Quantcast

Τράπεζες: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Ξεκινά η «μάχη» των τραπεζών για τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Την αρχή έκανε η Eurobank ανακοινώνοντας επιτόκια ως 2,5% για καταθέσεις 24 μηνών με ποσό εκκίνησης τις 10.000 ευρώ.

Το επιτόκιο είναι σχεδόν διπλάσιο από τα ισχύοντα στις καταθέσεις προθεσμίας της τράπεζας και δείχνει ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να μπουν στον ανταγωνισμό για την προσέλκυση καταθέσεων, έστω και με… καθυστέρηση. Γνώστες των εξελίξεων υποστηρίζουν ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τις άλλες τρεις συστημικές, καθώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ για άνοδο των κεντρικών επιτοκίων έχει ήδη βάλει τις «ράγες» στην τροχιά που θα κινηθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνολικά, ενώ στο εσωτερικό οι πιέσεις της κυβέρνησης αυξάνονται, εν όψει και του νέου γύρου επαφών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των τραπεζών.

H Eurobank σε ανακοίνωσή της προανήγγειλε σημαντική αύξηση επιτοκίων σε προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων που θα φτάσουν έως και το 2,5%, όπως και αμοιβαίο κεφάλαιο πενταετούς διάρκειας με δυνατότητα πληρωμής ετήσιου μερίσματος. Στην ανακοίνωση η τράπεζα αναφέρει ότι «παρέχει νέα καταθετικά προϊόντα και επενδυτικές λύσεις προσφέροντας μία σειρά επιλογών στο καταναλωτικό κοινό που απαντούν στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε πελάτη».

H τράπεζα προσφέρει τις εξής νέες προθεσμιακές καταθέσεις:

  • 1ον: «επιτόκιο έως 2,0%»για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1,0% και 2,0%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.
  • 2ον: «επιτόκιο έως 2,5%» που αφορά σε 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1,0%, 1,5%, 2,0% και 2,5%, στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

Επιπλέον, η θυγατρική της τράπεζας, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, προσφέρει το Αμοιβαίο Κεφάλαιο(Α/Κ) Dis GF Target Maturity III, το οποίο είναι ομολογιακό, πενταετούς διάρκειας. Ο στόχος της τράπεζας είναι αυτό το προϊόν να καλύψει τις ανάγκες επενδυτών που επιδιώκουν τακτικό εισόδημα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ετήσιας διανομής μερίσματος, κατόπιν συνεκτίμησης των συνθηκών της αγοράς και της τρέχουσας απόδοσης του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου. Ειδικότερα, για το 2023 επιδιώκεται διανομή μερίσματος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024. Το συγκεκριμένο Α/Κ ανήκει στην οικογένεια των Greek Funds που επενδύει το ενεργητικό του σε ένα διαφοροποιημένο, ποιοτικό χαρτοφυλάκιο, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Πρόκειται για ομολογιακό A/K που ακολουθεί τη στρατηγική «buy and hold» με στόχο τη διασφάλιση του κεφαλαίου μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων στη λήξη για τον μεριδιούχο, που θα παραμείνει επενδυμένος για όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δηλαδή έως και το 2028. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, οι παραπάνω νέες προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρονται για την περίοδο 13.2.2023 έως και 17.3.2023 και το ελάχιστο ποσό κατάθεσης προσδιορίζεται στις €10.000, ενώ το παραπάνω Αμοιβαίο Κεφάλαιο διατίθεται ήδη, με την περίοδο εγγραφών να λήγει επίσης 17.3.2023.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο τα περιθώρια επιτοκίων μεταξύ των καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν σε 4,96% για νέα και 4,93% για τα υφιστάμενα. Πράγμα που σημαίνει περισσότερα κέρδη για τις τράπεζες και ακριβότερα δάνεια για τους δανειολήπτες. Τα επιτόκια καταθέσεων δείχνουν ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,10%. Την ίδια ώρα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης, στο 5,06%.Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε στο 5,21%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών στο 7,06%. Αυτοί οι αριθμοί καίνε τις τράπεζες, καθώς την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη τα επιτόκια είναι πολλαπλάσια για τις καταθέσεις, ενώ οι αυξήσεις στα δάνεια είναι σε ορισμένες κατηγορίες μικρότερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, για τα επιτόκια των δανείων στην ευρωζώνη το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, στο 3,41%. Το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,94%.

ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Οι κυβερνητικές πιέσεις και τα σχέδια των τραπεζών

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να έχει και η πίεση προς τις τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, όπου η κυβέρνηση ζητά από το σύστημα να ρίξει σημαντικά το κόστος των νέων δανείων και των προμηθειών. Αναμένεται ότι ο υπουργός θα καλέσει τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών σε μία συνάντηση όπου και θα εξεταστεί η πρόοδος που έχουν σημειώσει στη δέσμευσή τους για «οικειοθελή» μείωση τους κόστους για τους καταναλωτές.

Εκεί αναμένεται να συζητηθούν και τα νέα στοιχεία από την ΤτΕ και την ΕΚΤ που δείχνουν σημαντική αύξηση του κόστους των νέων δανείων, τον Δεκέμβριο, χωρίς να υπάρχει και ανάλογη αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις. Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι σε άλλες χώρες οι εκεί τράπεζες έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τα επιτόκια δανεισμού καλύτερα, ενώ προσφέρουν και καλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις. Ιδιαίτερο θέμα φαίνεται να υπάρχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου οι τράπεζες διατηρούν ακόμα μεγάλα περιθώρια, δηλαδή δίνουν ακριβά δάνεια, την ώρα που τα έχουν κάνει φθηνότερα για τους μεγάλους πελάτες τους.

Οι πιέσεις φαίνεται να αποδίδουν και οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες «βελτιώσεις» στην τιμολογιακή του πολιτική, όμως οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν λόγοι που, παρά τις πιέσεις, τα επιτόκια καταθέσεων έχουν «αργήσει» να αυξηθούν, ενώ τα επιτόκια των δανείων απογειώθηκαν σχεδόν αμέσως. Γνώστες των τραπεζικών εξελίξεων τονίζουν ότι οι πιέσεις είναι γενικές και δεν είναι μία επιλογή μόνο και μόνο για να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Εξηγούν ότι όσο η Ελλάδα δεν έχει πάρει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα και το κόστος για τον κεντρικό δανεισμό χρήματος παραμένει ακριβό, τότε είναι αδύνατο να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

Στο ίδιο καλάθι μπαίνει και το αίτημα καταναλωτών και υπουργείου Οικονομικών να μειωθούν περαιτέρω οι προμήθειες. Προς υποστήριξη αυτής της θέσεις τονίζουν ότι οι τράπεζες βγήκαν στις αγορές για να αντλήσουν ρευστότητα το προηγούμενο διάστημα, όμως το κόστος ήταν σχεδόν υπερδιπλάσιο από αυτό του δανεισμού για το Δημόσιο. Σε αυτό το κλίμα επιμένουν ότι αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ ακριβότερα το χρήμα από τις αγορές και αυτό το κόστος μεταφέρεται και στα προϊόντα τους, με τα επιτόκια χορηγήσεων να ανεβαίνουν ευκολότερα την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων ανεβαίνουν με το σταγονόμετρο.

Tα επιτόκια καταθέσεων που ανακοίνωσε η Eurobank

1. ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΩΣ 2,0%
Επιτόκιο Διάρκεια Ελάχιστο ποσό Απόδοση τόκου
1% (α’ εξάμηνο) 

2% (β’ εξάμηνο)

12 μήνες 10.000 ευρώ Κάθε τρίμηνο
2. ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΩΣ 2,5%
1% (α’ εξάμηνο), 1,5%( β’ εξάμηνο), 2% (γ’ εξάμηνο), 

2,5%(δ’ εξάμηνο)

24 μήνες 10.000 ευρώ Κάθε τρίμηνο

Ενδεικτικά προγράμματα προθεσμιακών καταθέσεων από όλες τις τράπεζες

Τράπεζα Πρόγραμμα Επιτόκιο Διάρκεια Ελάχιστο ποσό Απόδοση 

τόκου

Eurobank Προθεσμιακή για όλους 0,35% έως 1,1% 1 έως 15 μήνες 20.000 Στη λήξη
Τράπεζα Πειραιώς Προθεσμιακή κατάθεση στα μέτρα σου 0,01% έως 1% 1 έως 12 μήνες 5.000 Κάθε μήνα
Alpha Bank Alpha online 

προθεσμιακή

0,10% έως 0,5% 3μηνη, 6μηνη ή 12μηνη 10.000 Κάθε μήνα
Εθνική 

Τράπεζα

«ΜΗΝΙΑΙΟ» 0,20% έως 0,7% 6μηνη ή 12μηνη 20.000 Κάθε μήνα
Optima Optima e-προθεσμιακή κατάθεση 0,35% έως 1% 1 έως 12 μήνες 5.000 Στη λήξη
Attica Bank Απλή προθεσμιακή 1,75% ή 

2%

18μηνη ή 24μηνη 20.000  

Στη λήξη

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.