που έγιναν επί ιταλικής κατοχής , έχει τοποθετηθεί ταμπέλα με τον τίτλο «13 ΒΡΥΣΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ». Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή άμεσα να μεριμνήσει για απομακρυνθεί η ταμπέλα που θυμίζει τον φασίστα κατακτητή της χώρας μας και προκλητικά προσφέρει στον κάθε διψασμένο νερό στο όνομά του.
· Τέλος ρωτήσαμε τη δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο τί γίνεται με την σύνταξη και εφαρμογή κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών όπως υπήρχε υποχρέωση από το άρθρο 31 του ν. 4497/2017 από το ίδιο έτος. Η μη ύπαρξη κανονισμού λειτουργίας δημιουργεί προστριβές μεταξύ των εμπλεκόμενων στις λαϊκές αγορές που πολλές φορές όπως πριν λίγο καιρό μπορούν να μετατραπούν και σε επεισόδια.
Στα παραπάνω ερωτήματα δεν δόθηκε καμία απάντηση είτε γιατί υποτημούνται τα ερωτήματα τα οποία θέσαμε, είτε γιατί δεν υπάρχει. Το μόνο που συνέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η αποθέωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ
ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.