Quantcast

Τι είναι η εργασία εξ αποστάσεως και πώς να βρείτε μια τέτοια θέση εργασίας

Τα τελευταία χρόνια η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Πολλοί εργαζόμενοι πλέον εκτιμούν περισσότερο την ευελιξία και αναζητούν τρόπους για να εργαστούν από το σπίτι.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο τι ακριβώς είναι αυτό το μοντέλο εργασίας, τι πλεονεκτήματα προσφέρει, ποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσετε και πώς μπορείτε να βρείτε μια τέτοια θέση εργασίας.

Τι είναι η εργασία εξ αποστάσεως;

Η εργασία εξ αποστάσεως είναι γνωστή και ως εργασία από το σπίτι και είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα νέο, ευέλικτο μοντέλο εργασίας, κατά το οποίο ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του από την άνεση του σπιτιού του ή ακόμα και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Πώς εφαρμόζεται το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας.

Ο πρώτος τρόπος είναι ο παραδοσιακός, δηλαδή η σύναψη μιας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη, στην οποία αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες του εργαζόμενου θα παρέχονται από απόσταση και χωρίς υποχρέωση φυσικής παρουσίας στα γραφεία της εταιρείας. Σε αυτήν την περίπτωση, η εταιρεία θα πρέπει βρίσκεται στην Ελλάδα ή να έχει κάποιο τοπικό υποκατάστημα για να μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο δεύτερος τρόπος περιλαμβάνει τη δραστηριοποίηση του εργαζόμενου ως ελεύθερος επαγγελματίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του είτε σε σταθερή είτε σε περιστασιακή βάση σε μία ή και περισσότερες εταιρείες.

Πώς μπορείτε να βρείτε μια θέση εργασίας εξ αποστάσεως

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε μια θέση εργασίας από απόσταση. Παρακάτω, θα παραθέσουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς.

LinkedIn

Μέσω της μηχανής αναζήτησης εργασίας του LinkedIn μπορείτε να βρείτε θέσεις εργασίας με την ένδειξη “remote”. Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω εργοδότης αναζητά εργαζόμενο από απόσταση, είτε για εξαρτημένη μισθωτή εργασία είτε για κάποια συνεργασία με έναν ελεύθερο επαγγελματία.

Διαδικτυακές Πλατφόρμες

Υπάρχουν πλέον πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες που φέρνουν σε επαφή εργοδότες με  υποψήφιους, με σκοπό τη συνεργασία από απόσταση. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες είναι: Fiverr, Upwork, Freelancer κ.ά. Σε αυτήν την περίπτωση, ο υποψήφιος συνήθως καλείται να δημιουργήσει ένα προφίλ, όπου παραθέτει το βιογραφικό του και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει. Παράλληλα, οι εργοδότες αναρτούν αγγελίες ή έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους που έχουν τα προσόντα που αναζητούν.

Προσωπικά project

Ένας άλλος τρόπος για να μπορέσετε να απασχοληθείτε από το σπίτι είναι να ξεκινήσετε ένα προσωπικό ψηφιακό project και να το αξιοποιήσετε οικονομικά. Τέτοια εγχειρήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημιουργία κοινοτήτων ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα στα social media, κάποιο blog, podcast ή/και κάποιο e-shop.

Πώς να κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας από απόσταση

Αν θέλετε να βρείτε μια θέση εργασίας από απόσταση, καλό θα ήταν να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας κατάλληλα, έτσι ώστε να αναδείξετε τα δυνατά σας σημεία, αλλά και τα στοιχεία που αναζητούν οι εργοδότες.

Όπως είναι λογικό, η εξοικείωση με διάφορα διαδικτυακά εργαλεία και γενικότερα οι ψηφιακές δεξιότητες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα βιογραφικό. Αποτελούν απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει ένας εργαζόμενος να λειτουργήσει αποτελεσματικά από απόσταση. Παράλληλα, άλλες δεξιότητες όπως η διαχείριση χρόνου, η πειθαρχία και η ικανότητα εργασίας χωρίς επίβλεψη μπορούν πραγματικά να σας αναδείξουν.

Επιπρόσθετα, η επιλογή του εργαζόμενου συνήθως γίνεται και αυτή από απόσταση, γεγονός που στερεί την προσωπική επαφή του με τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο προσωπικού. Έτσι, μια καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε μια συνοδευτική επιστολή για το βιογραφικό σας, προσδίδοντας μια πιο προσωπική πινελιά. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά έτοιμα πρότυπα συνοδευτικής επιστολής που μπορείτε να προσαρμόσετε, έτσι ώστε να κάνετε μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση, ακόμα και από απόσταση.

Τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας για τον εργαζόμενο

Υπάρχουν αρκετά ελκυστικά στοιχεία σε αυτό το νέο μοντέλο εργασίας. Τα βασικά πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο που απασχολείται από το σπίτι είναι τα εξής:

  • Ευελιξία: Πολλές φορές η εργασία εξ αποστάσεως προσφέρει αυξημένη ευελιξία ως προς το ωράριο, τον χρόνο εργασίας και φυσικά τον τόπο διαμονής του εργαζόμενου.
  • Εκμηδενισμός του κόστους και του χρόνου μετακίνησης από και προς τη δουλειά: Καθώς η εργασία παρέχεται από το σπίτι, ο εργαζόμενος δεν δαπανά χρήματα για τις μετακινήσεις του, ενώ παράλληλα εξοικονομεί πολύτιμο προσωπικό χρόνο. Το πλεονέκτημα αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και κοστοβόρα.
  • Ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής: Η ευέλικτη φύση αυτού του μοντέλου εργασίας, καθώς και ο εκμηδενισμός του χρόνου μετακίνησης επιτρέπει στους εργαζόμενους να διαχειριστούν καλύτερα την ιδιωτική τους ζωή.
  • Περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης: Ο εργαζόμενος δεν περιορίζεται γεωγραφικά και μπορεί να βρει πιο εύκολα μια θέση εργασίας που να ανταποκρίνεται στα προσόντα του, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του και από την έδρα της εκάστοτε εταιρείας.

Οι προκλήσεις της εξ αποστάσεως εργασίας

Παρόλο που η εξ αποστάσεως εργασία παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο, ενέχει και μερικές προκλήσεις:

  • Απομόνωση και μοναξιά: Καθώς ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του από το σπίτι, δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους συναδέλφους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει συχνά σε αισθήματα απομόνωσης ή/και μοναξιάς.
  • Δυσκολία επικοινωνίας: Σε μια ομάδα όπου όλοι ή μερικοί εργαζόμενοι απασχολούνται από το σπίτι με ευέλικτο ωράριο, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της.
  • Διαχείριση ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής: Μια συχνή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από απόσταση είναι η διαχείριση και ο διαχωρισμός της ιδιωτικής και της επαγγελματικής ζωής. Το σπίτι μετατρέπεται σε επαγγελματικό χώρο και πολλές φορές είναι δύσκολο να τεθούν όρια μεταξύ χαλάρωσης και δουλειάς.
  • Ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας: Ο εργαζόμενος που καλείται να εργαστεί από το σπίτι ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος και συχνά πρέπει να έχει πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας, όπως σε λογισμικό ERP και CRM. Δεδομένου ότι το δίκτυο στο οποίο συνδέεται συνήθως δε διαθέτει αυξημένες δικλείδες ασφαλείας, εγείρεται ο κίνδυνος παραβίασης των συστημάτων.

Λάβετε υπόψη τα παραπάνω για να αξιολογήσετε κατά πόσο θα σας ταίριαζε μια θέση εργασίας από απόσταση, αναζητήστε τέτοιες θέσεις εργασίας και προετοιμαστείτε κατάλληλα, κάνοντας το επόμενο βήμα στην καριέρα σας… από την άνεση του σπιτιού σας!

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.