Σειρά κρίσιμων ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των Δήμων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2026.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία σε θέματα που, όπως επισημαίνει, δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στους Δήμους.
Στο επίκεντρο η εγκύκλιος για τους αντιδημάρχους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την καταστατική θέση των αιρετών. Με βάση τις νέες προβλέψεις, οι αντιδήμαρχοι που είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι ΙΔΑΧ στο Δημόσιο, ιατροί του ΕΣΥ ή στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας τίθενται σε αναστολή των υπηρεσιακών τους καθηκόντων για όσο διάστημα ασκούν τα αυτοδιοικητικά τους καθήκοντα.
Σύμφωνα με την ΠΕΔ, η ρύθμιση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση των άμισθων αντιδημάρχων, καθώς ουσιαστικά οδηγεί σε απώλεια εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης έμπειρων στελεχών στην αυτοδιοίκηση.
Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάθεση μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης, ώστε οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την επόμενη δημοτική περίοδο, με αναδρομική ισχύ όπου απαιτείται.
Ζητούν περισσότερους πόρους για τους Δήμους
Η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας τοποθετήθηκε επίσης για τη μελέτη της ΕΕΤΑΑ σχετικά με το λειτουργικό κόστος των Δήμων, χαρακτηρίζοντάς την θετική πρωτοβουλία, επαναφέροντας παράλληλα πάγια αιτήματα της αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σταδιακή αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) ώστε να φτάσουν το 8% του ΑΕΠ, η απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στους ΟΤΑ, η εξασφάλιση ότι κάθε νέα αρμοδιότητα θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση, καθώς και η δημιουργία νέου αναπτυξιακού προγράμματος για έργα τοπικών υποδομών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, με την ΠΕΔ να επισημαίνει ότι οι διαθέσιμοι πόροι απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.
Προτάσεις για το πρόγραμμα 55+ της ΔΥΠΑ
Στο τραπέζι τέθηκαν και οι προτάσεις της ΠΕΔ για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω της ΔΥΠΑ.
Μεταξύ άλλων, ζητείται η διάθεση 8.000 θέσεων αποκλειστικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αναθεώρηση των κριτηρίων κατανομής με βάση και την ορεινότητα, τη νησιωτικότητα και το μήκος του παραλιακού μετώπου κάθε Δήμου, καθώς και η μετάθεση της έναρξης του νέου προγράμματος για τον Νοέμβριο του 2026.
Παράλληλα, η ΠΕΔ ζητά να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη εργαζομένων που συνεχίζουν να απασχολούνται με προσωρινές δικαστικές διαταγές, αλλά και νομοθετικές αλλαγές ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα νέα προγράμματα όσοι είχαν εργαστεί σε προηγούμενους κύκλους.
«Όχι άλλοι αιφνιδιασμοί»
Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπογράμμισαν ότι οι αλλαγές που αφορούν την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να προχωρούν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των Δήμων.
Όπως τονίστηκε, κάθε νέα νομοθετική παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιάζεται έγκαιρα και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ώστε να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και οδηγούν σε εκ των υστέρων διορθωτικές κινήσεις.









