Quantcast

Θέρμο: Η ΡΑΕ δικαίωσε δύο επενδυτές φωτοβολταϊκών που είχαν προσφύγει κατά του ΔΕΔΔΗΕ

Υπέρ δύο επενδυτών φωτοβολταϊκών που είχαν κάνει καταγγελία κατά του ΔΕΔΔΗΕ απεφάνθη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Αναλυτικότερα, οι επενδυτές προσέφυγαν στη ΡΑΕ για ζητήματα που άπτονται των οριστικών προσφορών σύνδεσης που εξέδωσε ο Διαχειριστής και όρων σύνδεσης με το δίκτυο δύο φωτοβολταϊκών σταθμών από 99,825 Kw, στο Δήμο Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας.

Η ΡΑΕ, αφού συνεκτίμησε τις απαντήσεις που έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, αποφάσισε τα εξής:

Κάνει δεκτή την Καταγγελία ότι ο Διαχειριστής εφήρμοσε διαφορετική πρακτική (χρήση διευρυμένων ορίων σχεδιασμού για την ανύψωση και τη διακύμανση της τάσης και διαφοροποίηση του προφίλ ζήτησης του τοπικού δικτύου) κατά την τεχνική εξέταση της σύνδεσης των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών των Καταγγελλόντων, συγκριτικά με σταθμούς (αριθμοί με α/α εφαρμογής ΑΠΕ 111865, 112105, 112601, 111445 και 112025) που προηγήθηκαν της εξέτασής τους, χωρίς εύλογη αιτία για τη διάκριση αυτή και κατά παράβαση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και ειδικότερα των διατάξεων των άρθρων 127 και 128 του ν. 4001/2011, των άρθρων 5, 53 και 70 του Κώδικα διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (η υπ’ αριθ. 395/2016 Απόφαση ΡΑΕ, ΦΕΚ Β’ 78/20.01.2017) και των όρων 24 και 28 της Άδειας Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (η υπ’ αριθ. 83/2014 Απόφαση της ΡΑΕ).

Επιβάλει στην καθ’ ής πρόστιμο ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) Ευρώ για την από μέρους της παραβίαση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, σύμφωνα µε τα ως άνω εκτενώς αναλυθέντα. Το πρόστιμο εισπράττεται σύμφωνα µε τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 36 παρ. 6 του ν. 4001/2011, όπως ισχύει.

Απευθύνει σύσταση στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για υποβολή πρότασης στους Καταγγέλλοντες για την κατάθεση κοινής αίτησης σύνδεσης των φωτοβολταϊκών σταθμών τους, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 55 του ΚΔΕΔΔΗΕ, εφόσον κάτι τέτοιο δύναται να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του δικτύου και στη μείωση του κόστους των απαιτούμενων έργων ή/και των χρεώσεων για τη σύνδεσή τους και υπό την προϋπόθεση ότι η ομαδοποίηση κρίνεται εν προκειμένω τεχνικά εφικτή, καίρια και εύθετη.

Απευθύνει σύσταση στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την παράλειψη κατάρτισης των Εγχειριδίων Χρεώσεων Σύνδεσης Παραγωγών και Πρόσβασης στο Δίκτυο, εμπροθέσμως κατά τις διατάξεις του Κώδικα και καλεί τον Διαχειριστή, όπως ενημερώσει την Αρχή άμεσα, από την κοινοποίηση της παρούσας, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τα αναμενόμενα χρονοδιαγράμματα υποβολής των Εγχειριδίων Εφαρμογής του ΚΔΕΔΔΗΕ των οποίων η έκδοση τελεί σε εκκρεμότητα.

Απευθύνει σύσταση στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για τη συμπερίληψη στις Προσφορές Σύνδεσης ανάλυσης της συνολικής χρέωσης σύνδεσης στις επί μέρους συνιστώσες της σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 3 περ. (στ) του ΚΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα ανά υπηρεσία (π.χ. προμελέτη, μελέτη, ενεργοποίηση), έργο, είδος και τύπο εξοπλισμού, με διάκριση μεταξύ άμεσων και έμμεσων δαπανών, εφόσον περιλαμβάνονται έμμεσες δαπάνες.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.