Quantcast

Σχολεια: «Κλειστά» μετά τις γιορτές; Αποκάλυψη για πρόβα τηλεκπαίδευσης

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων!

Θα επιστρέψουν ξανά οι μαθητές τη νέα χρονιά στα θρανία; Κι αν ναι ποια ημερομηνία;

Τα σχολεία έκλεισαν (23/12) για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η… ανακούφιση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι έκδηλη, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι σχολικές μονάδες αποτελούν έναν από τους πιο μεταδοτικούς παράγοντες του κορονοϊού στην κοινωνία.

Το γεγονός ότι θα μειωθεί η κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, δίνει ένα χρονικό περιθώριο στην κοινωνία να προχωρήσει στο χτίσιμο της ανοσίας με την επίσπευση του εμβολιασμού που πλέον γίνεται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες (σ.σ.: από 5 ετών κι άνω), ωστόσο, η κινητικότητα των εορτών και προβληματίζει και τρομάζει για το τι μπορεί να επικρατήσει στα μέσα Γενάρη, όπου κι αναμένεται έξαρση κρουσμάτων.

Σχολεια: Γι αυτό το λόγο λοιπόν παραμένει πάντα στο τραπέζι η λήψη μέτρων για τα σχολεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει περίπτωση να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, τόνισε ότι η απόφαση αυτή ισχύει στην παρούσα φάση και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2022.

Το ίδιο υποστήριξαν μεταξύ άλλων, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσο και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι θα πραγματοποιηθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλείνουν την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 κι ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, μετά τη γιορτή των Φώτων που πέφτει την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πληροφορίες θέλουν μερίδα επιστημόνων να ζητούν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μετά τις γιορτές και να παραταθεί το άνοιγμά τους κατά μία εβδομάδα. Κι αυτό γιατί αναμένουν έκρηξη κρουσμάτων από τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες συναθροίσεις, παρά τα όποια μέτρα αυτοπροστασίας ληφθούν από τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση επανεκτιμάται μέρα με τη μέρα και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί οποιοδήποτε μέτρο, τη στιγμή που η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται ραγδαία και… ύπουλα, μιας και τα συμπτώματά της είναι σχεδόν αμελητέα και πολύ ήπια, όπως κι αυτά της Δέλτα.

Αυτό είναι το νέο μοντέλο lockdown του 2022 και τα νέα μέτρα

Πώς θα είναι το νέο lockdown; Μετά τα μέσα Ιανουαρίου αναμένουν οι ειδικοί να φανεί η επιβάρυνση της μετάλλαξης Ομικρον από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε κρούσματα και σκληρούς δείκτες (θάνατοι, διασωληνωμένοι) της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιστήμονες σχεδόν προεξοφλούν ότι μετά τους εορτασμούς θα έρθουν οι περιορισμοί, με την πρώτη που φαίνεται να πλήττεται ξανά να είναι η εστίαση.

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση μετά τις γιορτές, ενώ, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πρώτο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αλλά και ποια μέτρα θα χρησιμοποιήσει για να ανακόψει την πιθανή ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο τραπέζι δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση γενικό lockdown, αλλά ούτε και απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μετακινήσεων στα πρότυπα της περσινής χρονιάς. Ωστόσο, το ωράριο στην εστίαση δεν αποκλείεται μετά τις γιορτές (να κλείνουν δηλαδή νωρίτερα τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης), μέτρο που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, πλήττοντας οικονομικά τον κλάδο.

Η κυβέρνηση πάντως σε όλους τους τόνους -παρά τις συστάσεις ορισμένων ειδικών- έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά και μετά τις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, κάτι που επανέλαβε και απέρριψε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις του.

Επιστροφή της τηλεργασίας είναι επίσης ένα μέτρο, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιστρέψει, αρχικά με ποσοστό 20%.

Σχολεια: Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο:

«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.»

Σχολεια: Για την πιθανότητα ενός νέου lockdown ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε σήμερα:

«Τα στοχευμένα μέτρα θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, όπως και άλλα μέτρα που στοχεύουν να αναχαιτίσουν την Όμικρον, δεν θα πρέπει ποτέ να φεύγουν από το τραπέζι αυτά, γιατί θα δούμε κάποια στιγμή ότι ήταν λάθος. Οι χώρες, όπως η Γαλλία, που έκλεισαν τα κέντρα διασκέδασης, είχαν σταματήσει τη μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους και δεν χρησιμοποίησαν καθόλου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως κάναμε εμείς. Τα μέτρα τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα υγείας, αυτό θα καθορίσει τα πράγματα. Αν πάμε σε αύξηση κρουσμάτων στις γιορτές και στα Φώτα θα περιμένουμε την πίεση στο σύστημα 10 με 15 μέρες αργότερα».

Η εκτίμησή του δε για τις επόμενες εβδομάδες τρομάζει:

«Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός. Ίσως τα Φώτα, τα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500».

Σχολεια: «Κλειστά» μετά τις γιορτές; Αποκάλυψη για πρόβα τηλεκπαίδευσης

Για να επιστρέψουμε ωστόσο στο κύριο θέμα μας που αφορά στα σχολεία, ο καθηγητής Σαρηγιάννης προχώρησε σε αποκαλύψεις.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση.

Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

newsme.gr

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.