Quantcast

Ραΐνες Αγρινίου: Καταγγελίες για προβλήματα στην υγεία των κατοίκων από τον υποσταθμό της ΔΕΗ

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι λόγω του υποσταθμού  αυξάνονται σοβαρές παθήσεις καρκίνος κ.α ενώ η δημοτική παράταξη Αγρινίου «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:


Στην κοιλάδα του οικισμού Ραΐνας της ΤΚ Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου λειτουργεί ένα από τα Κέντρα Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της πρώην ΔΕΗ και νυν ΑΔΜΗΕ, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970. Κι αν ήδη από τότε έλαβαν χώρα μια σειρά «ακροβασιών» για τη δημιουργία του, η συνεχιζόμενη επέκτασή του δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης χθες, ούτε καν εδώ και τώρα. Ένα ΚΥΤ που δημιουργήθηκε με έξι γραμμές υψηλής τάσης, λειτουργεί σήμερα με δέκα ενώ έχουν εκπονηθεί σχέδια περαιτέρω επέκτασης!!

Από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής ανακίνησαν το θέμα, έρχονται στο φως στοιχεία τουλάχιστον ανησυχητικά καθώς από τη μία ρητές προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΚΥΤ φαίνεται να παραβιάζονται ενώ ήδη εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον των Δικαστικών Αρχών από την άλλη καταγράφονται περιστατικά σοβαρότατων προβλημάτων υγείας στους κατοίκους της περιοχής (καρκίνος, θυροειδείς, καταρράκτες). Η πρακτική των τελευταίων χρόνων, από τις Σκουριές μέχρι τα Αιολικά Πάρκα στις αλπικές ζώνες των βουνών μας δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας και επανάπαυσης, αντιθέτως θέτουν καθήκον επιφυλακής για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής!!

Οι εποπτεύουσες αρχές (Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος) οφείλουν να πράττουν τα δέοντα, να εξηγήσουν τους λόγους της αδράνειάς τους μέχρι την αντίδραση των κατοίκων και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα. Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ξεκαθαρίζουμε ότι τα μάτια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας είναι ορθάνοιχτα, στραμμένα στο ζήτημα και θα εγγυηθούν ότι δε θα υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Το ηλεκτρικό ρεύμα από την παραγωγή και τη μεταφορά μέχρι την κατανάλωσή του είναι κοινωνικό αγαθό και κάθε διαδικασία υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος δε θυσιάζονται στο βωμό οποιασδήποτε κερδοφορίας. Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας.

Για την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Ο επικεφαλής

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ


Πάντως το θέμα με τα προβλήματα στην υγεία από τους Υποσταθμούς (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ έχει προβληματίσει και στο παρελθόν με την  ΔΕΗ Α.Ε. να απαντά ότι :
Η ΔΕΗ τηρεί με αυστηρότητα και συνέπεια την Ελληνική Νομοθεσία, τους Ελληνικούς και Διεθνείς Κανονισμούς και τις συστάσεις και οδηγίες των αρμοδίων Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται θεσμικά με το θέμα.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.