Quantcast

Στιγμές συγκίνησης στο Ξηρόμερο : Για πρώτη φορά λειτουργία στον Αγ. Γεώργιο (στο παλιό Βασιλόπουλο)

Μοναδικές στιγμές στον Άγιο Γεώργιο. Τελέσθηκε μετά απο 43 χρόνια θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό στο παλιό χωριό.

Το πρωινό τις 10ης Αυγούστου 2019 θα μείνει χαραγμένο στη Ιστορία του μικρού Χωριού μας. Μέτα απο 43 χρόνια εγκατάλειψης ο Ναός γέμισε ξανά απο πιστούς από το χωριό μας αλλα και απο τα γειτονικά χωριά.
Η πανηγυρική θεία λειτουργία ετελεσθει προεξάρχοντος του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Αιτωλιας και Ακαρνανιας κκ Κοσμα, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κκΝεκτάριου Τριαντη συνλειτουργουντων του εφημεριου του οικείου εφημέριου Ναού πατηρ Θεόδωρου Τριαντη και του εφημέριου Γουριωτισσης και συγχωριανού μας,πατηρ Χρήστου Γιωτη.Τους οποίους και ευχαριστουμε θερμά.

Με το πέρασμα τις πύλης που οδηγεί στο εσωτερικό του Ναού ένας ρίγος αισθημάτων μας διαπέρασε όλους.
Θαυμασμός,δέος ,λατρεία τα ευχάριστα αισθήματα αλλα και σκεπτικισμός,στεναχώρια και πίκρα για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο Ναός σε σημείο που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση. Ποικίλες οι αναμνήσεις των μεγαλυτέρων που έζησαν το Ναό σε πληρη λειτουργία φέρνοντας στη μνήμη τους ακόμα και τα σημεία που καθόντουσαν κατά τον εκκλησιασμό τους. Απο νωρίς το πρωι οι πιστοί ανηφόρισαν το δρόμο που οδηγεί στο Ναό. Σε λίγα λεπτά γέμισε το εσωτερικό του Ναού αλλα και ο μεγάλος εξωτερικός χώρος που τον περιβάλει. Ήταν η ιστορικοτερη στιγμή των τελευταίων ετών στο χωριό μας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες
Μάλιστα ο Σύνδεσμος  Βασιλοπουλιωτών Ξηρομέρου «Η ΒΕΛΑ» τονίζει “Ευχαριστουμε θερμά όλους τους συγχωριανούς μας και τους φίλους του χωριού μας που με την παρουσία τους τίμησαν την πανηγυρική ,ιστορική και ίσως και η τελευταία λειτουργία στον ιερό Ναό.

Ευχαριστουμε το νεο πρόεδρο του χωριού μας κο Πάνο Πετρονικολό και το Δήμο Ξηρομερου για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν να προετοιμάσουμε το Ναό. Ευχαριστουμε τις εθελόντριες συγχωριανές μας και τους συγχωριανούς μας που μας βοήθησαν στη καλη οργάνωση και στην εξυπηρέτηση των πιστών. Μας τίμησαν με την παρουσια τους ο νέος Δήμαρχος Ξηρομερου Γιάννης Τριανταφυλλακης και ο δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Μπαμπουρης.
Η θεία λειτουργία οργανώθηκε απο το εκκλησιαστικό συμβουλιο με τη συνεργασία του Συνδέσμου ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ « Η ΒΕΛΑ».
Ο Ναός χτίστηκε το τέλος του 19ου αιώνα ,εγκαταληφθηκε το 1976,λόγο μετεγκατάστασης του χωριού το 1965 και έκτοτε αφέθηκε στη μοίρα του αντιμέτωπος με τα σημεία των καιρών και τις ορέξεις της φύσης. Σήμερα κυνδινευει άμεσα με ολική καταρευση ,αν δεν παρθουν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του.
Ειναι μοναδικό μνημείο πανελλαδικά, χρίζουν ειδικής προστασίας .
Ξεκινάμε προτοβουλιες για τη σταδιακή στήριξη του Ναού εως την τελική του σωτηρία. Το εγχείρημα δύσκολο και ισως ακατόρθωτο καθώς απαιτούνται πολλές μελέτες πολλές και δαπανηρές εργασίες τις οποίες μια μικρη κοινωνία ειναι αδύνατο να επωμισθεί. Μακάρι η δημοσίευση μας να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων πιστεύουν οτι μπορούν να βοηθήσουν για την εξεύρεση πόρων για την αποτροπή κατάρρευσης του Ναού”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.