Τεράστια αλλαγή στα διόδια της Αττικής Οδού – Χρέωση με την ώρα

Αλλαγές στα διόδια της Αττικής Οδού – Ποιο το νέο σύστημα

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της συμφόρησης που παρατηρείται καθημερινά.

Ωστόσο, ακόμα, δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Δηλαδή, για παράδειγμα, ποιες ώρες της ημέρας θα είναι πιο ακριβό το αντίτιμο για να χρησιμοποιήσει κανείς την Αττική Οδό, ενώ βέβαιο αναμένεται να είναι ότι η φθηνότερη τιμή θα είναι τις βραδινές ώρες. Σήμερα, τα διόδια της Αττικής Οδού είναι στα 2,80 ευρώ ανά διέλευση.

Ο κ. Πολίτης πάντως σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι ακόμα η αλλαγή αυτή αργεί. Μέχρι το καλοκαίρι του 2023, από ό,τι φαίνεται, δεν θα υπάρχει αλλαγή στις τιμές.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή»:

«Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε στα οκτώ υποψήφια σχήματα το σχέδιο της νέας σύμβασης παραχώρησης, ενώ αναμένουμε τις αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών για την τιμολογιακή πολιτική στα διόδια. Εχουμε προτείνει ένα μοντέλο τιμολόγησης που θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα χρήσης του άξονα και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου. Εκτιμούμε ότι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των οικονομικών προσφορών».

Έτσι μπορείτε να αποκτήσετε e-pass για την Αττική Οδό

Οι τρόποι για να αποκτήσετε e-PASS είναι:

Στο δίκτυο διάθεσης e-PASS, που περιλαμβάνει εκατοντάδες σημεία:

13 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών (Σ.Ε.Σ.) της Αττικής Οδού, του αυτοκινητόδρομου Μορέας (Ε.Ο. Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας) και του νέου Σημείου, στις εγκαταστάσεις του «I. KTEO Κόμβος Αμαρουσίου», για το οποίο δεν απαιτείται είσοδος στην Αττική Οδό.

13 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών (Σ.Ε.Σ.) της Αττικής Οδού, του αυτοκινητόδρομου Μορέας (Ε.Ο. Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας) και του νέου Σημείου, στις εγκαταστάσεις του «I. KTEO Κόμβος Αμαρουσίου», για το οποίο δεν απαιτείται είσοδος στην Αττική Οδό.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πώς να το τοποθετήσετε

Εάν το παρμπρίζ σας είναι αθερμικό, προβλέπεται ειδικός χώρος τοποθέτησης του e-PASS.

1ο βήμα: Καθαρίστε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας με το μαντιλάκι

2ο βήμα: Αφαιρέστε την αυτοκόλλητη ταινία της βάσης του e-PASS

3ο βήμα: Κολλήστε με προσοχή τη βάση της ηλεκτρονικής συσκευής στο εσωτερικό του παρμπρίζ και τοποθετήστε το e-PASS στη βάση. Ο οδηγός πρέπει να βλέπει την εικόνα της Αττικής Οδού και το τηλέφωνο επικοινωνίας.

Πώς γίνεται η αίτηση για διέλευση μόνιμων κατοίκων από διόδια

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικά αίτηση για δωρεάν διέλευση από διόδια της περιοχής σας.

Συγκεκριμένα υποβάλλετε:

  • δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος
  • αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού εφορίας
  • άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητάτε τη διέλευση από τα διόδια
  • κάρτα ανεργίας οι άνεργοι
  • δελτίο στάθμευσης ατόμων με αναπηρία τα άτομα με αναπηρία

Στη συνέχεια ενημερώνεστε επίσης ηλεκτρονικά, για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής σας.

Ηλεκτρονική καταγραφή των μόνιμων κατοίκων για ελεύθερη διέλευση από τα διόδια

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει την έναρξη της ηλεκτρονικής καταγραφής των μόνιμων κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Κηφισιάς για την ελεύθερη διέλευση τους με την έναρξη εφαρμογής του  Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων καθώς και των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Ωρωπού από τα υπάρχοντα πλευρικά διόδια με την ολοκλήρωση της καταγραφής, μέσω Ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και στοιχείων, στην ιστοσελίδα του.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης μετά την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων απέστειλε επιστολή στην Εταιρεία Παραχώρησης για τη ΜΗ κατασκευή των σταθμών διοδίων στις περιοχές Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου και Σχηματαρίου Χαλκίδας, που προβλέπονται τόσο στις αρχικές συμβάσεις του 2006 όσο και στις αναθεωρημένες του 2013.

Διέλευση μόνιμων κατοίκων από διόδια – Στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπεται ότι οι δημότες – μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων, Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών δεν θα πληρώνουν διόδια, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που καλύπτουν και οι τρεις Δήμοι, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης, αφού νωρίτερα δεν θα κατασκευαστούν οι σταθμοί διοδίων.

Για τους δημότες – μόνιμους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού προβλέπεται με το πέρας της καταγραφής ελεύθερη διέλευση από τους 8 πλευρικούς σταθμούς διοδίων, ενώ, όπως ήδη έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θα υπάρξει πρόσθετη διαπραγμάτευση για να υπάρξει σχετική μέριμνα και για τα μετωπικά διόδια. Σημειώνεται ότι η καταγραφή αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις προβλέψεις πιθανών πρόσθετων απαλλαγών.

Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η ελεύθερη διέλευση των συμπολιτών μας με αναπηρία, που επίσης πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Για τους εργαζόμενους στις περιοχές, συχνούς χρήστες, η συμφωνία προβλέπει εκπτωτικές χρεώσεις, αναλόγως τον αριθμό των διελεύσεων ανά μήνα, που φθάνουν σε ποσοστό 50%.

Αναλυτικά:

Δημιουργείται ειδικό Εκπτωτικό Πρόγραμμα Εργαζομένων που θα αφορά τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο, για να μετακινηθούν από και προς το χώρο εργασίας τους, θα εφαρμόζεται ανά ημερολογιακό μήνα και επιπλέον των τυχόν υφισταμένων εκπτωτικών προγραμμάτων μηνιαίων διαδρομών, παρέχοντας πέντε επιπλέον διαδρομές χωρίς την καταβολή αντιτίμου, αμέσως μετά την 40η μηνιαία διέλευση. Συγκεκριμένα θα παρέχεται:

Από την 11η ως την 20η διέλευση, έκπτωση 5%,

Από την 21η ως την 30η διέλευση, έκπτωση 15%,

Από την 31η ως την 40η διέλευση, έκπτωση 20%,

Από την 41η ως την 45η διέλευση, δωρεάν διέλευση

Από την 46η ως την 50η διέλευση, έκπτωση 40%,

Από την 51η διέλευση, έκπτωση 50%

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί  με εντατικούς ρυθμούς τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων. Στις 4 Απριλίου ολοκληρώθηκε η Α Φάση του Διαγωνισμού και προχωρούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες για τη Β’ Φάση.

H ηλεκτρονική φόρμα καταγραφής των μονίμων κατοίκων στους τέσσερις δήμους, έχει ήδη αναρτηθεί στο επίσημο site του υπουργείου (www.yme.gr) σε ευκρινές σημείο.

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι πολίτες των τεσσάρων δήμων σε ηλεκτρονική πάντα μορφή, είναι τα εξής:
• Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος.
• Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας
• Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα μόνιμου κατοίκου
• Για τα ΑμεΑ θα πρέπει να υποβληθεί δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ

Διέλευση μόνιμων κατοίκων από διόδια – Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διέλευση από τα διόδια

Η διέλευση διοδίων είναι κάτι που για καποιον ο οποιος μετακινείτε συχνά μπορεί να κοστίζει αρκετά. Ανθρωποι ομως που πληρούν ορισμένα κριτήρια μπορούν να έχουν δωρεάν διέλευση αν υποβάλουν τα απαραιτητα δικαιολογητικά.

Δωρεάν διέλευση διοδίων: Άνεργοι και ΑΜΕΑ

Η λειτουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του πρώην υπουργού Υποδομών. Αφορά τους μετωπικούς σταθμούς:

ΤΥΡΙΑ
ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ
ΜΑΛΑΚΑΣΙ
ΜΟΥΣΘΕΝΗ
ΙΑΣΜΟΣ
ΜΕΣΤΗ
ΑΡΔΑΝΙΟ
ΙΕΡΟΠΗΓΗ

Όπως και τους κατοίκους των δήμων:
ΑΒΔΗΡΩΝ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΙΑΣΜΟΥ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ
ΜΕΤΣΟΒΟΥ
ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
ΜΥΚΗΣ
ΞΑΝΘΗΣ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΠΡΕΣΠΩΝ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΣΟΥΛΙΟΥ
ΣΟΥΦΛΙΟΥ
ΤΟΠΕΙΡΟΥ
ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω δήμων, αλλά και οι άνεργοι και τα Άτομα με Αναπηρία, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτουν:

  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του προσώπου που θα εγγράφεται στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος
  • Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας
  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα/τα μόνιμου κατοίκου
  • Κάρτα ανεργίας σε ισχύ για τους ανέργους
  • Ως αναφορά τα Άτομα με Αναπηρία. Θα υποβληθεί το δελτίο στάθμευσης ΑΜΑ. Το οποίο θα χορηγηθεί από τις υπηρεσίες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διέλευση μόνιμων κατοίκων από διόδια – Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σύντομη
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα ελέγξει την εγκυρότητα των αιτήσεων. Το αίτημα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων εγκρίνετε όταν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν.

Η ηλεκτρονική «φόρμα» θα είναι διαθέσιμη από τις σελίδες του Υπουργείου με την επιλογή του σχετικού banner ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ. Μπορείτε να πατήσετε εδώ για να κάνετε την αίτηση.

Δωρεάν διέλευση διοδίων: Εγνατία Οδός
Οι άνεργοι οδηγοί θα περνάνε δωρεάν από όλα τα διόδια της Εγνατίας Οδού μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή προσέφυγαν άνεργοι πολίτες διαμαρτυρόμενοι. Η εταιρία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» δεν αποδεχόταν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε μετά από έρευνα, ότι η εταιρία ερμήνευε εσφαλμένα την διάταξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών η οποια έλεγε «οι άνεργοι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση καταβολής τέλους διοδίων διερχόμενοι µε οχήματα ιδιοκτησίας τους από σταθμούς διοδίων της εταιρείας, στο βαθμό που διέθεταν κάρτα ανεργίας σε ισχύ».

Τι ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη για τα διόδια

Διέλευση μόνιμων κατοίκων από διόδια – Ειδικότερα, η Αρχή, απαιτούσε από τους δικαιούχους την υποβολή σχετικής αίτησης. Ωστόσο η εφαρμογή αυτή αφορούσε µόνο σε δικαιούχους οι οποίοι είχαν την κύρια κατοικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση εντός των ορίων συγκεκριμένων απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Μπισκότα
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.