AgrinioSite
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 2026
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
AgrinioSite
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
No Result
View All Result
AgrinioSite
No Result
View All Result

Την Τρίτη  εορτάζει  ο Νεομάρτυρας του Αγρινίου,  Άγιος  Ιωάννης  ο Βραχωρίτης

21 Σεπτεμβρίου, 2025
κατηγορία: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
0
Γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης στο Αγρίνιο
Share on FacebookShare on Twitter

    Την Τρίτη  23 Σεπτεμβρίου  εορτάζει  ο Νεομάρτυρας του Αγρινίου,  Άγιος  Ιωάννης  ο Βραχωρίτης και ο χώρος του Μαρτυρίου του, που βρίσκεται  στον προαύλιο χώρο  του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. 

    Την Δευτέρα  το απόγευμα  ώρα 6.30 θα τελεσθεί ο πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και κήρυγμα από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο  Ράπτη. 

   Την Τρίτη το πρωί  στο χώρο  του Μαρτυρίου,  θα τελεσθεί  η Θεία Λειτουργία με κήρυγμα του Ιεροκήρυκα π. Καλλινίκου Καζαντζή, ενώ το απόγευμα  ώρα  5.30 θα τελεσθεί  ο μεθεόρτιος Εσπερινός  και η Παράκληση  του Νεομάρτυρα.

    Ο χώρος του Μαρτυρίου  θα είναι  όλη την ημέρα ανοικτός ώστε οι πιστοί να προσκυνήσουν και να προσεγγίσουν την Χάρι και προσφορά  των νεομαρτύρων.  

Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Εξ Αγαρηνών, ο Βραχωρίτης!

Ανάμεσα στη χορεία των Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται: «εξ Αγαρηνών».

Πρόκειται για πολλούς τούρκους μουσουλμάνους, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό και αξιώθηκαν του μαρτυρίου.

Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος νεομάρτυρας Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών, ο Βραχωρίτης, τούρκος στην καταγωγή, γιός του φημισμένου Σεΐχη της Κόνιτσας και δερβίσης, δηλαδή θρησκευτικός αρχηγός και δάσκαλος της περιοχής.

Γεννήθηκε περί το 1780 στην Κόνιτσα και ονομαζόταν Χασάν.

Ο πλούσιος και ευγενής πατέρας του φρόντισε να του εμπεδώσει τις αρχές του Ισλάμ και να σπουδάσει κοντά σε ξακουσμένους ιεροδιδασκάλους του Ισλάμ.

Κατόπιν τον έστειλε στα Γιάννενα, όπου σε ηλικία είκοσι ετών έγινε και αυτός δερβίσης.

Ο Αλή Πασάς εκτίμησε τα χαρίσματά του και τις ικανότητές του και τον έστειλε στον διοικητή της Αιτωλοακαρνανίας Γιουσούφ Αράπη, να υπηρετήσει στην αυλή του, στο Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο), ως δερβίσης.

Εκείνος τον δέχτηκε με χαρά, διότι ήταν και φίλος του πατέρα του, αναθέτοντάς του την θρησκευτική επιστασία της περιοχής, διδάσκοντας το Κοράνιο και στηρίζοντας στους μουσουλμάνους.

Αλλά ο νεαρός δερβίσης Χασάν ήταν άνθρωπος καλής θελήσεως.

Διέθετε αγαθή ψυχή και έδειχνε συμπόνια για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας.

Μάτωνε η ψυχή του βλέποντας τα δεινά των υποδούλων Χριστιανών, ενοχλούμενος για τις θηριωδίες των ομοφύλων του.

Δε μπορούσε να δικαιολογήσει τη διδασκαλία του Κορανίου για τους αλλοθρήσκους, οι οποίοι ήταν άξιοι τιμωριών και εξοντώσεως.

Μια απρόσμενη όμως συνάντηση και ένας σύντομος διάλογος με έναν σεβάσμιο ορθόδοξο ιερέα, έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, άλλαξε τη ζωή του.

Για πρώτη φορά άκουσε για την αγάπη του Θεού, της οποίας είναι αποδέκτες όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις.

Διαπίστωσε με έκπληξη ότι ο ραγιάς ιερέας δεν τον μισούσε!

Μετά από αυτό, κάτι άλλαξε μέσα του. Κάποια ανεξήγητη δύναμη οδηγούσε συχνά τα βήματά του στον περίβολο του ναού.

Ήταν Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όταν αποφάσισε κάποιο βράδυ να μπει στο φτωχικό το ιερέα για να μάθει, ό, τι του απέκρυψαν οι δάσκαλοί του, για τη χριστιανική πίστη.

Ακολούθως, τα βράδια της Μ. Εβδομάδος παρακολουθούσε κρυφά από κάποιο παράθυρο τις Ιερές Ακολουθίες.

Η θέα του Εσταυρωμένου, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, τον συντάραξε, παίρνοντας τη μεγάλη απόφαση να αρνηθεί το Ισλάμ και να ασπασθεί τον Χριστιανισμό.

Ζήτησε από τον ιερέα να τον βαπτίσει, αλλά εκείνος, φοβούμενος γενική σφαγή των κατοίκων, τον συμβούλεψε να πάει αλλού να βαπτισθεί.

Κατέφυγε λοιπόν στην βενετοκρατούμενη Ιθάκη, όπου κατηχήθηκε, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Ιωάννης.

Δεν γύρισε πλέον στο Αγρίνιο, αλλά εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Ξηρομέρου, στο χωριό Φυτείες, όπου νυμφεύτηκε μια ευσεβή νέα και προσλήφτηκε, από τον κτηματία Πάνο Γαλάνη, ως αγροφύλακας.

Τον περισσότερο χρόνο τον περνούσε στην ύπαιθρο κρυμμένος, για να μην προδοθεί στους τούρκους, δοξολογώντας ασίγαστα το Χριστό, που τον αξίωσε να αναγεννηθεί και να γίνει πιστός του.

Μια απόμακρη σπηλιά την είχε μεταβάλλει σε ναό, όπου προσεύχονταν με αστείρευτα δάκρυα ευγνωμοσύνης προς το Θεό.

Στο χωριό έμπαινε για να λειτουργηθεί και να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων.

Αλλά όμως τόσο οι δικοί του, όσο και οι τουρκικές αρχές του Βραχωρίου τον αναζητούσαν.

Απεσταλμένοι του πατέρα του τον εντόπισαν. Προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα κάποιος τούρκος νερολόγος τον αναγνώρισε και τον κατάγγειλε στον νέο διοικητή του Βραχωρίου Σουλεϊμάν Μπέη, ως αποστάτη του Ισλάμ.

Αστυνομικό απόσπασμα τον συνέλαβε και τον οδήγησε στον Μουσελίμη του Βραχωρίου Ελμάς για απολογία, ο οποίος προσπάθησε με κολακείες να τον πείσει να ασπασθεί ξανά το Ισλάμ.

Αλλά ο Ιωάννης με γαλήνια διάθεση, του απάντησε πως άδικα κουράζεται, διότι βρήκε την αλήθεια, που χρόνια έψαχνε και η οποία θα του χαρίσει την αιώνια ζωή.

Αυτό που του ζητούσε ήταν ενάντια στην ευτυχία που βίωνε ως πιστός του Χριστού, του αληθινού και ζωντανού Θεού.

Ήξερε βεβαίως πως τον περίμενε η θανατική καταδίκη, διότι αυτό προστάζει το Κοράνιο σε περίπτωση αλλαξοπιστίας μουσουλμάνου.

Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο φανατικός Μουσελίμης έγινε θηρίο από το θυμό του, θεωρώντας τα μεγάλη προσβολή.

Διέταξε να τον κλείσουν στο μπουντρούμι, αφού τον βασανίσουν χωρίς λύπηση, ελπίζοντας ότι έτσι θα μεταπείθονταν.

Τον άρπαξαν οι στρατιώτες, φορώντας του βαριά αλυσίδα στο λαιμό και δένοντάς του τα πόδια σε βαρύ ξύλο.

Τον ραβδίζανε ανελέητα, τον κλωτσούσαν και τον περιγελούσαν.

Ο Ιωάννης υπόμεινε με υπεράνθρωπη καρτερία το μαρτύριο για μέρες, δεν φώναζε, δεν διαμαρτύρονταν, παρά μόνο προσευχόταν: «Θεέ μου βοήθησε με»!

Ο θηριώδης Μουσελίμης αφού είδε ότι δεν έφερναν αποτέλεσμα τα βασανιστήρια, αποφάσισε να τον θανατώσει, διότι δεν ήθελε μια νέα προσβολή από τον Μάρτυρα.

Διέταξε να τον μεταφέρουν στον περίβολο του ναού του Αγίου Δημητρίου. Εκεί κάτω από τον θεόρατο πλάτανο, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα, τον αποκεφάλισαν, αρνούμενοι να του επιτρέψουν να κάμει το σημείο του σταυρού.

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1814. Απαγόρευσαν δε να ταφεί το λείψανό του, ρίχνοντάς το σε παρακείμενο βούρκο για να το φάνε τα σκυλιά.

Κάποιοι όμως τολμηροί Χριστιανοί ζήτησαν και πήραν την άδεια ταφής του σε κοντινό χωράφι, με την προϋπόθεση να μην τελεσθεί χριστιανική κηδεία.

Λίγο καιρό μετά μετέφεραν τα τίμια λείψανά του, με κίνδυνο, στην ιστορική Ιερά Μονή Προυσού, όπου τα εντοίχισαν στο ναό.

Βρέθηκαν το 1974 να ευωδιάζουν, επιτελώντας πολλά θαύματα.

Τόσο το Αγρίνιο, όσο και η γενέτειρά του η Κόνιτσα, τιμούν αρκούντως τον άγιο Ιωάννη.

Η ιερή μνήμη του τιμάται στις 23 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του ενδόξου μαρτυρίου του.

Ο ένδοξος άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης, με την στροφή του στην Ορθοδοξία και με το ηρωικό του μαρτύριο, αποτελεί τον πλέον ισχυρό κόλαφο σε όσους νεωτεριστές και οικουμενιστές ισχυρίζονται ότι η Ορθοδοξία μας «δεν έχει το προνόμιο της αποκλειστικότητας στη σωτηρία» και πως «και άλλες θρησκείες προσφέρουν σωτηρία», «καθ’ ότι αποτελούν διαφορετικούς δρόμους αναφοράς και ένωσης με το θείον»!

Αν, εν προκειμένω, το Ισλάμ προσφέρει σωτηρία, προς τι η στροφή του αγίου Ιωάννη στην Ορθοδοξία και ο μαρτυρικός του θάνατος;

Όμως εκείνος, όπως και οι χιλιάδες άλλοι Νεομάρτυρες, ήταν πεπεισμένος ότι η μόνη αληθινή πίστη είναι η Ορθοδοξία, η οποία, μόνη αυτή, αποτελεί την αληθινή Εκκλησία του Χριστού και προσφέρει σωτηρία και καμιά άλλη πίστη και θρησκεία!

Σχετικά Άρθρα

Η Αερολέσχη Αγρινίου σας καλεί στο Πολιτικό Αεροδρόμιο στα πλαίσια του εορτασμού των Ταξιαρχών, προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας (Κυρ 8/11/2026 10:00-14:00)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Αερολέσχη Αγρινίου σας καλεί στο Πολιτικό Αεροδρόμιο στα πλαίσια του εορτασμού των Ταξιαρχών, προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας (Κυρ 8/11/2026 10:00-14:00)

7 Νοεμβρίου, 2026

Η Αερολέσχη Αγρινίου συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ταξιαρχών, προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί το Πολιτικό Αεροδρόμιο (Δοκίμι...

Αγρίνιο: Πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στον Άγιο Χριστόφορο
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αγρίνιο: Πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στον Άγιο Χριστόφορο

6 Νοεμβρίου, 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα θα εορταστεί στο Αγρίνιο η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2026,...

«Μίλα μου μέσα από το παιχνίδι» – Βιωματικό σεμινάριο στο Αγρίνιο
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μίλα μου μέσα από το παιχνίδι» – Βιωματικό σεμινάριο στο Αγρίνιο

6 Νοεμβρίου, 2026

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλλιτεχνοχώρι» και το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Βήματα Λόγου» διοργανώνουν το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2026, από τις 18:00...

Σαρακοστή : Πώς η νηστεία κάνει καλό και στο περιβάλλον
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: «Το αποτύπωμα της Νηστείας στον Άνθρωπο & την Επιστήμη»

5 Νοεμβρίου, 2026

Το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός», και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων...

Μεσολόγγι: Θεατρική παράσταση από το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» για τα 200 χρόνια από την Έξοδο
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεσολόγγι: Θεατρική παράσταση από το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» για τα 200 χρόνια από την Έξοδο

5 Νοεμβρίου, 2026

Τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Αποφασίσαμεν Ομοφώνως…» παρουσιάζει το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα», τιμώντας τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ηρωική...

«Μίλα μου μέσα από το παιχνίδι» – Βιωματικό σεμινάριο στο Αγρίνιο
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μίλα μου μέσα από το παιχνίδι» – Βιωματικό σεμινάριο στο Αγρίνιο

5 Νοεμβρίου, 2026

Τρίωρο βιωματικό σεμινάριο για τον λόγο, την επικοινωνία και την έκφραση μέσα από το θεατρικό, μουσικό και αισθητηριακό παιχνίδι Ο...

ΦΚ Αγρινίου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΚ Αγρινίου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ»

5 Νοεμβρίου, 2026

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Αγρινίου, της Κίνησης Πνευματικού Ακτιβισμού «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» σας προσκαλεί στην επόμενη συνάντηση με θέμα συζήτησης: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ...

Έκτη μέρα αγωνίας για τον Μπάμπη στο Μεσολόγγι
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μεγάλη πρωτοβουλία της Ε.Ο.Ε.Δ. Μεσολογγίου για την πρόληψη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συνεργασία των εθελοντικών ομάδων

4 Νοεμβρίου, 2026

Η Αιτωλοακαρνανία ενώνει τις δυνάμεις της για τον εθελοντισμό και την Πολιτική Προστασία Μια μεγάλη πρωτοβουλία της Ε.Ο.Ε.Δ. Μεσολογγίου για...

Καιρός στο ΑγρίνιοΠρόγνωση επόμενων ημερών

Eιδησεογραφική πύλη με θεματολογία ποικίλης ύλης από το Αγρίνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Η δύναμη του διαδικτύου, η αμεσότητα της είδησης και η ταχύτατη διάδοσή της, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής και το agriniosite.gr σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του.
Με αποκαλυπτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνα, συνεντεύξεις, αφιερώματα. πολιτισμός, αθλητισμός κ.α
Το agriniosite.gr στηρίζει την κοινωνία και ελέγχει την εξουσία. Είναι η Δύναμη σου…
Η Δύναμη της Ενημέρωσης!

Facebook X-twitter Youtube

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Web Design & Development

© 2025 AgrinioSite

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του agriniosite.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

No Result
View All Result
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΣΤΗΛΕΣ
    • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • STYLE
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ

© 2023 AgrinioSite Web Design & Development by .